Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Στη Μαδρίτη η φετινή συνεδρίαση υπό άκρα μυστικότητα

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ φέτος γιορτάζει 70 χρόνια από την ίδρυσή της 
4'

Η γνωστή Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, το σύνολο υψηλών διεθνών προσωπικοτήτων των δυτικών οικονομιών και πολιτικών δυνάμεων πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή της, σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης, μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου, ενώ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν δοθεί για την κλειστή θεματολογία της συνάντησης, φέτος ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ότι θα είναι η «Ουκρανία και ο κόσμος», «Μέση Ανατολή, Ρωσία και Κίνα» - χωρίς επιπλέον αναφορά στη Γάζα - μαζί με την «τεχνητή νοημοσύνη», το «κλίμα» και τις «οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μάλιστα οι διοργανωτές εξηγούν πως: «Χάρη στον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες παρεμβαίνουν με ατομική ιδιότητα και όχι με επίσημη ιδιότητα και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στις συμβάσεις της θέσης τους ή στις προσυμφωνημένες θέσεις τους. Ως εκ τούτου, μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να ακούσουν, να προβληματιστούν και να συγκεντρώσουν ιδέες. Δεν υπάρχει λεπτομερής ατζέντα, δεν προτείνονται ψηφίσματα, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν εκδίδονται ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Λέσχη εφαρμόζει από την ίδρυσή της τον όρο «Chatham House», έναν παλιό κανόνα της διεθνούς διπλωματίας, ο οποίος θεσπίστηκε το 1927 και χρησιμεύει για να περιγράψει τη διεξαγωγή συζητήσεων για αμφιλεγόμενα θέματα στα οποία απαγορεύεται να εντοπιστεί εξωτερικά ποιος ανέφερε και τι, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα του καθενός.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 με σκοπό να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, εν μέσω της ανάπτυξης του Σχεδίου Μάρσαλ μετά το πέρας του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Στη συνάντηση της Μαδρίτης συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, από τις τράπεζες, την βιομηχανία κλπ, των ΜΜΕ και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citigroup, τους προέδρους του ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων KKR, της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, της Google ή της Microsoft, επικεφαλής του Bloomberg, των New York Times και των Financial Times, διευθυντές των Goldman Sachs, Warner Bros, Heineken, της γαλλικής τράπεζας Societé Générale ή του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ ( Γενς Στολντεμπεργκ) και ο ΟΗΕ έχουν σημαντικές αντιπροσωπείες, όπως και ο ενεργειακός τομέας (Shell, BP, TotalEnergies). Και ένα όνομα ξεχωρίζει, αυτό του Willem-Alexander, του βασιλιά της Ολλανδίας.

Τη συνάντηση φαίνεται ότι θα απασχολήσει αρκετά ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται ο πρόεδρος της Φινλανδίας, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας αλλά και αρκετοί υπουργοί από την Πολωνία, την Σουηδία και τη Νορβηγία.

Η Ισπανία έχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή, με τον υπουργό Εξωτερικών José Manuel Albares, τον υπουργό Οικονομίας Carlos Cuerpo, την πρόεδρο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, Nadia Calviño, τον διοικητή της Τράπεζας Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ιλντεφόνσο Κάστρο. Επιπλέον έξι Ισπανοί από τον επιχειρηματικό κόσμο Banco Santander, Acciona, Grupo Planeta, Atresmedia, El Español, Real Instituto Elcano και η πρόεδρος της Coca-Cola Europacific Partners.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτή είναι η τρίτη φορά που η Λέσχη επιλέγει την Ισπανία για τις συναντήσεις της. Η πρώτη ήταν το 1989 και η δεύτερη το 2010. Η απόλυτη μυστικότητα που καλύπτει τις συναντήσεις αυτές οδήγησε σε πολλές θεωρίες συνομωσίας που ενισχύονται από το γεγονός ότι δεν διαρρέει ποτέ καμία πληροφορία για το περιεχόμενο τους, δεν ηχογραφείται καμία συνεδρίαση και οι συμμετέχοντες δεν συνοδεύονται ούτε από συμβούλους, ούτε από σωματοφύλακες, ούτε από τις/τους συζύγους τους, ούτε καν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ αυτοκίνητο τους.