Έβερεστ: Το πτώμα ορειβάτη θα μείνει στη «Στέγη του ουρανού» - «Αναπαύεται στο αγαπημένο του μέρος»
Λίγο πριν λήξει η σεζόν με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την κατάκτηση του Έβερεστ, ένας ακόμα ορειβάτης έχασε τη ζωή του - Ήθελε να γίνει ο πρώτος Αφρικανός που θα πατούσε την κορυφή του κόσμου χωρίς επιπλέον οξυγόνο - Αγνοείται ο οδηγός του
Το σώμα ενός Κενυάτη ορειβάτη που πέθανε στο Έβερεστ την περασμένη εβδομάδα θα παραμείνει στη «Στέγη του ουρανού» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η οικογένειά του. Πρόκειται για τον Τζόσουα Κεριγιούτ Κιρούι, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν σε μια τολμηρή αποστολή με στόχο να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.
Ο 40χρονος ορειβάτης έπεσε σε μια σχισμή του βουνού περίπου 48 μέτρων κάτω από την κορυφή των 8.849 μέτρων, μαζί με τον Νεπαλέζο οδηγό του. Η οικογένεια του Κιρούι είπε ότι η ανάκτηση του πτώματος από τόσο μεγάλο υψόμετρο θα ήταν πολύ επικίνδυνη για την ομάδα διάσωσης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ ισχυρίστηκαν ότι το να αφήνεις πτώματα στο βουνό είναι παράνομο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάβαση στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, ακόμη και για έμπειρους ορειβάτες.
Ο Κιρούι προσπαθούσε να γίνει ο πρώτος Αφρικανός που θα κατακτούσε την κορυφή του Έβερεστ χωρίς επιπλέον οξυγόνο, συνοδευόμενος από τον Νεπαλέζο ορειβάτη Ναγουάνγκ Σέρπα, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου μέχρι τις 31 Μαΐου.
Την Τετάρτη 29 Μαΐου, η οικογένεια του Κιρούι είπε ότι έλαβε τη «δύσκολη» και «ψυχοφθόρα» απόφαση να αφήσουν το πτώμα του στο βουνό έπειτα από ευρείες διαβουλεύσεις και «προσεκτική εξέταση όλων των περιστάσεων». «Η ανάκτηση του πτώματός του από αυτό το τόσο υψηλό επίπεδο θα ήταν επικίνδυνο για την ομάδα διάσωσης, η οικογένεια δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο καμία ζωή», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση. Προστίθετο επίσης πως «Ο Κιρούι έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα βουνά και πως κι αυτά τον “αγάπησαν”. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι εκείνος αναπαύεται στο αγαπημένο του μέρος». Η οικογένεια, ωστόσο, είπε ότι θα γίνει το απαραίτητο μνημόσυνο στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, αλλά και στο χωριό του ορειβάτη, στην περιοχή Rift Valley.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με το κόστος ανάκτησης του πτώματος προκειμένου να ταφεί στην πατρίδα του. Κάτι τέτοιο θα κόστιζε περίπου 190.000 δολάρια, ενώ θα χρειάζονταν περίπου οκτώ άτομα για να ανεβούν στο βουνό προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Αποστολής του Νεπάλ, Νταμπάρ Παρατζούλι, είπε ότι η ένωση συμφώνησε ώστε τα πτώματα που θα μπορούσαν εύκολα να προσεγγιστούν πρέπει να μεταφέρονται από το βουνό.
Πρόσθεσε ωστόσο πως «έχουμε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι τα πτώματα που έχουν πέσει σε σχισμές ή έχουν πέσει προς το Θιβέτ (το Έβερεστ εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Νεπάλ και Κίνας) ή έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από το χιόνι δεν μπορούν να μεταφερθούν».
Να αναφερθεί πως οι περισσότερες οικογένειες που χάνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο Έβερεστ προτιμούν να αφήσουν τα πτώματά τους εκεί. Εκτιμάται ότι τα πτώματα σχεδόν 200 από τους 330 ορειβάτες που έχουν πεθάνει στο ψηλότερο βουνό του κόσμου παραμένουν εκεί.
Πριν από τη μοιραία ανάβασή του, ο Κιρούι είχε πει στο BBC ότι είχε υποβληθεί σε εκτεταμένες σωματικές προετοιμασίες, ώστε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση.
Στην τελευταία του ανάρτηση στο Instagram είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να κατακτήσει το Έβερεστ χωρίς επιπλέον οξυγόνο. Ωστόσο, είπε στο BBC ότι αν χρειαστεί εκτάκτως οξυγόνο, κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό.
Τέλος, να αναφερθεί πως οι περισσότεροι ορειβάτες που επιθυμούν να «σκαρφαλώνουν» στη «Στέγη του ουρανού» και να κατακτήσουν το Έβερεστ το κάνουν κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Μέχρι στιγμής, τέσσερις ορειβάτες φέρεται να έχουν πεθάνει, την ώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος της.
*Με πληροφορίες από BBC