Κινέζοι επιστήμονες δημιουργούν στο εργαστήριο έναν ιό που μπορεί να σκοτώσει σε τρεις ημέρες

Επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Hebei της Κίνας δημιούργησαν έναν ιό χρησιμοποιώντας τμήματα του ιού Έμπολα
Φωτ.: Unsplash
2'

Μετά το Covid, αντιμετωπίζουμε άλλη μια πανδημική απειλή;

Κινέζοι επιστήμονες δημιουργούν στο εργαστήριο έναν ιό που μπορεί να σκοτώσει σε τρεις ημέρες.

Επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Hebei της Κίνας δημιούργησαν έναν ιό χρησιμοποιώντας τμήματα του ιού Έμπολα, προφανώς για να αναλύσουν την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά εγείροντας φόβους, καθώς αυτό το παθογόνο θα μπορούσε δυνητικά να σκοτώσει σε τρεις ημέρες. Ο γενετικά τροποποιημένος ιός αποδείχθηκε ότι είναι μια παραλλαγή που φέρεται να σκότωσε χάμστερ εργαστηρίου μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έκθεσης.

Ο κόσμος μπορεί να το δει ως μια νέα απειλή από την Κίνα, εν μέσω των υπαρχουσών θεωριών ότι ο κορωνοϊός (COVID-19), που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, δραπέτευσε από ένα εργαστήριο της Γουχάν.

Η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Direct, αποκάλυψε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια γλυκοπρωτεΐνη που βρίσκεται στον ιό Έμπολα, η οποία οδηγεί τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλωθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα, για να δημιουργήσουν το παθογόνο στο εργαστήριο.

Δημιούργησαν ένα στέλεχος που προκάλεσε σοβαρές συστηματικές ασθένειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ασθενείς με Έμπολα, συμπεριλαμβανομένης της πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένα χάμστερ ανέπτυξαν κρούστες στην επιφάνεια των βολβών των ματιών τους, οι οποίες τελικά επηρέασαν την όρασή τους.

Όπως αναφέρει το Science Direct, οι ερευνητές δήλωσαν: «Είναι ένα σημάδι ότι τα χάμστερ ηλικίας 3 εβδομάδων που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ρόλο στη μελέτη των διαταραχών του οπτικού νεύρου που προκαλούνται από τον ιό EVD».

Η μελέτη ανέφερε ότι τα πειράματα σε ζώα πραγματοποιήθηκαν αφού εγκρίθηκαν από την επιτροπή πειραμάτων σε ζώα του Κέντρου Εργαστηριακών Ζώων, του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Changchun, της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών.

Σχετικές ειδήσεις