Ισλανδία: Η Χάλα Τόμασντοτιρ εξελέγη Πρόεδρος – Η επιχειρηματική της δράση

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα Πρόεδρο της Ισλανδίας.
TWITTER.
1'

Η επιχειρηματίας Χάλα Τόμασντοτιρ εξελέγη σήμερα (02/06) Πρόεδρος της Ισλανδίας, επικρατώντας της πρώην Πρωθυπουργού, Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ, συγκεντρώνοντας 34,3% έναντι 25,5%.

Ούσα ιδρυτικό μέλος της Audur Capital, εταιρείας επενδύσεων που δημιουργήθηκε το 2007 για να προωθήσει τις γυναικείες αξίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Χάλα Τόμασντοτιρ αποτελεί τη Γενική Διευθύντρια της B Team, οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε από τον βρετανό δισεκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, για την προώθηση πρακτικών που σέβονται τις ανθρωπιστικές αξίες και το κλίμα στις επιχειρήσεις.

Θα είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Ισλανδίας και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Αυγούστου. Το 1980, η Βίγκντις Φίνμπογκαντοτιρ έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο προεδρικό αξίωμα της Ισλανδίας είναι ο εγγυητής της τήρησης του Συντάγματος και της εθνικής ενότητας. Διατηρεί το δικαίωμα βέτο επί νομοσχεδίων, τα οποία μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα.