Ντέιβιντ Λεβί: Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε ηλικία 86 ετών

Ο Ντέιβιντ Λέβι, πρώην Υπουργός κυβερνήσεων του Ισραήλ, «άφησε» την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών.
Ντέιβιντ Λεβί: Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε ηλικία 86 ετών
AP.
1'

Ο Ντέιβιντ Λέβι, Ισραηλινός πολιτικός γεννημένος στο Μαρόκο, ο οποίος πολέμησε ακούραστα ενάντια στον ριζωμένο ρατσισμό κατά των Εβραίων από τη Βόρεια Αφρική και συνέχισε να υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών και να κατέχει άλλες ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Λεβί μετακόμισε στο Ισραήλ σε ηλικία 20 ετών από το Μαρόκο. Αρχικά, εργάσθηκε στις κατασκευές και ξεκίνησε στην πολιτική ως εκπρόσωπος του κατασκευαστικού σωματείου. Υπηρέτησε στην Κνεσέτ από το 1969 έως το 2006, κατέχοντας τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών, του αναπληρωτή Πρωθυπουργού και του Υπουργού Στέγασης και Κατασκευών σε διάφορες περιόδους. Στο απόγειο της καριέρας του ήταν αντίπαλος στο κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, από το 1990, ανανέωσε τις σχέσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Διετέλεσε ΥΠΕΞ κατά τη Διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, η οποία βοήθησε στην έναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, αν και δεν παρευρέθηκε.

Το 2018 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Lifetime Achievement, μία από τις υψηλότερες διακρίσεις του Ισραήλ. Η επιτροπή επιλογής χαρακτήρισε τον Λεβί «κοινωνικό αγωνιστή για τις ασθενέστερες τάξεις, ηγέτη των εργαζομένων και εκπρόσωπο των αναπτυξιακών πόλεων και των προαστίων της χώρας». Ο Νετανιάχου αποχαιρέτισε σήμερα (02/06) τον Λεβί, επαινώντας τον άνθρωπο που «άνοιξε το δρόμο του στη ζωή με τα δικά του χέρια».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή