Ευρωεκλογές 2024: Δύσκολα «βγαίνουν τα κουκιά» για τη φον ντερ Λάιεν - Ο ρόλος της Μελόνι

Ευρωεκλογές 2024: Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το Politico προεξοφλώντας οτι δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά», ενώ αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της Τζόρτζια Μελόνι

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΑΡ
10'

Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη θέση της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο με ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: εννέα ψήφους. Φέτος, το παιχνίδι των αριθμών που απαιτείται για να εξασφαλιστεί μια δεύτερη θητεία από ένα δυνητικά πιο εχθρικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου φαίνεται ακόμη πιο σκληρό. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα η Γερμανίδα πολιτικός απλώς να μην εξασφαλίσει τις ψήφους, αναφέρει το Politico.

Προκειμένου να κερδίσει άλλη μια θητεία διευθύνοντας την ΕΕ από τον 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής στο Berlaymont στις Βρυξέλλες, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλα πολιτικά εμπόδια.

Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την ειδική πλειοψηφία των 27 ηγετών της ΕΕ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής συνεδρίασης στο τέλος Ιουνίου. Και δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης, μυστικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Τα πράγματα είναι ευκολότερα στο μέτωπο του Συμβουλίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν έχει στα βιβλία του 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, εκ των οποίων όλοι αναμένεται να συσπειρωθούν πίσω της. Υπάρχει πάντα κίνδυνος να πάνε τα πράγματα στραβά: ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρει έναν άλλο υποψήφιο και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προέρχεται από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Προς το παρόν, ωστόσο, οι εθνικοί ηγέτες δεν της προκαλούν μια διχαστική πολιτική ημικρανία: Αυτό είναι το Κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το EΛΚ θα είναι η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, με 170 έδρες. Για να δημιουργήσει πλειοψηφία, θα χρειαστεί στη συνέχεια να προσφέρει διευκολύνσεις στις άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες - τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους - στο μετεκλογικό «αλισβερίσι» Οι συμφωνίες θα εξαρτηθούν από το ποιες χώρες θα αποκτήσουν κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες — σκεφτείτε τους ρόλους του εμπορίου και της οικονομίας στην επιτροπή — και ποια πολιτικά κόμματα θα λάβουν ηγετικούς ρόλους στις επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Ακόμα και τότε, ωστόσο, πρέπει να βγάλουμε τις αριθμομηχανές μας και να δούμε τους αριθμούς. Μπορεί κανείς να στοιχηματίσει οτι η πρόεδρος της Κομισιόν θα κάνει ακριβώς αυτό.

Τα «δύσκολα» μαθηματικά

Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΕΛΚ, τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα συγκεντρώσει περίπου 390 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τη δημοσκόπηση του POLITICO. Αυτό θα την τοποθετούσε πάνω από το όριο των 361, αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί γνώστες προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν οι ηγέτες των κομμάτων τους διατάξουν να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν, είναι πιθανό ότι πάνω από το 10% των νομοθετών σε καθεμία από αυτές τις ομάδες είτε θα της αντιταχθούν είτε θα απέχουν τη μεγάλη μέρα.

Ένα ποσοστό φθοράς 10% θα μείωνε το σύνολο της σε 351, 10 λιγότερες από τον κρίσιμο αριθμό. Και αυτή είναι μια γενναιόδωρη εκτίμηση: Σύμφωνα με τους πολιτικούς εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το POLITICO για αυτό το άρθρο, το «ποσοστό εξέγερσης» θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 10%, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.

Σε προηγούμενες ψηφοφορίες, οι αντάρτες που παραβιάζουν τη γραμμή του κόμματος ήταν μεταξύ 13% και 28%. Το 2019, η φον ντερ Λάιεν κέρδισε την πλειοψηφία με εννέα ψήφους χάρη στην υποστήριξη του ΕΛΚ, του Renew και του S&D. Κέρδισε επίσης αρκετές ψήφους από το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει αυτά τα δύο στρατόπεδα αυτή τη φορά. Έχει πιέσει σκληρά το PiS και το Fidesz για τις αποτυχίες τους όσον αφορά το κράτος δικαίου και η κυβέρνησή της τους χαρακτήρισε ως τους «μαύρα πρόβατα» του μπλοκ.

Όσον αφορά στους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών τους ενδέχεται να «μαυρίσουν» τη φον ντερ Λάιεν φέτος επειδή ανησυχούν ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμαχίας με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζορτζία Μελόνι. Την κατηγορούν επίσης ότι αποδυναμώνει την «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν έντονα σημάδια κινδύνου ότι ο αριθμός των ανταρτών στις τάξεις της ΕΛΚ θα μπορούσε να είναι παράξενα υψηλός. Οι Γάλλοι Les Républicains - αναμένεται να έχουν έξι ευρωβουλευτές - δεν την υποστηρίζουν, και οι γνώστες του ΕΛΚ φοβούνται την κλονισμένη υποστήριξη μεταξύ των αντιπροσωπειών τους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας. Δυστυχώς, στο συνέδριο του ΕΛΚ για την ανάδειξη της στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο, το 18% των 499 αντιπροσώπων που ψήφισαν είπε«όχι» στη φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή (φον ντερ Λάιεν) πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να τηλεφωνήσει σε όλους. Πρέπει να συνεχίσει να το κάνει μέχρι να τελειώσει η εκστρατεία. Πρέπει να πιέσει σκληρά για να τη στηρίξει η Ισπανία. Πρέπει να πιέσει σκληρά για να στηρίξει η Πολωνία. Χρειάζεται σχεδιασμός», είπε εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Στο γαλλικό στρατόπεδο διαφωνούντων του ΕΛΚ, ο François Xavier Bellamy, μέλος των Républicains, είπε ότι εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επανεκλεγεί «θα είναι χάρη στον αγώνα που δώσαμε που την έβαλε στη μειοψηφία. το δικό της πάρτι». Ο Bellamy εκπροσωπεί μόνο έναν μικρό αριθμό νομοθετών, αλλά η πρότασή του ότι και άλλες εθνικές αντιπροσωπείες ενδέχεται να αντιταχθούν στη φον ντερ Λάιεν — σε συνδυασμό με τη λιγότερο από συντριπτική υποστήριξή της κατά τη διάσκεψη υποψηφιοτήτων στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο — υποδηλώνει τον κίνδυνο

Ο ρόλος Mελόνι

Η Φον ντερ Λάιεν «φλερτάρει» επιμελώς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι, την υποστήριξη της οποίας θα χρειαστεί τόσο στο τραπέζι του Συμβουλίου όσο και στο Κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται σαν μια στρατηγική που θα μπορούσε να αποτύχει. Όσο πιο κοντά πλησιάζει τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι, τόσο περισσότερες ψήφους κινδυνεύει να χάσει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Η υποστήριξη της Μελόνι θα είναι κρίσιμη για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο, αλλά η αξία της είναι λιγότερο προφανής στο Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της «Αδελφοί της Ιταλίας» πρόκειται να πάρει μόλις 23 έδρες. Αυτές οι 23 ψήφοι σχεδόν σίγουρα θα αντισταθμίζονταν από την απώλεια ψήφων από τους Σοσιαλιστές, πολλοί από τους οποίους, ιδιαίτερα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς στη Γερμανία, θα στρεφόταν εναντίον της φον ντερ Λάιεν για τη σύμπραξή της με τη Μελόνι.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Renew και οι Πράσινοι έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει οποιουδήποτε είδους συμφωνία με τους συμμάχους της Μελόνι στο Κοινοβούλιο. Αυτό μπορεί να είναι ή να μην είναι μια αδρανής απειλή - οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας μπορεί να μην δημοσιοποιούνται και η ψηφοφορία είναι μυστική - αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες για το επίπεδο υποστήριξης στο Κοινοβούλιο.

Εάν η φον ντερ Λάιεν εγκαταλείψει την ελπίδα να λάβει υποστήριξη από το ECR, θα χρειαζόταν υποστήριξη όχι μόνο από τη Renew και την S&D, αλλά και από τους Πράσινους, για να αναπληρώσει το έλλειμμα. Με τους Πράσινους στην εξίσωση, η προβλεπόμενη βάση υποστήριξης της φον ντερ Λάιεν θα ήταν 432 ψήφοι — υπεραρκετές για να περάσει το όριο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ένα σημαντικό ποσοστό φθοράς.

Αλλά τίποτα δεν είναι λιγότερο προβλέψιμο από το είδος της υποστήριξης που μπορεί να περιμένει από τους Πράσινους, οι οποίοι δεν υποστήριξαν τη φον ντερ Λάιεν με κανένα συστημικό τρόπο το 2019. Μιλώντας στο POLITICO, ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ επεσήμανε ότι οι Πράσινοι είχαν συνεργαστεί στενά με τη φον ντερ Λάιεν καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της στην εξουσία και θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει υποστήριξη για την επανεκλογή της, αν και αυτή η υποστήριξη θα ερχόταν σε αντάλλαγμα για μια «λίστα απαιτήσεων».

«Το ερώτημα είναι: Τι θα πάρουμε αν κάνουμε μια συμφωνία για να συνεργαστούμε μαζί της;» ρώτησε. «Ως Πράσινοι έχουμε μια μακρά λίστα με απαιτήσεις για πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Εάν συνεχίσουμε την Πράσινη Συμφωνία, το κράτος δικαίου, αν αυτή είναι η ατζέντα της, η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτό είναι κάτι πολύ που μπορούν να φέρουν οι Πράσινοι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι δεσμεύσεις για τους Πράσινους θα μπορούσαν να αποδειχθούν τοξικές για την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν μεταξύ των συντηρητικών, οι οποίοι εξεγέρθηκαν ενάντια σε βασικές πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας τον τελευταίο χρόνο της θητείας της, δηλαδή τη σταδιακή κατάργηση της μηχανής εσωτερικής καύσης και έναν νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Στην όλη αβεβαιότητα, η φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει τέτοιες συμφωνίες σε μια «τρελή» διαπραγμάτευση μετά τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. Αρκετές πολιτικές ομάδες πιέζουν για επιβεβαίωση για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής τον Ιούλιο, κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές — κάτι που της αφήνει ένα εξαιρετικά στενό παράθυρο για να οικοδομήσει μια πιθανώς πολύ περίπλοκη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ Renew, S&D, ΕΛΚ και Πρασίνων.

Ενώ άλλες παρατάξεις πίεσαν να γίνει η συμφωνία τον Ιούλιο, ο Φρόιντ έδειξε ότι είναι ανοιχτός στην παράταση του χρονικού πλαισίου μέχρι τον Σεπτέμβριο - κάτι για το οποίο πίεσε επίσης ο πρόεδρος του κόμματος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Περισσότερος χρόνος μπορεί να δώσει στη φον ντερ Λάιεν λίγο χώρο για να αποφύγει τον...εξευτελισμό στο Κοινοβούλιο.

«Η Φον ντερ Λάιεν δεν είναι ριψοκίνδυνη», πρόσθεσε ο Φρόιντ. «Δεν θα θέλει να κάνει τη βόλτα της ντροπής έξω από το Κοινοβούλιο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή