Δικαστική κλήση για την Πρώτη Κυρία της Ισπανίας - Η σύζυγος του Σάντσεθ ελέγχεται για διαφθορά

Η εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του στην υπόθεση διαφθοράς προκάλεσε σκέψεις παραίτησης στον Ισπανό πρωθυπουργός
Δικαστική κλήση για την Πρώτη Κυρία της Ισπανίας - Η σύζυγος του Σάντσεθ ελέγχεται για διαφθορά
x/twitter
2'

Ενώπιον δικαστή καλείται να εμφανιστεί σις 5 Ιουλίου, η πρώτη κυρία της Ισπανίας, Μπεγόνα Γκόμεζ, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και επιρροής που ώθησαν τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης τον περασμένο Απρίλιο.

Το αίτημα υποβλήθηκε ως μέρος μιας προκαταρκτικής έρευνας για το εάν είχε χρησιμοποιήσει τη θέση της για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές της, δήλωσε την Τρίτη το ανακριτικό δικαστήριο.

Ο Σάντσεθ δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα παραμείνει στο αξίωμα, μετά από πέντε ημέρες παύσης από τα καθήκοντά του, προκειμένου όπως είπε να σκεφθεί την παραίτησή του εν μέσω της δικαστικής έρευνας για τη σύζυγό του, την οποία χαρακτήρισε ως αβάσιμη και ενορχηστρωμένη από δεξιούς πολιτικούς αντιπάλους.

Η εισαγγελική αρχή της Μαδρίτης άσκησε έφεση για την απόσυρση της υπόθεσης λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, αλλά ακυρώθηκε από τον ανακριτή.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει, σε διάφορες περιπτώσεις, την παραίτηση του Σάντσεθ, ο οποίος ηγείται της μειοψηφικής αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας.

Η υπόθεση άνοιξε μετά από καταγγελία του Μάνο Λιμπιά, ή αλλιώς Καθαρά Χέρια, μια ομάδα ακτιβιστών κατά της διαφθοράς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Μπεγκόνα Γκόμεζ χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό που διηύθυνε.

Η Γκόμεζ δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο, ωστόσο η υπόθεσή της έχει προκαλέσει διεθνείς επιπτώσεις, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα η Ισπανία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Μπουένος Άιρες αφού ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι αποκάλεσε την Γκόμεζ «διεφθαρμένη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή