Γερμανία: Πέντε νεκροί, πλημμύρες, κατολισθήσεις και αγνοούμενοι από τις «βροχές του αιώνα»

Οι φονικές πλημμύρες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές,
Photo: AP
2'

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλές περιοχές της νότιας Γερμανίας, ενώ, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένας πυροσβέστης.

Οι φονικές πλημμύρες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. Τρία πτώματα ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για να σωθούν από τα ορμητικά νερά ενώ δεκάδες αγνοούνται.



Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες, η στάθμη του νερού μπορεί να αυξηθεί και άλλο σε καποιες περιοχές. Στη Βαυαρία, επιχειρούν περισσότερα από 40.000 άτομα με τις Αρχές να έχουν επιστρατεύσει τις τελευταίες ώρες και δυνάμεις του στρατού.

Ο Σολτς μετέβη χθες στο Ράιχερτσχοφεν, βόρεια του Μονάχου, όπου επιθεώρησε μια όχθη ποταμού με σάκους άμμου και συνάντησε περιφερειακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου σε πλημμυροπαθείς –στη νότια και ανατολική Γερμανία αυτή τη φορά– μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός ενδεικτικό για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ατμομηχανής της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit.

Στο ταξίδι του, ο Σολτς υποσχέθηκε ταχύτατη βοήθεια των Αρχών προς τις πληγείσες περιοχές. «Αλληλεγγύη» είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι, σχολίασε ο Σολτς, καθώς και «μια δοκιμασμένη πρακτική» για την ενίσχυση των φραγμάτων. Οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ειδικά πλημμύρες, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.