Πομπηία: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο μπλε δωμάτιο με τοιχογραφίες γυναικείων μορφών

Το μπλε χρώμα που βρέθηκε είναι σπάνιο, με το υπουργείο να επισημαίνει ότι συνδέεται με περιβάλλοντα μεγάλης διακοσμητικής σημασίας
Πομπηία: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο μπλε δωμάτιο με τοιχογραφίες γυναικείων μορφών
2'

Ένα περίπλοκα διακοσμημένο μπλε δωμάτιο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην κεντρική Πομπηία στην Ιταλία, το οποίο ερμηνεύεται ως αρχαίο ρωμαϊκό ιερό.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο επισκέφθηκε το σημείο την Τρίτη, περιγράφοντας την αρχαία πόλη ως «ένα σεντούκι θησαυρού το οποίο εν μέρει είναι ακόμη ανεξερεύνητο».

Το μπλε χρώμα που βρέθηκε είναι σπάνιο, με το υπουργείο να επισημαίνει ότι συνδέεται με περιβάλλοντα μεγάλης διακοσμητικής σημασίας. Μία ανάλυση σε βάθος του δωματίου, σύμφωνα με το υπουργείο, διαπίστωσε ότι ο χώρος θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ιερό ή ως χώρος αφιερωμένος σε τελετουργικές δραστηριότητες και τη συντήρηση ιερών αντικειμένων.

Στους τοίχους του δωματίου υπάρχουν γυναικείες μορφές που εκτιμάται ότι απεικονίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και αλληγορίες της γεωργίας και της βοσκής.

Η νέα ανακάλυψη ήρθε εν μέσω ανασκαφών στην περιοχή Regio IX στην κεντρική Πομπηία, μία περιοχή κατοικημένη, που αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ενεργούς ανασκαφικούς χώρους για νέα ευρήματα.

Οι ανασκαφές είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη διασφάλιση μίας περιμέτρου μεταξύ των ανασκαμμένων και των μη ανασκαμμένων περιοχών του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο σήμερα διαθέτει περισσότερες από 13.000 αίθουσες.

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της δομής της περιοχής, καθιστώντας την «προστασία της τεράστιας κληρονομιάς της Πομπηίας... πιο αποτελεσματική και βιώσιμη», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Άλλα πρόσφατα ευρήματα στην περιοχή περιλαμβάνουν έπιπλα που ανήκουν σε σπίτι, ένα μπρούντζινο κιτ με δύο κανάτες και δύο λάμπες, οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε ανακαινίσεις αλλά και τα κοχύλια από στρείδια που είχαν καταναλωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε οτι αρχαιολόγοι στην Πομπηία είχαν αποκαλύψει παιδικά σκίτσα, τα οποία απεικόνιζαν βίαιες σκηνές μονομάχων και κυνηγών να μάχονται με ζώα. Τα σκίτσα, τα οποία εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών λίγο πριν την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. βρέθηκαν στους τοίχους ενώς δωματίου στον οικιστικό τομέα του αρχαιολογικού πάρκου δείχνοντας ότι ακόμα και τα παιδιά στην αρχαιότητα ήταν εκτεθειμένα σε ακραία βία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή