Χάντερ Μπάιντεν: «Έκανε κρακ κάθε 20 λεπτά» - Το «μαύρο πρόβατο» της πρώτης οικογένειας των ΗΠΑ

Ο Χάντερ Μπάιντεν χρησιμοποιούσε κρακ «περίπου κάθε 20 λεπτά», σύμφωνα με το δικαστήριο
Ο Χάντερ Μπάιντεν
ΑΡ
5'

Η πρώην κοπέλα του Χάντερ Μπάιντεν είπε στους ενόρκους ότι έκανε χρήση κρακ «κάθε 20 λεπτά περίπου» όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ δικάζεται στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ με κατηγορίες που σχετίζονται με την κατοχή πυροβόλου όπλου ενώ φέρεται να χρησιμοποιούσε ναρκωτικά.

Η Ζόι Κεστάν, η οποία γνώρισε τον 54χρονο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ενός «ιδιωτικού χορού» σε ένα «κλαμπ για κυρίους» στη Νέα Υόρκη, είπε στο δικαστήριο ότι συχνά έβγαζε μετρητά για ναρκωτικά. Είναι η πρώτη ποινική δίκη για τον γιο ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

Κατηγορείται ότι είπε εν γνώσει του ψέματα στα ομοσπονδιακά έγγραφα όταν τόνισε ότι δεν είναι χρήστης ναρκωτικών για να αγοράσει ένα περίστροφο και πυρομαχικά από ένα κατάστημα όπλων του Γουίλμινγκτον στις 12 Οκτωβρίου του 2018, καθώς και ότι κατείχε παράνομα το όπλο για 11 ημέρες.

Ο Μπάιντεν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 25 έτη εάν κριθεί ένοχος και για τις τρεις ομοσπονδιακές κατηγορίες στην υπόθεση.Ο ίδιος δήλωσε αθώος και η νομική του ομάδα λέει ότι βρισκόταν σε διαδικασία απεξάρτησης τη στιγμή που αγόρασε το όπλο.

Η εισαγγελία αναμένεται να σταματήσει την υπόθεση σήμερα (6/6) αφού κάλεσε άλλους έξι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένης της Χάλι Μπάιντεν, πρώην συντρόφου του Μπάιντεν και χήρας του αδελφού του, καθώς και αστυνομικών της πολιτείας Ντέλαγουερ, πράκτορες της DEA και ιατροδικαστές.

Μεταξύ των άλλων μαρτύρων κατηγορίας ήταν ο Γκόρντον Κλίβελαντ, ο πρώην υπάλληλος του καταστήματος όπλων που πούλησε στον Μπάιντεν το όπλο το 2018.
Στην κατάθεσή του την Τετάρτη,τόνισε ότι είπε στον Μπάιντεν -και σε όλους τους άλλους πελάτες- να συμπληρώσουν «με ειλικρίνεια» τη φόρμα.

Η εισαγγελία προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος έγραψε απομνημονεύματα για τον εθισμό του στα ναρκωτικά, έκανε κατάχρηση κοκαΐνης και κρακ τη στιγμή που αγόρασε το όπλο. Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων δηλώσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δικηγόρος του Μπάιντεν, Άμπι Λόουελ, είπε στους ενόρκους ότι το περίστροφο ήταν μια παρορμητική αγορά που προήλθε από την τακτική ενός πιεστικού πωλητή - του κ. Κλίβελαντ.

Στην κατάθεσή του, ο Κλίβελαντ αναγνώρισε τη φήμη του ως «κυνηγού φαλαινών» και είπε οτι είναι πράγματι γνωστό ότι μπορεί να «πουλήσει ό,τι είχε», κυρίως ακριβά, υψηλής ποιότητας όπλα. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι προσπάθησε ποτέ να «ξεπουλήσει» στον Μπάιντεν, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, μπήκε στο κατάστημα και «ψήλωσε» αγοράζοντας ένα όπλο και συγκεκριμένα ένα περίστροφο.

Την Τετάρτη, η μητριά του κατηγορουμένου, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, βρέθηκε ξανά στο δικαστήριο. Κάθισε στην πρώτη σειρά πίσω από τον Χάντερ Μπάιντεν, μαζί με τη σύζυγό του, Μελίσα Κοέν Μπάιντεν, και έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη Γαλλία όπου θα δώσει το παρών στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της εισβολής της D-Day.

Η πρώην αγαπημένη του Μπάιντεν εξήγησε τη χρήση ναρκωτικών του κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Την πρώτη μέρα που συναντήθηκαν στο «κλαμπ κυρίων» τον Δεκέμβριο του 2017, είπε ότι άρχισε να καπνίζει κρακ «μέσα σε 10 λεπτά». Είπε ότι είδε αυτό το μοτίβο να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της σχέσης τους σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και την Καλιφόρνια.
Είπε ότι ο Μπάιντεν «ήθελε να καπνίσει αμέσως μόλις ξυπνήσει».

Κατέθεσε επίσης ότι τον είδε να καπνίζει κρακ στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια για αρκετές ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2018, έναν μήνα πριν αγοράσει το όπλο. Οι εισαγγελείς έδειξαν στους ενόρκους εικόνες που φέρεται να έχει τραβήξει η ίδια και να δείχνουν πίπες για κρακ στα δωμάτια στα οποία έμενε με τον Χάντερ Μπάιντεν.

Η κυρία Μπουλ, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Μπάιντεν μεταξύ 1993 και 2017 και έχει τρεις κόρες μαζί του, κατέθεσε ότι έμαθε για πρώτη φορά για τη χρήση ναρκωτικών του το 2015, αφού βρήκε μία πίπα σε ένα τασάκι. Είπε επίσης ότι «δεν ήταν ο εαυτός του» όταν έκανε χρήση ναρκωτικών και ότι γινόταν «οξύθυμος». Στο τέλος του γάμου τους, κατέθεσε ότι «δεν ήθελε να πάει σε αποκατάσταση».

Την ημέρα μετά την αγορά του όπλου, έστειλε μήνυμα στην τότε κοπέλα του, Χάλι Μπάιντεν - χήρα του αείμνηστου αδερφού του, Μπο Μπάιντεν - ότι «κοιμόταν σε ένα αυτοκίνητο που καπνίζει κρακ στον 4ο δρόμο και τον Ρόντνεϊ». «Εκεί η αλήθεια μου», πρόσθεσε σε άλλο κείμενο. Οι δικηγόροι του Μπάιντεν εξήγησαν τα κείμενα λέγοντας ότι ο πελάτης τους έλεγε ψέματα για να αποφύγει να δει τον Χάλι Μπάιντεν.

Την Πέμπτη, η κριτική επιτροπή αναμένεται να ακούσει κατά τη διάρκεια της δίκης πώς η Χάλι Μπάιντεν εθίστηκε επίσης στην κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της σύντομης σχέσης της με τον Μπάιντεν μετά τον θάνατο του συζύγου της Μπο το 2015. Πήρε το όπλο από τον Χάντερ Μπάιντεν και το πέταξε σε έναν κάδο παντοπωλείου 11 ημέρες αφότου το αγόρασε, ανησυχώντας για το τι θα μπορούσε να κάνει με το όπλο.

Ο φορητός υπολογιστής στο επίκεντρο της μαρτυρίας έγινε «πολιτική χειροβομβίδα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, καθώς διέρρευσαν εικόνες του Χάντερ Μπάιντεν και μηνύματα σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε τότε ότι τα δεδομένα ήταν ρωσική παραπληροφόρηση, αλλά ο φορητός υπολογιστής επιβεβαιώθηκε από τότε ως γνήσιος από το FBI.

Οι Μπάιντεν έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία σε επιχειρηματικές συναλλαγές στο εξωτερικό, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης έρευνας. Ο Χάντερ Μπάιντεν αντιμετωπίζει επίσης δίκη στην Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι δεν κατέβαλε φόρους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.