Προειδοποίηση Πούτιν: Μπορούμε να προμηθεύσουμε όπλα σε εχθρούς της Δύσης - Το δόγμα των πυρηνικών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες με σκοπό να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση με τη Δύση
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ
3'

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες με σκοπό να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους. Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση ενώ επέκρινε την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση στην Ουκρανία. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσαν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε ο Πούτιν σε ξένους δημοσιογράφους. «Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύουμε τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθούμε στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν χτυπήματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των χωρών;» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δηλαδή, η απάντηση μπορεί να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε». Δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα η Μόσχα. Ο Πούτιν αναφέρθηκε ωστόσο ειδικότερα στη Γερμανία, η οποία πρόσφατα είπε στην Ουκρανία ότι ήταν ελεύθερη να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας γερμανικής κατασκευής.

«Όταν λένε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις», είπε ο Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS σε ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη στο Associated Press ένας Αμερικανός γερουσιαστής και ένας δυτικός αξιωματούχος. Σφοδρές μάχες μαίνονται βορειοανατολικά του Χαρκόβου, μετά τη νέα ρωσική ώθηση στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία λέει ότι βορειοκορεατικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται εντός ουκρανικού εδάφους και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη σύγκρουση.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.Ο Πούτιν μιλούσε σε ξένους δημοσιογράφους στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Προειδοποίησε επίσης ότι η Δύση κάνει λάθος που υποθέτει ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο κ. Πούτιν όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τον κίνδυνο της πυρηνικής κλιμάκωσης για την Ουκρανία. «Έχουμε πυρηνικό δόγμα, δείτε τι λέει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.Αυτό δεν πρέπει να το πάρουμε επιπόλαια, επιφανειακά».

Ο Πούτιν απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει να κάνετε τη Ρωσία εχθρό. Με αυτό κάνετε μόνο κακό στον εαυτό σας, καταλαβαίνετε;» είπε ο Πούτιν. «Νόμιζαν ότι η Ρωσία ήθελε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Έχετε τρελαθεί τελείως; Είναι τόσο χοντρό όσο αυτό το τραπέζι. Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Είναι εντελώς ανοησία, το ξέρετε; Συνολικά σκουπίδια».

Πηγή BBC