SOS για την άγρια ζωή: Ψάρια εθισμένα στη μεθαδόνη και πτηνά που δε ζουν... χωρίς καφεϊνη
Εθισμός, άγχος και αντιστροφή φύλου έχουν αναφερθεί σε ορισμένα είδη από ερευνητές, καθώς μια σειρά ουσιών μολύνει τα οικοσυστήματα. Από την καφετιά πέστροφα που «εθίζεται» στη μεθαμφεταμίνη μέχρι την ευρωπαϊκή πέρκα που χάνει τον φόβο της για τα αρπακτικά λόγω της φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση από φάρμακα γίνεται αυξανόμενη απειλή για την άγρια ζωή.
Η έκθεση σε φάρμακα προκαλεί σημαντικές, απροσδόκητες αλλαγές στη συμπεριφορά και την ανατομία ορισμένων ζώων. Τα θηλυκά ψαρόνια που «λαμβάνουν» αντικαταθλιπτικά χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις που βρίσκονται στα λύματα γίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους πιθανούς συντρόφους, με τα αρσενικά πουλιά να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά και να τραγουδούν λιγότερο για να τα δελεάσουν από τα αντίστοιχα που δεν έχουν καταναλώσει
Το αντισυλληπτικό χάπι έχει προκαλέσει αντιστροφή του φύλου σε ορισμένους πληθυσμούς ψαριών – οδηγώντας σε κατάρρευση των αριθμών και σε τοπικά συμβάντα εξαφάνισης καθώς σε αρσενικά ψάρια βρέθηκαν θηλυκά όργανα. Οι επιστήμονες είπαν ότι τα σύγχρονα φαρμακευτικά απόβλητα έχουν σημαντικές συνέπειες για την άγρια ζωή που εκτίθεται στα οικοσυστήματα τους και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για τον άνθρωπο.
Ο Michael Bertram, επίκουρος καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, είπε: «Δραστικά συστατικά βρίσκονται σε υδάτινες οδούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών που μπορεί να φάμε». Είπε ότι το πρόβλημα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ότι είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα για τη βιοποικιλότητα που αξίζει περισσότερης προσοχής.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Sustainability, οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να μην ενταθεί το φαινόμενο. «Όταν ένας άνθρωπος λόγου χάρη παίρνει ένα χάπι, δεν διασπάται όλο αυτό το φάρμακο μέσα στο σώμα μας και έτσι μέσω των περιττωμάτων μας, τα λύματα απελευθερώνονται απευθείας στο περιβάλλον». Ουσίες όπως η καφεΐνη, τα φάρμακα κατά του άγχους, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά εισέρχονται όλα στα οικοσυστήματα, είπε ο Μπέρτραμ, όπως και τα παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη.
Ο ίδιος επεσήμανε το αξιοσημείωτο παράδειγμα ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χορηγούνταν τακτικά στα βοοειδή στη νότια Ασία, το οποίο προκάλεσε μείωση στους πληθυσμούς του γύπα της Ινδίας κατά περισσότερο από 97% μεταξύ 1992 και 2007. Στη συνέχεια, η χώρα παρουσίασε αύξηση της λύσσας από σκύλους που τρέφονταν με πτώματα βοοειδών. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα ψαράκια του γλυκού νερού που εμφάνισαν τεράστια ανησυχία αφού εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα καφεΐνης και ρύπανση από αντιβιοτικά
Μια πρόσφατη μελέτη που μέτρησε 61 διαφορετικά φάρμακα από 104 χώρες από ποτάμια σε 1.052 τοποθεσίες βρήκε ότι το 43,5% των τοποθεσιών είχαν ίχνη τουλάχιστον ενός φαρμάκου που ήταν πάνω από τα ασφαλή επίπεδα για την υγεία του οικοσυστήματος.