«Βρώμικος πόλεμος» στην κορεατική χερσόνησο: Απαγορευμένη μουσική, φυλλάδια και... περιττώματα

Φουντώνει ο «πόλεμος» με τα αερόστατα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τον πόλεμο της προπαγάνδας με κάθε μέσο

«Βρώμικος πόλεμος» στην κορεατική χερσόνησο: Απαγορευμένη μουσική, φυλλάδια και... περιττώματα
3'

Μπαλόνια γεμάτα με δολάρια, K-pop και φυλλάδια που επικρίνουν τον Kιμ Γιονγκ Ούν αποστέλλουν οι αποστάτες της Βόρειας Κορέας, στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι «πόλεμοι με μπαλόνια» ανάμεσα στις δύο Κορέες έχουν ενταθεί αφού ακτιβιστές στο Νότο είπαν ότι έστειλαν μπαλόνια που μετέφεραν αντιβορειοκορεατική προπαγάνδα στα βαριά οπλισμένα σύνορα των χωρών.

Μια ομάδα βορειοκορεατών αποστατών που ονομάζεται Free North Korea Movement την Πέμπτη είπε ότι έστειλε 10 μεγάλα μπαλόνια γεμάτα με 200.000 φυλλάδια που επικρίνουν το καθεστώς του ηγέτη της Βόρειας Κορέας καθώς και δολάρια και στικ μνημης με K-pop, σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα.

Οι διασυνοριακές εντάσεις αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε σχεδόν 1.000 μπαλόνια που περιείχαν σκουπίδια, αποτσίγαρα και κάτι που φαινόταν να είναι περιττώματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ομάδες στο Νότο που χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα για να διαδώσουν πληροφορίες κριτικής για το καθεστώς Κιμ και θετικά μηνύματα για τη ζωή στο ο νότος.

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να συμφώνησε σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων με αερόστατο μετά την προειδοποίηση της Σεούλ για «ανυπόφορα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης της προπαγάνδας και των εκπομπών ποπ μουσικής μέσα απο τα μεγάφωνα που βρίσκονται κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) - μια λωρίδα γης που χωρίζει τη χερσόνησο από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1950-53.

Αυξάνονται οι φόβοι ότι ο Βορράς θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη «βρώμικη» εκστρατεία του ως απάντηση στις ενέργειες των ακτιβιστών, έχοντας προειδοποιήσει προηγουμένως ότι προτίθεται να στείλει «εκατό φορές την ποσότητα χαρτιού υγείας και βρωμιάς» που είχε χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τον Νότο, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ομάδα των αποστατών δείχνει έναν ακτιβιστή να κρατά μια μεγάλη αφίσα με φωτογραφίες του Κιμ και της αδερφής του, Κιμ Γιο-τζονγκ. «Ο εχθρός του λαού Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε βρωμιά και σκουπίδια στον λαό της Νότιας Κορέας, αλλά εμείς οι αποστάτες στέλνουμε αλήθεια και αγάπη στους Βορειοκορεάτες συναδέλφους μας!» έλεγε η αφίσα.

Η ομάδα αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε στείλει μπαλόνια που μετέφεραν περίπου 2.000 USB flash drives που περιείχαν τραγούδια του Νοτιοκορεάτη τραγουδιστή Lim Young-woong, καθώς και άλλα K-pop και K-dramas, στο Βορρά στις 10 Μαΐου – μια κίνηση που φέρεται να προκάλεσε τον πιο πρόσφατο κατακλυσμό από μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η εκστρατεία με τα αερόστατα που πάνε και έρχονται έχει επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις και ώθησε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, να αναστείλει μια συμφωνία του 2018 με στόχο τη μείωση των διασυνοριακών εντάσεων. Η απόφαση σημαίνει ότι ο νότος θα μπορούσε να συνεχίσει τις ασκήσεις με ζωντανά πυρά, καθώς και την επανέναρξη των εκπομπών κατά του Κιμ κοντά στα σύνορα. Η επανέναρξη των εκπομπών θα εξοργίσει τον Βορρά, ο οποίος προηγουμένως είχε απειλήσει να καταστρέψει τα μεγάφωνα με πυροβολικό, εκτός και αν ήταν απενεργοποιημένα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή