D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία - Φόρος τιμής από πλήθος ηγετών

Το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης δίνουν πλήθος ηγετών μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία - Φόρος τιμής από πλήθος ηγετών
Βετεράνοι του ΒΠΠ στις εκδηλώσεις μνήμης
AP
4'

Τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία γιορτάζει σήμερα η Γαλλία, με πλήθος ηγετών να βρίσκονται ήδη στη χώρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο μέχρι αύριο αναμένονται στη Γαλλία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ ο διεθνής φόρος τιμής θα αποδοθεί το απόγευμα, στην παραλία Όμαχα, όπου περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944, παρόντων όλων των ηγετών.

Πηγή: AP

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος απο τη σύζυγό του έφτασαν λίγο πριν τις 11 το πρωί, τοπική ώρα στο βρετανικό μνημείο Νορμανδίας, στην κωμόπολη Ver-sur-Mer, όπου τους υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Στη Νορμανδία έφτασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μαζί με την Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας από τους 25 αρχηγούς κρατών που παρίσταται στους εορτασμούς των 80 χρόνων της D-Day σύμφωνα με γαλλικά μέσα.

Πηγή: AP

Παρόντες στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων θα είναι και ο σταρ του Χόλιγουντ Τομ Χανκς αλλά και ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρόσβαση στις εκδηλώσεις έχουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι μόνο, μεταξύ των οποίων το βρετανικό βασιλικό ζεύγος, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εκπροσωπεί τη Βρετανία στην τελετή που θα γίνει το απόγευμα, παρουσία 25 ηγετών χωρών, στην παραλία Όμαχα.

Πηγή: AP

Στις εκδηλώσεις μνήμης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κύρια τελετή θα ξεκινήσει περίπου στις 4:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος με παρόντες τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον βασιλιά Κάρολο, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο προσκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν και νωρίτερα το πρωί επισκέφθηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval στη Λοριάν, εκεί όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών στην κεντρική τελετή έχουν προσκληθεί 4.000 άτομα.

Η αυλαία του διεθνούς εορτασμού θα πέσει με την ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. ενώ μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 200 εκδηλώσεις με συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κλπ. Κατά μήκος των ιστορικών ακτών έχουν στηθεί στρατόπεδα αναπαράστασης των στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Πηγή: AP

Στις τελετές συμμετέχουν πολλοί βετεράνοι, μάλιστα από τις ΗΠΑ περίπου 50 κλήθηκαν και παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ αρκετοί εξ αυτών συμμετείχαν στην απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944.

Φόρος τιμής από τον βασιλιά Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος συνοδεύεται από τη βασίλισσα Καμίλα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο στο Ver-sur-Mer, ενώ νωρίτερα στην ομιλία του σημείωσε ότι οι σύμμαχοι αντιμετώπισαν την «υπέρτατη δοκιμασία» πριν από 80 χρόνια και «είμαστε τυχεροί που η γενιά της D-Day δεν πτοήθηκε όταν ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία».

Πηγή: AP

Ο βασιλιάς περιέγραψε την «αξιοσημείωτη γενιά του πολέμου» λέγοντας ότι «πολλοί από αυτούς δεν γύρισαν ποτέ σπίτι».

«Τους θυμόμαστε με την βαθύτερη αίσθηση ευγνωμοσύνης, όπως και όλους εκείνους που υπηρέτησαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι μεγάλο το προνόμιο για εκείνον να έχει παρευρεθεί σε προηγούμενες επτά εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο.

Ο Βρετανός μονάρχης κάλεσε τους πολίτες να προσπαθήσουν να ζήσουν με το παράδειγμα όσων συμμετείχαν στην απόβαση και τόνισε ότι προσεύχεται η θυσία που έκαναν «να μην γίνει ποτέ ξανά»

«Η ευγνωμοσύνη μας είναι αδιάκοπη και ο θαυμασμός μας αιώνιος», κατέληξε στην ομιλία του καταχειροκροτούμενος.

Παρών και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

Την ίδια ώρα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έδωσε το παρών στην τελετή του Καναδά στην παραλία Τζούνο, ευχαριστώντας τους Καναδούς βετεράνους για τις «εξαιρετικές πράξεις γενναιότητας και τη θυσία τους».

«Συνεχίζουμε να τιμούμε κάθε Καναδό, που έδωσε τόσα πολλά, κάθε καναδική οικογένεια που έχασε ένα αγαπημένο πρόσωπο», είπε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας στα γαλλικά: «Σας ευχαριστούμε για την ελευθερία μας και σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας».

Πηγή: AP

Επαφές Μπάιντεν με Ζελένσκι, Μακρόν και Σολτς

Ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι και την Κυριακή των Ευρωεκλογών, όπου εκτός από τις επαφές που θα έχει με τον Μακρόν, τον Σολτς και πολύ πιθανά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθεί και με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν την κατάσταση στην εμπόλεμη Ουκρανία και πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αύριο θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τον Μακρόν, ενώ η Ρωσία δεν θα συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή