Στη Νορμανδία ο Κυριακός Μητσοτάκης - Εορτασμοί για την 80η επέτειο από την Απόβαση

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης
Στη Νορμανδία ο Κυριακός Μητσοτάκης - Εορτασμοί για την 80η επέτειο από την Απόβαση
2'

Για την 80η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία, στη χώρα βρέθηκαν παγκόσμιοι ηγέτες για να παραστούν στις εκδηλώσεις. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο βρέθηκαν είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 4.500 καλεσμένοι, αλλά και με τιμώμενα τα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνοι πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση και έτσι ξεκίνησαν το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν το απόγευμα στην παραλία Όμαχα. Μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις εκδηλώσεις παρεβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης, ενώ η αυλαία του διεθνούς εορτασμού έπεσε με την ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ. Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή