Χάντερ Μπάιντεν: Τα ναρκωτικά, το όπλο και η ερωτική σχέση με τη σύζυγο του νεκρού αδερφού του

Η πρώην σύντροφος του Χάντερ Μπάιντεν κατέθεσε ότι «πανικοβλήθηκε» όταν έψαξε το αυτοκίνητό του και βρήκε ένα όπλο. Ο βίος και η πολιτεία του γιου του Αμερικανού προέδρου βγαίνει στο φως στην αίθουσα του δικαστηρίου

O Xάντερ Μπάιντεν με τη σύζυγό του
O Xάντερ Μπάιντεν με τη σύζυγό του
ΑΡ
5'

Η πρώην κοπέλα του Χάντερ Μπάιντεν κατέθεσε ότι «πανικοβλήθηκε» όταν έψαξε το αυτοκίνητό του και βρήκε ένα όπλο - μια στιγμή που πυροδότησε μια χαοτική σειρά γεγονότων που οδήγησαν τον γιο του προέδρου σε μια ομοσπονδιακή αίθουσα δικαστηρίου.

Η Χάλι Μπάιντεν, η οποία είναι επίσης χήρα του αείμνηστου αδελφού του κατηγορούμενου, Μπο, είπε ότι ανακάλυψε το περίστροφο ανάμεσα σε σωρούς ρούχων και σκουπίδια στο ντουλαπάκι του φορτηγού του Χάντερ Μπάιντεν. Η 50χρονη Μπάιντεν είπε επίσης στο δικαστήριο ότι «ντρέπεται» που άρχισε η ίδια να καπνίζει κρακ αφού ο Μπάιντεν, 54 ετών, τη μύησε στο ναρκωτικό.

Είναι η πρώτη δίκη για τον γιο ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 25 χρόνια φυλάκιση εάν κριθεί ένοχος. Ο Χάντερ Μπάιντεν δήλωσε αθώος για τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με την κατοχή πυροβόλου όπλου κατά τη χρήση ναρκωτικών. Κατηγορείται ότι είπε εν γνώσει του ψέματα στα ομοσπονδιακά έγγραφα όταν αγόρασε το περίστροφο και τα πυρομαχικά από ένα κατάστημα όπλων στο Wilmington του Ντέλαγουερ, στις 12 Οκτωβρίου του 2018.

Η ομάδα υπεράσπισής του λέει ότι βρισκόταν σε απεξάρτηση εκείνη την εποχή, οπότε ήταν ειλικρινής όταν ανέφερε στα έγγραφα ότι δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών.
Χθες κατέθεσε (6/6) η Χάλι Μπάιντεν, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης που σύναψε ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο λίγο μετά τον θάνατο του αδερφού του και συζύγου της το 2015.

«Δεν ήθελα να κάνει κακό στον εαυτό του»

Σε μία συχνά συναισθηματική και λεπτομερή μαρτυρία, μίλησε για την «άστατη» σχέση του ζευγαριού, καθώς και για τους αγώνες τους με τη χρήση ναρκωτικών και τις οδυνηρές μάχες για ανάκαμψη. Ανήσυχη αφού είδε τον Μπάιντεν να φαίνεται «εξαντλημένος» και φοβούμενη ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη χρήση κρακ, η κα Μπάιντεν είπε στους ενόρκους ότι έψαξε το φορτηγό του νωρίς το πρωί της 23ης Οκτωβρίου 2018 - κάτι που έκανε συχνά.

Εκεί, ανάμεσα σε σωρούς από ρούχα και σκουπίδια, είχε βρει «υπολείμματα» κρακ κοκαΐνης αλλά και σύνεργα ναρκωτικών. «Α, και το όπλο, προφανώς», πρόσθεσε. Σχεδόν αμέσως, θυμάται, επικράτησε πανικός. «Δεν ήθελα να κάνει κακό στον εαυτό του και δεν ήθελα τα παιδιά μου να το βρουν και να κάνουν κακό στον εαυτό τους», είπε η μητέρα δύο παιδιών.

«Φοβόμουν να το αγγίξω κάπως. Δεν ήξερα ότι ήταν γεμάτο», πρόσθεσε η κ. Μπάιντεν. Φοβούμενη, τύλιξε το περίστροφο Colt Cobra διαμετρήματος 0,38 σε μια δερμάτινη θήκη, το έβαλε σε μια μωβ «μικρή σακούλα δώρου» και πήγε σε ένα κοντινό παντοπωλείο, όπου το πέταξε σε έναν κάδο σκουπιδιών.

«Συνειδητοποιώ ότι ήταν μια ανόητη ιδέα τώρα», είπε. «Μα με έπιασε πανικός».
Αρχικά, δεν σχεδίαζε να πει στον Μπάιντεν τι είχε κάνει. Όταν όμως ξύπνησε εκείνο το πρωί, κατάλαβε ότι έλειπε. «Μου το πήρες Χάλι», αναφέρει ένα θυμωμένο κείμενο που δόθηκε στους ενόρκους. «Πρέπει πραγματικά να με βοηθήσεις να σκεφτώ αυτή τη στιγμή, Χάλι. Αυτό είναι πολύ σοβαρό».


Μετά από παρότρυνση του, επέστρεψε στο κατάστημα για να βρει το όπλο, αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχεια υπέβαλε αναφορά στην αστυνομία. «Θα αναλάβω την ευθύνη», του έστειλε μήνυμα από τη σκηνή. «Δεν θέλω να ζήσω έτσι».

Προηγουμένως είχε προκύψει ότι το όπλο ανακαλύφθηκε από έναν άνδρα που συχνά έψαχνε στα απορίμματα του παντοπωλείου για να συγκεντρώσει ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Η κ. Μπάιντεν είπε επίσης στο δικαστήριο ότι δεν είχε δει τον Μπάιντεν να κάνει χρήση κρακ τις ημέρες που οδήγησαν στην αγορά του όπλου και την απόρριψή του.

Η Χάλι Μπάιντεν είπε επίσης στο δικαστήριο ότι μόνο μετά την έναρξη της σχέσης τους έμαθε για τη χρήση ναρκωτικών. Βρήκε κρακ και κοκαΐνη στο σπίτι της - όπου έμενε συχνά - και αργότερα τον είδε επανειλημμένα να κάνει χρήση. Το κρακ, είπε, τον έκανε «ταραγμένο ή οξύθυμο αλλά και μερικές φορές λειτουργικό». Κατέθεσε επίσης ότι είχε υποκύψει και η ίδια στη χρήση κρακ αφού της μύησε το ναρκωτικό.

«Ήταν μια τρομερή εμπειρία που πέρασα, και ντρέπομαι και μετανιώνω για εκείνη την περίοδο της ζωής μου», είπε. Η κ. Μπάιντεν κατέθεσε ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο τον Αύγουστο του 2018, αλλά ότι συνέχισε να το χρησιμοποιεί.

«Φοβάμαι ότι θα πεθάνεις»

Στα μηνύματα που αντάλλασσαν τον παρακαλούσε να γίνει νηφάλιος. «Φοβάμαι ότι θα πεθάνεις», έγραφε σε ένα μήνυμα. Την κατάθεση της κυρίας Μπάιντεν ακολούθησαν ο Μίλαρντ Γκριρ, πρώην υπολοχαγός της αστυνομίας του Ντέλαγουερ που βρήκε το όπλο, καθώς και ο Έντουαρντ Μπάνερ, ένας 80χρονος συνταξιούχος που βρήκε το όπλο ενώ έψαχνε για ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους του παντοπωλείου.

Η εισαγγελία αναμένεται να καλέσει δύο ακόμη μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπειρογνώμονα του FBI και ενός πράκτορα της DEA, προτού σταματήσει την υπόθεση. Η ομάδα υπεράσπισης αναμένει να καλέσει δύο ή τρεις μάρτυρες. Ο κ. Λόουελ είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν ο ίδιος ο Μπάιντεν θα καταθέσει.

Καθώς ο γιος του εμφανίζεται στο δικαστήριο, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε τα δημόσια καθήκοντά του. Την Πέμπτη, εκφώνησε ομιλία στη Γαλλία για τον εορτασμό της 80ης επετείου της D-Day. Σε συνέντευξή του στο ABC News την ίδια μέρα, είπε ότι θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα της δίκης του γιου του και δεν θα του χορηγούσε χάρη. Ο Χάντερ Μπάιντεν αντιμετωπίζει επίσης δίκη στην Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι δεν κατέβαλε φόρους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα