Στις φλόγες η Βαγδάτη: Αυξάνονται οι αντιαμερικανικές επιθέσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα

Αυξάνονται οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων στη Βαγδάτη, λόγω της οργής για τον πόλεμο στη Γάζα. Το Ιράκ σε συναγερμό για μία πιθανή ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή
Στις φλόγες η Βαγδάτη: Αυξάνονται οι αντιαμερικανικές επιθέσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα
7'

Δεκάδες μασκοφόροι πηδούν από δύο SUV και ένα λευκό φορτηγάκι και εισβάλλουν σε ένα φαστ φουντ γνωστής αμερικανικής αλυσίδας στη Βαγδάτη, σπάζοντας ό,τι βλέπουν μπροστά τους πριν εγκαταλείψουν τη σκηνή. Λίγες μέρες νωρίτερα, παρόμοια περιστατικά βίας διαδραματίστηκαν σε ένα άλλο ταχυφαγείο, όλα αμερικανικά εμπορικά σήματα δημοφιλή στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, οι πρόσφατες επιθέσεις —προφανώς ενορχηστρωμένες από υποστηρικτές των αντιαμερικανικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ— αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο θυμό εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, του κορυφαίου συμμάχου του Ισραήλ, για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ιρακινές κυβερνήσεις ισορροπούν εδώ και χρόνια σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, αλλά ο οκτάμηνος πόλεμος στη Γάζα έχει αυξήσει κριτικά το διακύβευμα. Η σύγκρουση ξέσπασε αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους - κυρίως άμαχους - και συλλαμβάνοντας 250 ομήρους. Οι επακόλουθες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, που ονομάστηκε Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις σε βάσεις που στεγάζουν στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ανατολική Συρία. Αυτές οι επιθέσεις σταμάτησαν τον Φεβρουάριο - αλλά μόνο μετά από μια σειρά από αντίποινα των ΗΠΑ μετά από χτύπημα drone σε βάση στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και εμπορικά σήματα που συνδέονται με τις ΗΠΑ στο Ιράκ στο τέλος Μαΐου και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στην τακτική που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του αντι-αμερικανικού αισθήματος λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.

Η επίθεση σε γνωστό φαστ φουντ εκτυλίχθηκε σαν ληστεία - μόνο που οι δράστες δεν αναζητούσαν χρήματα. Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνει τους μασκοφόρους άνδρες να εισβάλλουν στο κατάστημα, καθώς τρομοκρατημένοι εργαζόμενοι και πελάτες διαφεύγουν από μια πίσω έξοδο. Στη συνέχεια, οι άνδρες σπάνε παράθυρα και οθόνες LED, καταστρέφουν καρέκλες, τραπέζια, συσκευές κουζίνας - και ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν στο πέρασμά τους.

Λίγα λεπτά αργότερα, δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν στο σημείο και εξαπολύουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς καθώς οι δράστες τρέχουν πίσω στα αυτοκίνητά τους και απομακρύνονται με ταχύτητα. Σε άλλα περιστατικά, μια βόμβα εκτοξεύτηκε έξω από το κατάστημα γνωστής αμερικανικής εταιρείας, προκαλώντας πανικό στη γειτονιά και αφήνοντας μια μικρή λακκούβα στο δρόμο.

Άλλες επιθέσεις κατά των Η.Π.Α ήταν λιγότερο βίαιες. Διαδηλωτές που έφεραν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες την περασμένη εβδομάδα κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία εταιρείας αναψυκτικών στη Βαγδάτη, φωνάζοντας «Όχι στους πράκτορες» και «Όχι στο Ισραήλ». Μια ακόμη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία μεγάλης πολυεθνικής.

Οι ιρακινές δυνάμεις οπλισμένες με τουφέκια εφόδου και υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα με τοποθετημένα πολυβόλα φρουρούν τώρα τις στοχευμένες εγκαταστάσεις και τα franchise. Δύο αξιωματούχοι από πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν επιβεβαίωσαν στο Associated Press ότι οι επιτιθέμενοι ήταν υποστηρικτές τους και ότι στόχος τους είναι να προωθήσουν το μποϊκοτάζ των αμερικανικών εμπορικών σημάτων και να αποτρέψουν την παρουσία τους στη χώρα.

Είναι επίσης μια προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας των πολιτοφυλακών, είπαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Abu Ali al-Askari, εκπρόσωπος της ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας «Κατάιμπ Χεζμπολάχ» που υποστηρίζεται από το Ιράν, προέτρεψε τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του να απαλλαγούν από τους «συνεργάτες κατασκοπείας του Ισραήλ με πολιτικά ρούχα» - μια αναφορά σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που θεωρούνται ότι συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Ο Essa Ahmad, ο οποίος οργάνωσε περισσότερες από 30 διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Γάζας, είπε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συγκέντρωσης στη Βαγδάτη ότι ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές θέλουν οι Ιρακινοί να μποϊκοτάρουν προϊόντα «που υποστηρίζουν το Ισραήλ», αν και λέει ότι δεν συγχωρούν τη βία.

Ο Σιίτης κληρικός Mοκτάντα-αλ Σαντρ, ένας αντίπαλος των υποστηριζόμενων από το Ιράν φατριών που, αν και αποσύρθηκε από την πολιτική, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ πολλών Ιρακινών Σιιτών - ζήτησε από το Ιράκ να απελάσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Ο πολιτικός αναλυτής Iχσαν-αλ Σαμάρι θεωρεί ότι η στόχευση αμερικανικών και δυτικών εμπορικών σημάτων παίζει ρόλο στον ανταγωνισμό δεκαετιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον. «Αυτές οι επιθέσεις έχουν πολιτικούς στόχους», είπε. Στέλνουν ένα μήνυμα «ότι οποιαδήποτε επένδυση ή παρουσία δυτικών εταιρειών στο Ιράκ δεν μπορεί να επιβιώσει».

Ο Ρενάντ Μανσούρ, ανώτερος ερευνητής στο Chatham House στο Λονδίνο, λέει ότι το Ιράκ υπήρξε «παιδική χαρά» τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για την Τεχεράνη, αφήνοντας τις κυβερνήσεις της Βαγδάτης με μικρή κυριαρχία και ρόλο.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με την υποστήριξη ενός φιλοϊρανικού συνασπισμού, προσπάθησε να κατευνάσει τον αντι-αμερικανικό μένος, χωρίς να πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον ή να θέσει σε κίνδυνο τις ξένες επενδύσεις στο Ιράκ.

Το Ιράκ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες επίσημες συνομιλίες για να αποσύρουν περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν στο Ιράκ στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Βαγδάτη, κυρίως για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικό Κράτους»

«Ο πρωθυπουργός του Ιράκ… ώθησε αυτή την ιδέα ότι το Ιράκ είναι εκτός πολέμου και επικεντρώνεται στην επανέναρξη της σχέσης με τις ΗΠΑ και στην εξέταση της σχέσης με το Ιράν», είπε ο Μανσούρ στο AP. «Φυσικά, ο πόλεμος στη Γάζα το έχει επηρεάσει αυτό».

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι συνέλαβε ορισμένους υπόπτους για τις ταραχές και αναζητά άλλους. Αλλά οι δύο προσωπικότητες της πολιτοφυλακής ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να κυνηγήσει τους ταραχοποιούς παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ποιοι είναι, φοβούμενη κλιμάκωση. Προειδοποίησαν για περισσότερες επιθέσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ, σε περίπτωση που σταματήσει περαιτέρω η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ Aλίνα Ρομανόφσκι καταδίκασε τη στόχευση αμερικανικών και διεθνών franchise σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε ότι οι επιθέσεις σε «ό,τι είναι ουσιαστικά franchise αμερικανικών εταιρειών βλάπτουν τους Ιρακινούς εργάτες, τους Ιρακινούς πελάτες, μερικές φορές το ιρακινό κεφάλαιο που απασχολείται εκεί. Οπότε πρόκειται για επιθέσεις τελικά εναντίον του ιρακινού λαού», είπε ο Μίλερ. «Πιστεύουμε ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις και να ζητήσει από τους ανθρώπους να λογοδοτήσουν».

Ο εκπρόσωπος για την ασφάλεια του Ιράκ, υποστράτηγος Tαχσίν αλ Καφάτζι είπε στο AP ότι οι ταραχοποιοί θα διωχθούν, όπως και οποιοσδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της χώρας. «Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να διαφυλάξουμε τις επενδύσεις και την πρόοδο που έχει επιτύχει η σημερινή κυβέρνηση», είπε «Είναι σημαντικό να προστατευθούν αυτά τα επιτεύγματα και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή