Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Μόντι: Θέλει να συζητήσουν παγκόσμια θέματα στη Σύνοδο Κορυφής της G7

Στην ανταλλαγή τους, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις γύρω από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Μόντι: Θέλει να συζητήσουν παγκόσμια θέματα στη Σύνοδο Κορυφής της G7
3'

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχαν συνομιλία μετά την ολοκλήρωση των ινδικών εκλογών.

Στην ανταλλαγή τους, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις γύρω από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ).

«Χάρηκα που μιλήσαμε με τον Ναρέντρα Μόντι για να κάνουμε τον απολογισμό μας μετά τις εκλογές στην Ινδία. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΣΕΣ. Και ανυπομονούσαμε για την επικείμενη σύνοδο κορυφής @G7 όπου θα συζητήσουμε την κοινή μας εργασία σε παγκόσμια ζητήματα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

Η σύνοδος κορυφής της G7 θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου στην Ιταλία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι αναδείχθηκε νικητής για τρίτη θητεία και οι παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν να τον πλημμυρίζουν με συγχαρητήρια και ευχές. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός Μόντι ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις εκλογές του 2024, ευχόμενος περαιτέρω ότι καλύτερο για τις εκλογές της ΕΕ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση καθορίζεται από το βάθος «των κοινών μας δημοκρατικών αξιών, συμφερόντων και απεριόριστων ευκαιριών».

"Σας ευχαριστώ @vonderleyen. Η στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας - ΕΕ καθορίζεται από το βάθος των κοινών δημοκρατικών μας αξιών, συμφερόντων και απεριόριστων ευκαιριών. Ανυπομονούμε να ανυψώσουμε τους δεσμούς Ινδίας-ΕΕ. Τις καλύτερες ευχές εκ μέρους της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο για τις εκλογές της ΕΕ», είπε ο Μόντι σε ανάρτησή του στο X.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη τον λαό της Ινδίας και τον Πρωθυπουργό Μόντι για τη νίκη στις εκλογές της Λοκ Σαμπά.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ινδίας! Και συγχαρητήρια Narendra Modi. Καθώς η ΕΕ προχωρά στις δικές της εκλογές, γιορτάζουμε τη φωνή του λαού στις δημοκρατίες μας, τις δύο μεγαλύτερες στον κόσμο. Ανυπομονώ για μια συνεχή εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Περισσότεροι από 75 παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για τη νίκη του στις εκλογές του 2024 για τη Λοκ Σάμπα.

Ηγέτες από διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Δυτικής Ασίας και της Καραϊβικής έχουν εκφράσει τις ευχές τους στον Ινδό πρωθυπουργό για τη νίκη του στις γενικές εκλογές. Οι ηγέτες των σκανδιναβικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Νορβηγίας, συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό Μόντι για την εκλογική του νίκη.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ηγετών που μετέφεραν τις επιθυμίες τους είναι ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda, ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lawrence Wong , ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Pushpa Kamal Dahal «Prachanda» και ο πρόεδρος των Μαλδίβων Mohamed Muizzu.

Την Τρίτη διεξήχθη η καταμέτρηση των εκλογών για το Λοκ Σαμπά του 2024. Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των 543 εκλογικών περιφερειών Lok Sabha, με το BJP να κερδίζει 240 έδρες και το Κογκρέσο 99.

Το BJP έπεσε 32 έδρες κάτω από το όριο πλειοψηφίας των 272 μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές του 2024 Lok Sabha. Για πρώτη φορά, από τότε που το Κόμμα Bharatiya Janata ανέβηκε στην εξουσία το 2014, δεν εξασφάλισε από μόνο του την πλειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή