Φρίκη: Τι θα συμβεί σε όσους επιζήσουν από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - Ειδικός εξηγεί

Οι συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου θα είναι τόσο φρικιαστικές που πολλοί θα προτιμούσαν να πεθάνουν ακαριαία, εκτιμά μεταξύ άλλων εμπειρογνώμονας

Φρίκη: Τι θα συμβεί σε όσους επιζήσουν από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - Ειδικός εξηγεί
Unsplash
3'

Ένας εμπειρογνώμονας προχώρησε σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου θα ήταν τόσο φρικιαστικές, που οι επιζώντες θα ήθελαν να είχαν πεθάνει στην αρχική έκρηξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2024 είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 12.500 ατομικές βόμβες, αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος λόγω των κρυφών οπλικών προγραμμάτων σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του για τον πυρηνικό πόλεμο ενώ την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα έθνη δηλώνουν «έτοιμα» απέναντι στα πυρηνικά όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανησυχίες για έναν πιθανό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κλιμακώνονται.

Τα πυρηνικά όπλα έχουν τη δύναμη να εξοντώσουν ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά οι αρχικές εκρήξεις θα ήταν μόνο η αρχή της καταστροφής. Όσοι επιζήσουν θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τις θανατηφόρες συνέπειες των ραδιενεργών εκροών ή να «χαθούν» εξαιτίας του πυκνού καπνού που θα σκεπάζει ολόκληρες πόλεις.

Ο Μπράιαν Τουν, καθηγητής Επιστημών για την ατμόσφαιρα και των ωκεανών στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, προειδοποιεί για σοβαρές κλιματικές συνέπειες. Προβλέπει ότι ο καπνός από τις φωτιές που αναφλέγονται από πυρηνικές βόμβες θα μπορούσε να κρύψει έως και το 70% του ηλιακού φωτός, βυθίζοντας τον κόσμο σε έναν πυρηνικό χειμώνα. Ο καθηγητής είναι μία ηγετική φυσιογνωμία στις πυρηνικές χειμερινές μελέτες. Ο ίδιος μάλιστα, προχώρησε στην ανατριχιαστική αναλογία ότι η έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας μοιάζει με το «να φέρεις ένα κομμάτι του ήλιου στο έδαφος».

Ειδικότερα, περιέγραψε την τρομακτική διαδικασία λέγοντας πως «η βόμβα όταν εκρήγνυται απελευθερώνει τεράστια ενέργεια. Αρχικά, είναι σε εκατομμύρια βαθμούς αλλά στη συνέχεια φτάνει σύντομα τη θερμοκρασία του ήλιου». Ο εμπειρογνώμονας συνέχισε εξηγώντας ότι η πλειονότητα των καταστροφών από μια πυρηνική έκρηξη θα οφείλεται στις επακόλουθες πυρκαγιές, παρόμοιες με αυτές που συνέβησαν στη Χιροσίμα.

Ο καθηγητής τόνισε τον κίνδυνο αυτών των πυρκαγιών, δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσουν μια «γραμμή καπνού» που θα μπορούσε να φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Κάνοντας παραλληλισμούς με καταστροφικά ιστορικά γεγονότα, ο καθηγητής Τουν παρομοίασε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου με την πρόσκρουση του αστεροειδούς που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Ισχυρίζεται ότι εάν υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη και η Κίνα εμπλέκονταν σε πυρηνική σύγκρουση, ο καπνός που θα προέκυπτε θα εμπόδιζε το 80% του ηλιακού φωτός, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας «κάτω από το μηδέν» εντός εβδομάδων.

Το κρύο θα διαρκέσει για χρόνια, με τις κανονικές θερμοκρασίες να χρειάζονται σχεδόν μια δεκαετία για να επανέλθουν, οδηγώντας σε εκτεταμένους «μαζικούς θανάτους».

*Με πληροφορίες από Daily Star

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή