Eυρωεκλογές 2024: Βαριά ήττα για τον καγκελάριο Σολτς στη Γερμανία - Tρίτο κόμμα το SPD

Ευρωεκλογές 2024: Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει βαριά ήττα στη Γερμανία. σύμφωνα με τα exit poll
Eυρωεκλογές 2024: Βαριά ήττα για τον καγκελάριο Σολτς στη Γερμανία - Tρίτο κόμμα το SPD
2'

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατευθύνονται προς την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα exit poll από τις ευρωεκλογές στη Γερμανία. Το Χριστιανοδημοκρατικό CDU και το CSU βρίσκονται σε πορεία για να συγκεντρώσουν έως και 30% των ψήφων και το ευρωσκεπτικιστικό AfD πρόκειται να συγκεντρωσει 16-16,5%, με το SPD πολύ πίσω με 14%.

Οι σύμμαχοι του πράσινου συνασπισμού του Σολτς πρόκειται να κατακτήσουν την τέταρτη θέση με περίπου 12%, ενώ το φιλελεύθερο FDP υποχωρεί στο 5%, σύμφωνα με τα exit poll. Το 2019, το AfD πήρε το 11% των ψήφων και το SPD το 15,8%. Οι Πράσινοι είχαν συγκεντρώσει 20,5%.

Πρώτο το «Κόμμα Ελευθερίας» στην Αυστρία

Στην Αυστρία εν τω μεταξύ το υπερσυντηρητικό Κόμμα Ελευθερίας, FPÖ,πανηγυρίζει. Αφού έκλεισαν οι κάλπες, μια δημοσκόπηση με βάση τα exit poll τους δείχνει άνετα στην πρώτη θέση με 27%, την ώρα που το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ÖVP, ακολουθεί με 23,5%, και οι Σοσιαλδημοκράτες, SPÖ, με 23%.

Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που το FPÖ θα έρθει στην πρώτη θέση σε πανεθνικές εκλογές στην Αυστρία. Η υποστήριξη για το FPÖ κατέρρευσε το 2019, μετά το σκάνδαλο «Ibizagate», στο οποίο ο πρώην ηγέτης του απαθανατίστηκε σε βίντεο να υπόσχεται κρατικές συμβάσεις σε μια γυναίκα που υποδυόταν την ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη.

Ωστόσο, το κόμμα αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων ενάντια στα μέτρα για την πανδημία του Covid-19, καθώς και τις αυξήσεις στο κόστος ζωής και τις ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εκλογές στην ΕΕ θεωρούνται από πολλούς Αυστριακούς ως πρόβα για τις γενικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο και το Κόμμα της Ελευθερίας νιώθει σίγουρο για τη νίκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή