Ευρωεκλογές 2024: Οι Βρυξέλλες... κλίνουν προς τα δεξιά - Ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές

Ευρωεκλογές 2024: Τα κέρδη των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών φαίνεται να δίνουν τον τόνο στις κάλπες για το νέο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνει το Reuters
Ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές μετά τις κάλπες
ΑΡ
4'

Οι ευρωσκεπτικιστές σημείωσαν μεγάλα κέρδη στις εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με τα exit poll, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετακινείται προς τα δεξιά και ενισχύεται ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών.

Η υπερσυντηρητική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης με 16,5% των ψήφων, από 11% το 2019, σύμφωνα με ένα exit poll που δημοσιεύτηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD. Και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υπέστησαν απώλειες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Εν τω μεταξύ, στην Αυστρία, το λαϊκιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας» είναι ο πιθανός νικητής της ψηφοφορίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και δημοσιεύθηκαν καθώς η ψηφοφορία έκλεισε το βράδυ της Κυριακής.

Η αναμενόμενη μετακίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα δεξιά σημαίνει ότι το Σώμα μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδες απέναντι στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα είναι πρόθυμο για τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στην ΕΕ, ένα μπλοκ 450 εκατομμυρίων πολιτών.

Το κοινοβούλιο θα μπορούσε επίσης να είναι πιο κατακερματισμένο, γεγονός που θα έκανε την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου πιο δύσκολη και πιο αργή, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Δεν συμφωνώ πάντα με τις αποφάσεις που παίρνει η Ευρώπη», δήλωσε ο 89χρονος συνταξιούχος Πολ Ρισάρ μετά την ψηφοφορία στο Παρίσι. «Αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας απολογισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε η Ευρώπη να είναι ένα ενιαίο μπλοκ και να κοιτάζει προς την ίδια κατεύθυνση».

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Πέμπτη στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της ΕΕ θα δοθεί την Κυριακή, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία να ανοίγουν τις κάλπες τους και την Ιταλία να διεξάγει δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει νομοθεσία που είναι καίριας σημασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27 εθνών. Αλλά για πολλά χρόνια, οι ψηφοφόροι σε όλο το μπλοκ παραπονιούνται ότι η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ είναι περίπλοκη, απόμακρη και αποκομμένη από την καθημερινότητα, γεγονός που εξηγεί τη συχνά χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές της ΕΕ.

«Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιος έχει πραγματικά την εξουσία, μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου», είπε ένας άλλος Γάλλος ψηφοφόρος, ο Εμανουέλ, σε ένα εκλογικό τμήμα στο βόρειο Παρίσι. «Και είναι αλήθεια ότι εγείρει ερωτήματα και γεννά δυσπιστία που σήμερα θα μπορούσε να μην υπήρχε αν τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα», είπε ο 34χρονος προγραμματιστής.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προβλέπεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτοντας την υποψήφιά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εν ενεργεία επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε pole position για δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη από ορισμένους δεξιούς εθνικιστές, όπως τα «Αδέρφια της Ιταλίας» του Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνοντας στην ίδια και στους συμμάχους μεγαλύτερη δύναμη.

Δεξιά στροφή

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν πληγεί από το κόστος ζωής, έχουν ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος της πράσινης μετάβασης και ενοχλούνται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα λαικιστικά και ακροδεξιά κόμματα το έχουν εκμεταλλευτεί και προσφέρουν στο εκλογικό σώμα μια εναλλακτική λύση. «Όποιος πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα στις Βρυξέλλες έχει μόνο μία εναλλακτική, η οποία είναι το Vox», δήλωσε ο κορυφαίος υποψήφιος του υπερσυντηρητικού ισπανικού κόμματος, Jorge Buxade, μετά την ψηφοφορία στη Μαδρίτη.

Στην Ολλανδία, τα exit poll την Πέμπτη έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερ επρόκειτο να κερδίσει επτά από τις 29 ολλανδικές έδρες στη συνέλευση της ΕΕ, από μηδέν το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη του στις περυσινές εθνικές εκλογές. Το «Κόμμα Ελευθερίας» θα έχει μόλις μία έδρα λιγότερη από τις συνδυασμένες έδρες μιας συμμαχίας Σοσιαλιστών Δημοκρατών-Πράσινων.

Στο Βέλγιο, οι ψηφοφόροι εκλέγουν επίσης ομοσπονδιακά και περιφερειακά κοινοβούλια σήμερα και προβλέπεται ότι θα στηρίξουν το ακροδεξιό φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα Vlaams Belang σε αριθμούς-ρεκόρ, αν και θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τα άλλα κόμματα.