Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς αποχωρεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Ο Ισραηλινός πολιτικός Μπένι Γκαντς ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του από τημ πολεμική κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς αποχωρεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης
2'

Ο πρώην αρχηγός του στρατού του Ισραήλ και αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μπενι Γκαντς, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο Γκαντς εντάχθηκε στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγο μετά τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε μια πραγματική νίκη. Γι' αυτό φεύγουμε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σήμερα με βαριά καρδιά» είπε ο Γκαντς. Εκτός από τον Γκαντς, στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ήταν επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ του κυβερνώντος δεξιού κόμματος «Λικούντ»

Στην ομιλία του, ο Γκαντς προέτρεψε τον Γκάλαντ να είναι γενναίος και να «κάνει αυτό που είναι σωστό». Ο Γκαντς είναι πρώην αρχηγός του στρατού και ανήκει στον κεντρώο συνασπισμό Εθνικής Ενότητας.

Η αποχώρησή του από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν αποτελεί άμεση απειλή για την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς το Λικούντ είναι σε θέση να κυβερνήσει μαζί με τους υπερσυντηρητικούς εταίρους του συνασπισμού. Στις 18 Μαΐου, ο Γκαντς είχε ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση συνασπισμού στις 8 Ιουνίου, εάν Νετανιάχου δεν υιοθετούσε έξι στόχους, με φόντο με τον πόλεμο με τη Χαμάς

Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονταν η επιστροφή των ομήρων, η διάλυση της Χαμάς και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, η προοπτική εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης στη Γάζα η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου, η προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και η υιοθέτηση ενός προγράμματος εθνικής θητείας, στην οποία όλοι οι Ισραηλινοί θα υπηρετούν τη χώρα.

Ενώ ο Γκαντς ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει ομιλία στη χώρα το βράδυ του Σαββάτου, στις 8 Ιουνίου, την ανέβαλε λόγω της είδησης της διάσωσης τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς – των Νόα Αργαμανί, Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, Αντρέι Κοζλόφ και Σλόμι Ζιβ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή