Ζορντάν Μπαρντελά: Το αστέρι του κόμματος Λε Πεν - Ποιος είναι ο 28χρονος που «εκθρόνισε» τον Μακρόν

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έκοψε πρώτο το νήμα στις ευρωεκλογές στη Γαλλία και προκάλεσε «πολιτικό σεισμό».  Αρχηγός του ειναι ο αυτοδημιούργητος Ζορντάν Μπαρντελά 

O Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαρίν Λε Πεν θριαμβευτές στη Γαλλία
O Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαρίν Λε Πεν θριαμβευτές στη Γαλλία
ΑΡ
5'

Ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν, με επικεφαλής τον 28χρονο Ζόρνταν Μπαρντελά.θριάμβευσε στις ευρωεκλογές στη Γαλλία. Ο Μπαρντελά, ο οποίος εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από πέντε χρόνια, οδήγησε την ευρωπαϊκή εκστρατεία του «Εθνικού Συναγερμού» σε πρωτοφανή επίπεδα, λαμβάνοντας το 32,4% των ψήφων.

Υιοθέτησε έναν εσκεμμένα ταπεινό τόνο στους ψηφοφόρους, μέρος μιας στρατηγικής για την επίτευξη της τελικής φάσης της προσπάθειας της Μαρίν Λεπέν να αμβλύνει την εικόνα του ευρωσκεπτιστικού κόμματος. Ο Μπαρντελά δεν επιδιώκει να αμβλύνει το σκληροπυρηνικό μήνυμα του κόμματος κατά της μετανάστευσης, το οποίο δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1970. Αντίθετα, θέλει να το κάνει αξιοσέβαστο και πλήρως mainstream πριν από την τέταρτη προσπάθεια της Λεπέν στην προεδρία το 2027.

H καλή επίδοση της Λε Πεν στις ευρωεκλογές δεν είναι νέα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η παράταξή της παραδοσιακά τα πήγαινε καλά στις ευρωπαϊκές κάλπες και έκοψε πρώτη το νήμα στη Γαλλία στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές, το 2014 και το 2019. Μια σημαντική διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η άνοδος άλλων υπερσυντηρητικών κομμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να δώσει στο γαλλικό κόμμα περισσότερη διεθνή επιρροή.

«O Μπαρντελά είναι προΐόν μάρκετινγκ της Λε Πεν»

Το δεύτερο είναι ότι το προβάδισμα του Μπαρντελά έναντι της ομάδας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι μεγάλο - αναμένεται να είναι περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες - ενώ την προηγούμενη φορά ήταν λιγότερο από 1%. Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι οι ευρωσκεπτικιστές έχει ενισχυθεί, αλλά ότι η υποστήριξη του Μακρόν έχει μειωθεί σημαντικά.

Λίγο πριν τις κάλπες, ο Μπαρντελά, ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Λεπέν σε μία δημοσκόπηση για τις πολιτικές προσωπικότητες της Γαλλίας με τη μεγαλύτερη δημοφιλία. Η δημοτικότητά του ωστόσο δεν αποτελεί απειλή για τη δυναστεία της οικογένειας Λεπέν, η οποία κυβερνά το κόμμα από την ίδρυσή του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας προσεκτικά υπολογισμένης, πολυετούς προσπάθειας που ενισχύθηκε από την ίδια τη Λεπέν. Και ξεκάθαρα λειτουργεί.

«Ο Ζόρνταν Μπαρντελά είναι ένα είδος προϊόντος», είπε ο Πιερ-Στεφάν Φορ, ένας ερευνητής δημοσιογράφος που έχει περάσει πάνω από ένα χρόνο ερευνώντας τον αρχηγό του «Eθνικού Συναγερμού» σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Courthouse News. «Είναι ένα προϊόν μάρκετινγκ που ήθελε και χρηματοδότησε η Μαρίν Λεπέν».

Η Λεπέν έθεσε υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία το 2012 και ξανά εναντίον του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2017 και το 2022. Κέρδισε το 41,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ξεπερνώντας τις προηγούμενες επιδόσεις της. Ο πατέρας τηςίδρυσε το πάρτι και εκείνη προσπάθησε να αλλάξει την επωνυμία του, διατηρώντας ωστόσο πολλές από τις θέσεις του.

Μεγάλωσε σε κοινωνικές κατοικίες, δεν έχει πτυχίο

Σχεδιάζει να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2027 και αν τα καταφέρει, η Λεπέν είπε ότι θα διόριζε τον Μπαρντελά ως πρωθυπουργό, δημιουργώντας ένα είδος διπλού εισιτηρίου. Ο Μπαρντελά μεγάλωσε στο προάστιο του Παρισιού Seine-Saint-Denis σε ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, με μια ανύπαντρη μητέρα. Δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Ο πατέρας του, ο οποίος τον πήγαινε διακοπές και χρηματοδότησε το ιδιωτικό του σχολείο, δεν είναι μέρος της επίσημης αφήγησης, σύμφωνα με τον Φορ.

Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση από το τυπικό προφίλ των Γάλλων πολιτικών, οι οποίοι συνήθως έχουν προνομιακό υπόβαθρο και κατέχουν πτυχία από πολλά πανεπιστήμια που «βγάζουν» υπουργούς και προέδρους. Η Λεπέν ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην τελευταία κατηγορία.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN) αξιοποίησε το διαφορετικό βιογραφικό του για να δημιουργήσει μια ιστορία γύρω από τον Μπαρντελά που τον βοηθά να έχει απήχηση στους νέους και ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, μια δημογραφική ομάδα που η Λεπέν αγωνίστηκε να κερδίσει. Ο Φορ λέει ότι η αφήγηση παρουσιάζει τον Μπαρντελά ως «αυτοδημιούργητο», ενισχύοντας την έννοια της Γαλλίας ως κοινωνίας που βασίζεται στην αξία, όπου ο καθένας μπορεί να ανέβει την κοινωνική σκάλα μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση.

«Για τον Εθνικό Συναγερμό, αυτό είναι πολύτιμο γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει ένα πολιτικό μήνυμα», είπε ο Φορ. «Μεγάλωσα σε κοινωνικές κατοικίες, γνωρίζω τους κινδύνους της μετανάστευσης, της παραβατικότητας»… ο τυπικός λόγος του RN, αλλά στην περίπτωσή του, είναι αξιόπιστος, κάτι που δεν συνέβη με τη Λεπέν».

Ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στο Tik Tok

Στις αρχές Μαρτίου, ο Μπαρντελά ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές από τη Μασσαλία. «Κατά τη συνάντηση στη Μασσαλία… είχαμε την αίσθηση ότι εκφωνούσε γκωλικό λόγο, δηλαδή μιλούσε για την επιστροφή του κράτους, μια μορφή κυριαρχίας, αλλά μια κυριαρχία που δεν ήταν ενάντια στην Ευρώπη ή μια μορφή στενού εθνικισμού, αλλά μάλλον μια κάποια γαλλική υπερηφάνεια», λέει ο Λικ Ρουμπάν ερευνητής που ειδικεύεται στους μετασχηματισμούς της δημοκρατίας στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Ο Μπαρντελά εκπαιδεύτηκε εντατικά στην επικοινωνία από το 2018-2022, είπε ο Φορ μαθαίνοντας τα πάντα, από το πώς να χαμογελάει μέχρι την τέχνη της αποφυγής πολιτικών επιθέσεων στην οθόνη. Παρουσιάζεται ως ο «ιδανικός γαμπρός», πάντα με κοστούμι, παραδοσιακός, παλιομοδίτης. Είναι εμφανίσιμος, χαρισματικός και γνωστός για τις «γροθιές» του, τις προκλητικές αναφορές που κάνει συχνά σε ομιλίες και συζητήσεις. Είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός στο TikTok, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή