Το μετέωρο βήμα του Μακρόν: Θα του γυρίσει μπούμερανγκ η κίνηση για πρόωρες εκλογές;

Το τεράστιο στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξουσία μία από τις πιο μισητές αντιπάλους του, τη Μαρίν Λεπέν. Τι διακυβεύεται στη Γαλλία
Το μετέωρο βήμα του Μακρόν: Θα του γυρίσει μπούμερανγκ η κίνηση για πρόωρες εκλογές;
3'

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε την Ευρώπη διαλύοντας το κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά από μια δύσκολη ήττα από τη Λεπέν κατά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσε όμως η κίνηση αυτή να του γυρίσει μπούμερανγκ;

Στην Ευρώπη, όπου η σύγχρονη πολιτική μερικές φορές κινείται αργά, τα σοκ δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό. Ο Εμανουέλ Μακρόν διαλύει το κοινοβούλιο και προκηρύσσει εκλογές, αφήνοντας ένα τεράστιο ερώτημα να πλανάται στον αέρα - τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Μακρόν είναι ένας άνθρωπος συνηθισμένος στην επιτυχία. «Έστησε» ένα πολιτικό κόμμα στα 30 του, κέρδισε την προεδρία και μετά την κέρδισε ξανά. Όταν αυτό είναι το ιστορικό κάποιοι, η οποιαδήποτε ήττα μοιάζει άγρια ​​οδυνηρή. Αλλά αυτά έχει ο απρόβλεπτος δρόμος που ακολούθησε και εξακολουθεί να ακολουθεί. Γιατί υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει έναν από τους πιο μισητούς αντιπάλους του να αποκτήσει μεγάλη δύναμη.

Ο Μακρόν ελπίζει ότι η Γαλλία θα συνέλθει και θα γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που χαρακτήρισε λαΐκιστές, οπορτουνιστές πολιτικούς. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί το έθνος θα ψήφιζε πολύ διαφορετικά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες από τώρα, αλλά αυτή είναι η ελπίδα του Μακρόν.

Τι γίνεται όμως αν δεν το κάνουν οι πολίτες; Τι θα συμβεί αν ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN) τα καταφέρει εξίσου καλά, πρωτοστατώντας; Ήδη η πρόταση είναι ότι εάν η ευρωπαϊκή επιτυχία του κόμματος αντιγραφεί σε εσωτερικό επίπεδο, τότε αυτό θα ανάγκαζε τον Μακρόν να προσφέρει στο RN μια θέση στην κορυφή του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου - τον ρόλο του πρωθυπουργού

Είναι αυτό εφικτό; Θα μπορούσαν η Μαρίν Λεπέν ή ο Ζορντάν Μπαρντελά να είναι πραγματικά καθ' οδόν προς τη δεύτερη σημαντικότερη θέση στη Γαλλία; Είναι μια ερώτηση που έθεσε το Sky News σε έναν από τους πιο έμπειρους παρατηρητές της ευρωπαϊκής πολιτικής της Βρετανίας, τον Richard Corbett - ευρωβουλευτή για σχεδόν δύο δεκαετίες που έφθασε να ηγείται της ομάδας των Εργατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι πιθανό, ναι», είπε. «Αναρωτιέμαι αν ο Μακρόν πιστεύει ότι, εάν το RN είναι βέβαιο ότι θα τα πάει καλά, τότε θα προτιμούσε να έχει ως πρωθυπουργό τη Λεπέν υπό τον ίδιο όσο είναι ακόμη πρόεδρος. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα γίνουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια, η λάμψη της θα έχει ξεθωριάσει. Θα έχει κάνει λάθη και οι άνθρωποι θα την έχουν δει να κάνει λάθη»

Αλλά η Λεπέν είναι αν μη τι άλλο πολιτικά οξυδερκής. Εάν της προσφερθεί η δουλειά, μπορεί να αρνηθεί και αντ' αυτού να τη δώσει στον Μπαρντελά, τον 28χρονο, τον οποίο έχρισε πολύ γρήγορα πρόεδρος του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να καθοδηγεί τον Μπαρντελά από τα παρασκήνια, ενώ θα άφηνε τον εαυτό της αμόλυντο από οποιαδήποτε πολιτική αποτυχία ενόψει της επόμενης υποψηφιότητάς της για την προεδρία.

Φυσικά, αν κέρδιζε - αν το κύμα RN συνεχιζόταν - τότε οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει τεράστια δύναμη και τεράστια επιρροή. Όσον αφορά τα οικονομικά, τη μετανάστευση, τον ρόλο της ΕΕ, τους νόμους για το κλίμα και πολλά άλλα θεμελιώδη θέματα, θα έφερνε εκρηκτική αλλαγή.

Όπως και να έχει αυτή τη στιγμή, η Γαλλία έχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά της. Πρόκειται για τις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, αλλά είναι επίσης σαν ένα δημοψήφισμα για τον άλλοτε υπερβολικά δημοφιλή Μακρόν. Είναι μια ψηφοφορία που ζήτησε, και είναι μια ψηφοφορία που μάλλον δεν θα κερδίσει. Ένα τεράστιο, τεράστιο στοίχημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή