Πολιτικός «σεισμός» στο Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μετά την εκλογική ήττα

Πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους στην εκλογική «Super Sunday» του Βελγίου. Συγκινημένος ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο υπέβαλε την παραίτησή του με τη χώρα να οδεύει σε αχαρτογράφητα νερά

O Αλεξάντερ ντε Κρο
O Αλεξάντερ ντε Κρο
ΑΡ
3'

Το Βέλγιο οδεύει προς μια νέα κυβέρνηση μετά από γενικές εκλογές στις οποίες η αναμενόμενη άνοδος του υπερσυντηρητικού κόμματος Vlaams Belang απέτυχε να υλοποιηθεί και ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Aλεξάντερ ντε Κρο έχασε την ικανότητά του να σχηματίσει πλειοψηφία.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Vlaams Belang, το εθνικιστικό κόμμα N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) επρόκειτο να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου την Κυριακή, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα του ντε Κρο, «Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες» Open VLD, κατέρρευσε στη Φλάνδρα, το ολλανδόφωνο μέρος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την διπλή ήττα του κόμματός του (Open VLD) στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση, αποδέχτηκε την ήττα του: «Για εμάς, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Από αύριο θα είμαι απερχόμενος πρωθυπουργός. Αλλά οι φιλελεύθεροι είναι ισχυροί», είπε σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του.

«Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές», είπε ο ηγέτης του N-VA, Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο οποίος είναι αρκετά πιθανό για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου. Ο Ντε Κρο θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός έως ότου σχηματιστεί νέος συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν επί του παρόντος επτά κόμματα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα υποβάλει μέσα στις επόμενες ώρες την παραίτησή του στον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο τη Δευτέρα στο βασιλικό παλάτι στις Βρυξέλλες

Το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα Mouvement Reformateur ήταν το μεγαλύτερο στις Βρυξέλλες και τη γαλλόφωνη Βαλλονία, τοποθετώντας τη χώρα σε πορεία πολύμηνων συνομιλιών για τον συνασπισμό.

Το αποτέλεσμα ήρθε σε μια ημέρα τριπλών εκλογών για τους Βέλγους που ψήφιζαν επίσης στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, όπου οι λαϊκιστές κατέγραψαν επίσης τα μεγαλύτερα κέρδη, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, το N-VA είχε σαφές προβάδισμα έναντι του Vlaams Belang, με το κόμμα του ντε Κρο να πέφτει στην ένατη θέση, έδειξαν ταμερικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ούτε η N-VA ούτε η Vlaams Belang – η οποία έχει αντιμεταναστευτικές πολιτικές και θέλει να διασπάσει το Βέλγιο – είναι μέρος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού των επτά κομμάτων. Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε περίπου το 22% των ψήφων για το φλαμανδικό κοινοβούλιο και το 14% για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, το Vlaams Belang φαινεται πως θα παραμείνει αποκλεισμένο από την εξουσία.

Οι ευρωσκεπτικιστές κατά της μετανάστευσης ήλπιζαν ότι μια κυρίαρχη παράσταση θα τους έβλεπε να εισχωρήσουν στην περιφερειακή κυβέρνηση, όπως ακριβώς είχε κάνει ο σύμμαχος τους Γκέερ Βίλντερς στην εθνική σκηνή στην Ολλανδία με μια νίκη πέρυσι.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής θα οδηγήσουν σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις σε μια χώρα διχασμένη στο πλαίσιο των διαφορετικών γλωσσικών και εθνοτικών ταυτοτήτων. Το Βέλγιο είναι διαιρεμένο ανάμεσα στη γαλλόφωνη Βαλλονία στο νότο και την ολλανδόφωνη Φλάνδρα στο βορρά, και οι κυβερνήσεις σχηματίζονται πάντοτε από συνασπισμούς που αποτελούνται από κόμματα και από τις δύο περιοχές.

Η χώρα κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ο υφιστάμενος κυβερνητικός συνασπισμός σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από διαπραγματεύσεις συνολικής διάρκειας 541 ημερών. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Βέλγοι ψήφισαν στις εκλογές που ονομάστηκαν "Super Sunday" για να εκλέξουν τους περιφερειακούς και εθνικούς εκπροσώπους τους και τους ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή