Αφιέρωμα της Daily Mail στον Φίλιππο, «τον Έλληνα πρίγκιπα χωρίς ελληνικό αίμα»
Ο αείμνηστος πρίγκιπας Φίλιππος παγκοσμίως γνωστός ως ο αγαπημένος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Η Daily Mail σε σημερινό της αφιέρωμα αναδεικνύει την ιστορία, με αφορμή την έπετειο των γενεθλίων.
Γεννημένος πάνω σε ένα τραπέζι κουζίνας στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας, χωρίς ελληνικό αίμα, ενώ έζησε τεράστιες ανατροπές ως παιδί, περισσότερες από ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους.
Ο αείμνηστος πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου παγκοσμίως γνωστός ως ο αγαπημένος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογενειας. Η ζωή του ωστόσο ξεκίνησε ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από οποιοδήποτε βρετανικό παλάτι, σε μάλλον χαοτικές συνθήκες.
Ο Φίλιππος ήταν το πέμπτο παιδί και μοναχογιός του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της συζύγου του, Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ.
«Η οικογένεια μας ήταν διαλυμένη»
Λίγο μετά τη γέννησή του, στην Ελλάδα ξέσπασε επανάσταση και η βασιλική οικογένεια εκδιώχθηκε, καθώς ο πατέρας του κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Μέσα σε ένα τελάρο με πορτοκάλια, ο πρίγκιπας, μωρό ακόμη διέφυγε με την οικογένειά του στο Παρίσι, με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο. Το πλοίο αποδείχθηκε κατάλληλο καθώς ο Φίλιππος μεγαλώνοντας θα υπηρετούσε με διακρίσεις στο Βασιλικό Ναυτικό στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πριν παντρευτεί την αγάπη της ζωής του το 1947.
Αφότου εγκατέλειψε την Ελλάδα, ο Φίλιππος η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν σε ένα προάστιο του Παρισιού, σε σπίτι το οποίο τους παραχώρησε η πλούσια θεία του, Μαρία Βοναπάρτη. Έκτοτε τα παιδικά χρόνια του Δούκα περνούσαν με μεγάλη αναστάτωση καθώς δεν είχε ένα μόνιμο σπίτι. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας δημοσιογράφος από τον Independent τον ρώτησε τι γλώσσα μιλούσαν στο σπίτι, με τον ίδιο να του απαντά «Τι εννοείτε στο σπίτι;»
Το 2001 είπε σε έναν βιογράφο «Είναι απλώς αυτό που συνέβη. Η οικογένεια διαλύθηκε. Η μητέρα μου ήταν άρρωστη, οι αδελφές μου παντρεύτηκαν, ο πατέρας μου ήταν στο νότο της Γαλλίας, έπρεπε απλώς να πορευτώ με αυτά. Το κάνεις. Ο καθένας το κάνει».
Γιατί αρνήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα
Σε ηλικία οκτώ ετών, ο Φίλιππος στάλθηκε στο σχολείο Cheam στο Σάρεϊ για τρία χρόνια, όμως μετά μετακόμισε στη Γερμανία, όπου βρίσκονταν και οι τέσσερις αδελφές του, παντρεμένες. Η θητεία του στη Γερμανία ήταν μικρή, αφού επέστρεψε στη Βρετανία και στάλθηκε στο Gordonstoun, οικοτροφείο στη Σκωτία.
Μέχρι τότε η μητέρα του, η οποία είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, είχε σταλεί σε ένα ελβετικό σανατόριο και ο πατέρας του ζούσε με την ερωμένη του στη γαλλική ριβιέρα.
Σε πλήρη αντίθεση με τον μεγαλύτερο γιο του, βασιλιά Κάρολο, ο Φίλιππος λάτρεψε τον χρόνο του στο οικοτροφοίο, όπου διέπρεψε, ως αρχηγός των ομάδων χόκεϊ και κρίκετ αλλά και ανακαλύπτοντας το πάθος του για τα σκάφη.
Παρόλαυτα, όταν ήταν 16 ετών και ακόμα μαθητής στο σχολείο, ο Φίλιππος έχασε την αδελφή του και τον θείο του σε διάστημα λίγων μηνών. Η αδελφή του Σεσίλ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, τον Νοέμβριο του 1937, ενώ πέντε μήνες αργότερα ο θείος και κηδεμόνας του Φίλιππου, ο δεύτερος Μαρκήσιος του Milford Haven πέθανε ξαφνικά λόγω καρκίνου σε ηλικία 46 ετών.
Στην κηδεία της αδελφής του ο Φίλιππος επανενώθηκε με την μητέρα του, η οποία ήθελε ο γιος της να επιστρέψει μαζί της στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της ελληνικής μοναρχίας. Ο νεαρός πρίγκιπας αρνήθηκε, καθώς ήθελε να ακολουθήσει καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό και στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ενάντια στις γερμανικές, ιταλικές και ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις.
Η καριέρα στο Ναυτικό και η γνωριμία με την Ελισσάβετ
Πέρασε τέσσερις μήνες στο θωρηκτό HMS Ramillies το οποίο προστάτευε κομβόι πλοίων του Αυστραλιανού Εκστρατευτικού Σώματος στον Ινδικό Ωκεανό και υπηρέτησε για μικρότερα διαστήματα στα πλοία HMS Kent και HMS Shropshire. Μετά το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στάλθηκε στο θωρηκτό HMS Valiant για την ενίσχυση του Βρετανικού Μεσογειακού Στόλου.
Του απονεμήθηκε ο Ελληνικός Σταυρός Ανδρείας,ενώ σε ηλικία 21 ετών έγινε ο πρώτος Υπολοχαγός στο αντιτορπιλικό HMS Wallace, ως ο νεότερος αξιωματικός στην υπηρεσία που είχε εκτελεστική εργασία σε τέτοιο πλοίο.
Τα Χριστούγεννα του 1943 ωστόσο, χωρίς να έχει «κάπου συγκεκριμένα να πάει», όπως το έθεσε αδιάφορα, ο Φίλιππος πήγε μαζί με τον ξάδελφό του Ντέιβιντ Μίλφορντ Χέιβεν να μείνει στο κάστρο του Ουίνδσορ. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ τότε ήταν 17 ετών και κινούνταν με τρόπο «που κανένας δεν είχε δει ποτέ πριν», έγραψε η γκουβερνάντα της, Μάριον Κρόφορντ. Εκείνο το Σαββατοκύριακο με δείπνα, παιχνίδια, ταινίες και χωρό υπό τους ήχους του γραμμοφώνου αποδείχθηκε κομβικό.
Μετά από μία επίσκεψη στο Ουίνδσορ τον Ιούλιο, ο Φίλιππος έγραψε στη βασίλισσα για «την απλή απόλαυση της οικογενειακής διασκέδασης και την αίσθηση ότι είμαι ευπρόσδεκτος να τη μοιραστώ. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να τα εκφράσω με τις σωστές λέξεις και είμαι σίγουρα ανίκανος να σας δείξω την ευγνωμοσύνη που νοιώθω». Το ζευγάρι συστήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1939 όταν η Ελισάβετ επισκέφθηκε το Ναυτικό Κολέγιο του Ντάρτμουθ με τους γονείς της, εκεί όπου ο Φίλιππος εκπαιδευόταν. Τότε εκείνος ήταν 18 ετών και η βασίλισσα 13 ετών ενώ είχαν συναντηθεί ξανά σε έναν οικογενειακό γάμο στο παρελθόν αλλά και στη στέψη του πατέρα της Ελισάβετ.
Στο κολέγιο ο πρίγκιπας είχε την αποστολή να δείξει τις εγκαταστάσεις στην Ελισάβετ και την αδελφή της και αμέσως έκανε εντύπωση στη μέλλουσα σύζυγό του. Όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947, σε ηλικία 26 ετών, ο πατέρας του ήταν ήδη νεκρός, καθώς πέθανε στο Μονακό το 1944.
Το Διεθνές Βραβείο Duke of Edinburgh και ο θάνατός του
Υπήρξε μία μεγάλη απόσταση περισσότερων από 14 χρόνων μεταξύ της γέννησης του πρίγκιπα Καρόλου τον Νοέμβριο του 1948 και του πρίγκιπα Εδουάρδου τον Μάρτιο του 1964. Τον Ιούλιο του 1951 ο Φίλιππος ολοκλήρωσε την ενεργό σταδιοδρομά του στο Πολεμικό Ναυτικό και άρχισε να επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Βασίλισσας, μετά την άνοδό της στον θρόνο το 1952. Τον Νοέμβριο του 1952 ξεκίνησε να εκπαιδεύεται για να γίνει πιλοτος της Βασιλικής Αεροπορίας και απέκτησε τα φτερά του με επιτυχία την επόμενη χρονιά. Μέχρι το 1997 που σταμάτησε να πετάει, σε ηλικία 76 ετών είχε συμπληρώσει 6.000 ώρες στον αέρα, σε 59 διαφορετικά αεροσκάφη.
Ο Φίλιππος θριάμβευσε στα βασιλικά του καθήκοντα. Το Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1956, αποδείχθηκε ίσως ως η μεγαλύτερη κληρονομιά του, που πλέον δίνεται σε πάνω από 140 χώρες. Ο Δούκας ήταν μόνιμος σύντροφος της Βασίλισσας σε εκδηλώσεις, κρατικές επισκέψεις και ιδιωτικά. Όταν πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 99 ετών, η έκρηξη θλίψης αντανακλούσε την αγάπη προς το πρόσωπό του τόσο από τα μέλη της οικογένειάς του όσο και από τον βρετανικό λαό.