Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Παρά τη βαριά ήττα του Όλαφ Σολτς στις ευρωεκλογές , ο Γερμανός καγκελάριος αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες
O Όλαφ Σολτς
O Όλαφ Σολτς
ΑΡ
2'

Τα αντιδημοφιλή κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας γνώρισαν συντριπτική ήττα και η ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημείωσε κέρδη στις ευρωεκλογές στη Γερμανία ενώ η κύρια συντηρητική αντιπολίτευση ήταν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι προβλέψεις για τη δημόσια τηλεόραση ARD και ZDF, με βάση τα exit polls και τη μερική καταμέτρηση, έδειξαν υποστήριξη στους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε περίπου 14%, κάτω από το 15,8% που κατέγραψαν το 2019 - ήδη το χειρότερο αποτέλεσμά τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πανθνική ψηφοφορία. Μετά από μια εκστρατεία στην οποία ο Σολτς έπαιξε εξέχοντα ρόλο, οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν πάνω από 10 μονάδες από το ποσοστό τους στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2021.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, φάνηκε να κερδίζει λίγο περισσότερο από το 16% των ψήφων και μια πιθανή δεύτερη θέση. Αυτό είναι καλύτερο από το ποσοστό του 11% το 2019, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερο από τις δημοσκοπήσεις στην αρχή του έτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπσιμού. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σκέφτεται να μιμηθεί τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Χέμπεστραϊτ τόνισε ότι η Γαλλία έχει διαφορετικό πολιτικό σύστημα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «ούτε για δευτερόλεπτο» σκέψη για πρόωρες εκλογές στην κυβέρνηση.

«Στην Γερμανία η επόμενη Bundestag θα εκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 και σκοπεύουμε αυτό να το τηρήσουμε», δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή