Οκλαχόμα: Αποφοίτησαν μετά από 50 χρόνια εξαιτίας μίας προειδοποίησης για τυφώνα

Το περασμένο Σάββατο οι απόφοιτοι έζησαν όλο το μεγαλείο μίας τελετής αποφοίτησης, φορώντας μπλε τήβεννο και γιορτάζοντας τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα της νιότης τους.

Οκλαχόμα: Αποφοίτησαν μετά από 50 χρόνια εξαιτίας μίας προειδοποίησης για τυφώνα
Sterling Crim
3'

Πενήντα χρόνια αφότου μία προειδοποίηση για τυφώνα οδήγησε στην απότομη ακύρωση της αποφοίτησης φοιτητών στο Μουρ της Οκλαχόμα, η τάξη του 1974 επιτέλους διέσχισε τη σκηνή για να λάβει το δίπλωμά της.

Το περασμένο Σάββατο οι απόφοιτοι έζησαν όλο το μεγαλείο μίας τελετής αποφοίτησης, φορώντας μπλε τήβεννο και γιορτάζοντας τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα της νιότης τους.

Η εκδήλωση πριν από 50 χρόνια δεν επαναπρογραμματίστηκε ποτέ και για χρόνια η τάξη των 500 μαθητών είχε συζητήσει την ιδέα να διοργανώσουν μόνοι τους μία επίσημη τελετή αποφοίτησης. «Θα μας δουν τα εγγόνια μας να αποφοιτούμε» είπε ένας άνδρας ενθουσιασμένος σε εφημερίδα της Οκλαχόμα, πριν την εκδήλωση.

Γιατί αναβλήθηκε η αποφοίτηση

Στις 23 Μαΐου 1974, οι τελειόφοιτοι του λυκείου μόλις είχαν πάρει τις θέσεις τους σε ένα στάδιο ποδοσφαίρου κάτω από τον σκοτεινό ουρανό, όταν ένας διευθυντής του σχολείου πήγε στο μικρόφωνο συμβουλεύοντας τους παρευρισκομένους να βρουν καταφύγιο επειγόντως. «Ίσως ένα τραγούδι, μία ομιλία και μετά ο επόπτης σηκώνεται και λέει, αποφοιτήσατε, τελειώσατε», θυμάται ο Μάικ Ουίλσον, τοπικός αθλητικός εκφωνητής ο οποίος βοήθησε στην προσπάθεια για τον επαναπρογραμματισμό της εκδήλωσης μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KOCO-TV.

Η βροχή έκανε μούσκεμα τους μαθητές με επίσημη ενδυμασία, καθώς κρύφτηκαν κάτω από κερκίδες έφυγαν από το σχολείο για να βρουν καταφύγιο. Σχολική εκδρομή που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα σήμαινε ότι η εκδήλωση δεν μπορούσε να μετακινηθεί και αντί αυτού, οι απόφοιτοι ενημερώθηκαν να πάνε να παραλάβουν τα διπλώματά τους πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκίνηση στην τελετή

Η Διευθύντρια του Λυκείου Μουρ, Ρέιτσελ Σταρκ, απόφοιτη του 1988, δήλωσε στην εφημερίδα The Oklahoman ότι ήταν χαρούμενη που βοήθησε να πραγματοποιηθεί η καθυστερημένη τελετή.

«Είναι πολύ πρωτότυπο», είπε. «Δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Είναι ακόμη κομμάτι της κοινότητάς μας, οπότε θα το κάνουμε για εκείνους», συμπλήρωσε. Το Σάββατο περίπου 200 απόφοιτοι παρέλαβαν και επίσημα τα πτυχία τους. Ο καιρός ήταν ζεστός και ηλιόλουστος με μία πολύ μικρή πιθανότητα για καταιγίδες.

Πηγή: Sterling Crim

Οι διοργανωτές ενθάρρυναν τα μέλη των οικογενειών των αποφοίτων που έχουν πεθάνει να περπατήσουν στη σκηνή, εκ μέρους των αποφοίτων, ενώ ο πρόεδρος της τάξης, Μπομπ Μπέικερ έδωσε μία τροποποιημένη εκδοχή της ομιλίας που είχε ετοιμάσει πριν από μισό αιώνα, ενώ μίλησαν και οι δύο αριστούχοι, Φίλις Κλαρκ και Λόιντ Γουάιτ, όπως ανέφεραν στο BBC πηγές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αφότου το σχολείο φιλοξένησε μία καθυστερημένη τελετή για άλλους μαθητές, των οποίων η τελετή είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τους New York Times. «Όσο μεγαλώνεις, κοιτάς πίσω και νιώθεις ότι κάτι έχεις χάσει», είπε ο κύριος Ουίλσον στην εφημερίδα.

Κανένας τυφώνας δεν εκδηλώθηκε ποτέ στο Μουρ εκείνη την ημέρα, ωστόσο την πόλη έχουν πλήξει άλλες θανατηφόρες καταιγίδες. Το 1999 ανεμοστρόβιλος με ανέμους πάνω από 300 μίλια έπληξε την πόλη, σκοτώνοντας 36 άτομα, ενώ άλλος ανεμοστρόβιλος χτύπησε έξω από το Μουρ το 2013, με 91 νεκρούς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή