Καρτέλ κοκαΐνης στην Ευρώπη: Στρατολογούν χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά από την Αφρική

Τα καρτέλ ναρκωτικών που δρουν στην Ευρώπη εκμεταλλεύονται χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που τα στρατολογούν για διάφορους ρόλους.
paidia
Photo: AP
3'

Eξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης στην Ευρώπη για κοκαΐνη, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, oι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει για εκμετάλλευση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα που δρουν στη Δυτική Ευρώπη, σε πόλεις όπως το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης ύψους 10 δισ. λιρών.

Οι υπηρεσίες προστασίας παιδιών προειδοποίησαν ότι οι συμμορίες κοκαΐνης, οι οποίες εκμεταλλεύονται την «απεριόριστη» προσφορά ευάλωτων Αφρικανών παιδιών που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιούν βάναυσα μέσα για να ελέγξουν τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και βιασμών, εάν δεν πουλήσουν αρκετά ναρκωτικά.

Πηγές είπαν στον Guardian ότι το Λονδίνο μπορεί να είναι το επόμενο «στέκι» καθώς η αστυνομία βρήκε πρόσφατα παιδιά από το Μαρόκο και την Αλγερία, με εμφανή σημάδια από βασανιστήρια, τα οποία πιστεύουν ότι έφτασαν στη χώρα από συμμορίες κοκαΐνης.

Η ανησυχία για το επίπεδο εκμετάλλευσης ήταν τόσο μεγάλη που τον Μάρτιο, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ – μαζί με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ και την Europol – συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και τη διακίνηση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα ναρκωτικών με έδρα τη Δυτική Ευρώπη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ που ερευνούν το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία ανθρώπων κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία παρουσίασαν αρκετές συγκεκριμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης εκατοντάδων ανηλίκων της Βόρειας Αφρικής, που στρατολογήθηκαν από δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών για την πώληση ναρκωτικών».

Άλλες πηγές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει τις χιλιάδες, με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν 15.928 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ευρώπη το 2022, πολλά από τα οποία στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ένα πρόσφατο έγγραφο της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για την Europol ανέφερε: «Χιλιάδες ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι περνούν τα σύνορα της ΕΕ κάθε χρόνο, εξαφανιζόμενοι χωρίς κανένα ανιχνεύσιμο ίχνος. Πολλοί από αυτούς «συλλαμβάνονται» από εγκληματικούς κύκλους για να τους εκμεταλλευτούν, γεγονός που επιδεινώνει τα τραύματά τους».

Η αστυνομία αναφέρει τη μαροκινή «Mocro Maffia» ως κύριο εκμεταλλευτή των παιδιών. Η οργάνωση περιλαμβάνει αρκετά από τα μεγαλύτερα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με παραγωγούς της Νότιας Αμερικής. Η ομάδα πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Η διαβόητη Mocro Maffia έχει εξαπολύσει απειλές στον υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου και στην Ολλανδία, στην Ολλανδή διάδοχο πριγκίπισσα.

Η Caroline Vrijens, η Φλαμανδή επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, είπε ότι τα παιδιά της Αφρικής είναι τα «πιο ευάλωτα» στην Ευρώπη και ζήτησε επείγουσα δράση από τις αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή