Γιατρός από τη Γάζα στο Νewsbomb.gr: «Αυτό που συμβαίνει εδώ ξεπερνά τον χειρότερο εφιάλτη»

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Σαλάχ Ελσάμι, ο οποίος σπούδασε Ιατρική στην Ελλάδα περιγράφει στο Νewsbomb.gr την «οδύσσεια» του ίδιου, της οικογένειάς του, αλλά και ενός ολόκληρου λαού που για πολλοστή φορά στην ιστορία του δοκιμάζεται. Οκτώ μήνες μετά το «Μαύρο Σάββατο» των Ισραηλινών, η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και οι ελπίδες για εκεχειρία διαψεύδονται η μία μετά την άλλη
Γιατρός από τη Γάζα στο Νewsbomb.gr: «Αυτό που συμβαίνει εδώ ξεπερνά τον χειρότερο εφιάλτη»
5'

Είναι Σάββατο, 7 Οκτωβρίου λίγο πριν την ανατολή του ηλίου και εκατοντάδες μέλη της Χαμάς περνούν τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Μέσα σε λίγα λεπτά θα εξαπολύσουν την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία του εβραϊκού κράτους, ανοίγοντας τις «πύλες της κόλασης» για μία ακόμη φορά στην ταραγμένη ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική ομάδα που κυβερνά τη Γάζα τα τελευταία 16 χρόνια την ονόμασε «Επιχείρηση Πλημμύρα Αλ Άκσα» από το τέμενος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ που στεγάζει τον τρίτο ιερότερο χώρο στο Ισλάμ και τον πιο ιερό τόπο στον Ιουδαϊσμό, όπου κάποτε βρίσκονταν δύο βιβλικοί ναοί. Οι Ισραηλινοί το ονόμασαν «Μαύρο Σάββατο» και μετρούν ακόμη τις πληγές τους, με τα τοπικά Μέσα να μιλούν ακόμη για ένα έθνος «σε μετατραυματικό στρες».

Oι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένους αλλά και νέους σε ένα δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ, ενώ συνέλαβαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς ως ομήρους. Το Ισραήλ απάντησε με πρωτοφανή σκληρότητα, σφυροκοπώντας ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι σήμερα. Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περί τους 85.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν εκτεταμένη πείνα επειδή ο πόλεμος έχει διακόψει σε μεγάλο βαθμό τη ροή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών. Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στη Γάζα θα μπορούσαν να βιώσουν λιμό μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η πρώτη αχτίδα ελπίδας;

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, της πρώτης από τον Νοέμβριο όταν οι συγκρούσεις σταμάτησαν για μία εβδομάδα, φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, μία εβδομάδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε έναν νέο οδικό χάρτη. Η πρώτη αχτίδα ελπίδας εδώ και καιρό, το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Σαλάχ Ελσάμι είναι από τους «τυχερούς» όσο κι αν ακούγεται ειρωνικό και περίεργο, καθώς βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει όπως χιλιάδες συμπατριώτες του τον εφιάλτη. Επικοινωνήσαμε μαζί του στα ελληνικά και όταν ακούει τη γλώσσα από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου, χαίρεται στιγμαία και ξεχνάει για λίγο τη βία και το φόβο των τελευταίων μηνών. Μεταφέρεται χρόνια πίσω, στη δεκαετία του ’90 όταν σπούδαζε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Μία υπερδύναμη χτυπάει γυναίκες και παιδιά»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη, λέει σε άψογα ελληνικά. «Εδώ και μήνες οι Ισραηλινοί πλήττουν κυρίως πολιτικά κτήρια, αλλά και σπίτια. Ο πλανήτης παρακολουθεί μία υπερδύναμη να χτυπάει γυναίκες και παιδιά με σύγχρονα αεροσκάφη Τι κάναμε για να το ζούμε όλο αυτό

Ο ίδιος εργάστηκε τα τελευταία χρόνια γενικός παθολόγος και ρευματολόγος στο Εuropean Gaza Hospital, ένα από τα 14 συνολικά νοσοκομεία που είχε η Λωρίδα της Γάζας και τις πρώτες στιγμές του πολέμου αδυνατούσε να βγει από το σπίτι του για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών, λόγω του χάους που επικρατεί για μία ακόμη φορά στον μικρό αυτό θύλακα που βρέθηκε στο επίκεντρο της στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ.

Ο ίδιος και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα 4 παιδιά του, δύο αγόρια και δύο κορίτσια κλείστηκαν ερμητικά στο σπίτι τους, ακούγοντας αρχικά τις ρουκέτες της Χαμάς να εκτοξεύονται ενάντια στο Ισραήλ και στη συνέχεια τα απανωτά χτυπήματα από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο των σκληρών αντιποίνων που ξεκίνησε και συνεχίζει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Γιατί ξεκίνησε ο νέος γύρος αιματοχυσίας τον ρωτάμε. Ο ίδιος ειναι αντίθετος σε κάθε μορφή βίας ωστόσο συντάσσεται απόλυτα με τους σκοπούς του παλαιστινιακού λαού. «Νομίζω φτάσαμε σε σημείο που δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε. Ζούμε σε μία μεγάλη φυλακή, υπάρχουν πάνω απο 6.000 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Υφιστάμεθα μία πολύ άδικη κατοχή απο το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα νίπτει τας χείρας της» Και συμπληρώνει: Πρέπει να βρεθεί λύση αρμονικής συνύπαρξης, αλλιώς ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Ο λαός μας υποφέρει εδώ και 60 χρόνια».

Η οδύσσεια και ο πόνος του ξεριζωμού

Στις αρχές Δεκεμβρίου δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου,ο Σαλάχ Αλσάμι έφυγε άρον άρον από το σπίτι του με την οικογένειά του λόγω της εισβολής του ισραηλινού στρατού και μετακόμισαν σε μία σκηνή στην παραλία της Ράφα. «Στο τέλος του 2023 οι Ισραηλινοί μπήκαν και κατέστρεψαν όλα τα σπίτια, την κλινική μου, τα χωράφια μας κάθε μέσο βιοπορισμού. Από τότε ζούμε κάτω από τραγικές συνθήκες. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει βενζίνη για να πάω στο νοσοκομείο,μόνο καταστροφή και πόνος. Από το 1992 μέχρι σήμερα εργάζομαι για να γιατρέψω τους ανθρώπους της Παλαιστίνης και έχω διδάξει εκατοντάδες φοιτητές στην Ιατρική Σχολή. Δυστυχώς το τέλος της ζωής μου είναι πολύ τραγικό, υποφέρω απο κατάθλιψη και μπορώ να κοιμηθώ μόνο με φάρμακα»

Δηλώνει περήφανος που είναι απόφοιτος από την Ιατρική Σχολή της Πάτρας. «Η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μου, είναι η χώρα που με έκανε γιατρό» τονίζει, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς της χώρας μας με τους Παλαιστινίους. Και καταλήγει με μία ευχή: «Ελπίζω να σταματήσει αυτή η σφαγή. Ο κόσμος να γίνει δίκαιος. Εδώ και 15 χρόνια ζούμε σε μία μεγάλη φυλακή, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός. Οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας πάντως είμαστε δυνατοί γιατί όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι έχουμε έναν στόχο, να αποκτήσουμε πατρίδα»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή