Δανία: «Δεν είμαι ακόμη ο εαυτός μου» λέει η πρωθυπουργός Φρέντερικσεν - Αναρρώνει από την επίθεση

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά την επίθεση, λέγοντας ότι ήταν «ένα είδος επίθεσης σε όλους μας»

H Mέτε Φρέντερικσεν
H Mέτε Φρέντερικσεν
ΑΡ
3'

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, είπε ότι εξακολουθεί να «μην είναι καλά» αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την επίθεση που δέχτηκε σε πλατεία της Κοπεγχάγης την περασμένη εβδομάδα.

Η Φρέντερικσεν, 46 ετών, υπέστη ελαφρά τραύματα στην επίθεση την περασμένη Παρασκευή, η οποία δεν πιστεύεται ότι είχε πολιτικά κίνητρα. Ένας 39χρονος Πολωνός συνελήφθη ως ύποπτος για επίθεση. «Δεν τα πάω καλά και δεν είμαι πραγματικά ο εαυτός μου ακόμα», είπε στο δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο DR σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη.

Η Φρέντερικσεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση, αλλά είπε «ήταν πολύ εκφοβιστικό όταν κάποιος ξεπερνά το τελευταίο φυσικό όριο που έχεις. Υπάρχει μεγάλο σοκ και έκπληξη σε αυτό». Είπε ότι ήταν «πιθανώς επίσης μια συσσώρευση πολλών άλλων πραγμάτων. Οι απειλές για μεγάλο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιδεινωθεί, ειδικά μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Φωνάζουν σε δημόσιο χώρο. Ίσως αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Ως άνθρωπος, αισθάνομαι οτι ήταν επίθεση εναντίον μου», είπε στη 10λεπτη συνέντευξη. «Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν η πρωθυπουργός που χτυπήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο ήταν ένα είδος επίθεσης προς όλους μας». «Καμία μορφή βίας δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Και συνέχισε: «Θα προτιμούσα να έχω μια Δανία όπου ο πρωθυπουργός μπορεί να πάει με ποδήλατο στη δουλειά χωρίς να ανησυχεί. Είμαι η Μέτε στον πυρήνα μου, αλλά είμαι η πρωθυπουργός της χώρας. Έτσι, εκπροσωπώ ένα θεσμό ο οποίος δεν πρέπει να δέχεται επίθεση, όπως η αστυνομία». Η Φρέντερικσεν είπε ότι ο τόνος στην πολιτική άλλαξε πρόσφατα.

Ένας 39χρονος Πολωνός συνελήφθη και θα κρατείται μέχρι τις 20 Ιουνίου με προκαταρκτική κατηγορία για βία σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου. Στη Δανία, οι προκαταρκτικές κατηγορίες απέχουν ένα βήμα από τις επίσημες, αλλά επιτρέπουν στις αρχές να κρατούν υπόπτους κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Στο δικαστήριο, ο ύποπτος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, φέρεται να επαίνεσε την Φρέντερικσεν ως «έναν πραγματικά καλό πρωθυπουργό» και οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και μεθυσμένος τη στιγμή του περιστατικού που συνέβη λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας προχώρησε προς τη Φρέντερικσεν και την έσπρωξε δυνατά ενώ περνούσε από μια από τις κεντρικές πλατείες της Κοπεγχάγης. Χτύπησε το πάνω δεξί της χέρι με σφιγμένη γροθιά.

Η Φρέντερικσεν δεν εμφανίστηκε δημόσια μετά την επίθεση και δεν συμμετείχε σε δημόσιες κομματικές εκδηλώσεις καθώς άρχισαν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κυριακής. Το κόμμα της, οι Σοσιαλδημοκράτες δέχθηκε ήττα στις κάλπες. Η Φρέντερικσεν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019. Κέρδισε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές το 2022.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή