«Τελειώνει» ο χρόνος για τον Σολτς μετά την ήττα - Μετά τη Γαλλία, εκλογές και στη Γερμανία;

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, και οι Γερμανοί ενδέχεται να προσέλθουν σύντομα στις κάλπες 

O Όλαφ Σολτς
O Όλαφ Σολτς
ΑΡ
5'

Την επομένη των Ευρωεκλογών, το μεγάλο ερώτημα στη Γερμανία δεν είναι αν η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα επιβιώσει, αλλά για πόσο. Οι Γερμανοί βρέθηκαν μπροστά σε μια σκληρή αντίφαση το βράδυ της Κυριακής: Καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντούσε σε μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές δηλώνοντας την πρόθεσή του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, ο δικός τους καγκελάριος...εξαφανίστηκε.

Ο Σολτς ο μεγαλύτερος χαμένος της βραδιάς, εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του για μερικές selfies πριν εξαφανιστεί, αφήνοντας στους συνεργάτες του το δύσκολο έργο να εξηγήσει τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών του σε ομοσπονδιακές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αν ο Σολτς πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει τον απολογισμό μετά την ταπεινωτική τρίτη θέση που κατέλαβε το κόμμα του από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μάλλον έκανε λάθος

Ο Σολτς ισχυρίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά μάλλον δεν εξαρτάται από τον ίδιο. «Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού καταψηφίστηκε και ο Σολτς πρέπει να ζητήσει νέες εκλογές όπως ο Mακρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Mάρκους Σόντερ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση μετά τις εκλογές.

Ακόμη και ένας σχολιαστής της αριστερής εφημερίδας «Die Zeit» ζήτησε νέες εκλογές ήδη από το καλοκαίρι. «Όπως και στη Γαλλία, οι ευρωεκλογές ήταν μια ψήφος δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», έγραψε ο Άλαν Πόζενερ. Πράγματι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στρατοπέδου του Σολτς να τον θωρακίσει, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής -το οποίο έδειξε ότι μόνο το 31% των Γερμανών υποστήριξε ένα από τα τρία κόμματα του γερμανικού συνασπισμού εν μέσω ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων- ήταν ένα φιάσκο.

Μόλις δυόμισι χρόνια μετά τη θητεία του, η διχασμένη κυβέρνηση του Σολτς έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Κουρασμένος από εσωτερικές διαμάχες και — κατά την άποψη των περισσότερων κριτικών, απλή ανικανότητα — ο Σολτς ηγείται της πιο αντιδημοφιλούς κυβέρνησης στη σύγχρονη γερμανική ιστορία, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γερμανών να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον συνασπισμό.

Η προσωπική του δημοτικότητα έχει επίσης σημειώσει αρνητικό ρεκόρ, με περισσότερο από το 70% των Γερμανών να είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που έχει κάνει. Αφού διαχειρίστηκε άσχημα μια μεταρρύθμιση-ορόσημο για την ενεργειακή μετατόπιση της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση Σολτς υπέστη ταπεινωτική ήττα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε τον προϋπολογισμό της αντισυνταγματικό.

Η απόφαση αυτή τον Νοέμβριο στέρησε από τον συνασπισμό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία βασιζόταν για τη χρηματοδότηση της ατζέντας του. Η συμμαχία βρίσκεται έκτοτε σε σύγκρουση, με τα δύο αριστερά κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς και τους Πράσινους να βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη με το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Με απλά λόγια, το SPD και οι Πράσινοι θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και το FDP, επικαλούμενο το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας -και τη δική τους δημοσιονομική ορθοδοξία- λιγότερα. Αυτή η αντιπαράθεση είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κόμματα του συνασπισμού προχωρούν στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2025.

Τα κόμματα θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά με όλες τις πλευρές να επιχειρούν να σώσουν την πολιτική τους τύχη, μια συμφωνία φαίνεται απίθανη. Η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού θα μπορούσε να οδηγήσει το FDP, το οποίο ήταν εξ'αρχής ο αταίριαστος εταίρος στον συνασπισμό, να εγκαταλείψει τη συμμαχία.

Πώς «πεθαίνει» ο συνασπισμός της Γερμανίας

Στα περισσότερα κοινοβουλευτικά συστήματα, οι άγραφοι κανόνες δημοκρατικής ευπρέπειας θα ανάγκαζαν τον ηγέτη της χώρας να προκηρύξει νέες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο Σολτς την Κυριακή. Όχι στη Γερμανία. Καλώς ή κακώς, οι γερμανικές κυβερνήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να «σκοτωθούν».

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των πολιτικών της εποχής της Βαϊμάρης, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των Ναζί, οι συντάκτες του μεταπολεμικού Βασικού Νόμου της Γερμανίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα που απαιτεί την ταχεία επίλυση των συγκρούσεων με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση.

Ως εκ τούτου, έθεσαν έναν υψηλό πήχη για τις πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν δύο δρόμοι για ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Σύμφωνα με την πρώτη, γνωστή ως «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας», το κοινοβούλιο μπορεί να εκδιώξει έναν καγκελάριο, αλλά μόνο εάν ψηφίσει αντικαταστάτη εντός 48 ωρών.

Δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα του σημερινού συνασπισμού είναι η αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν σε βασικές πολιτικές, και όχι του καγκελαρίου, αυτή η πορεία φαίνεται απίθανη. Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, ο καγκελάριος μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν χάσει, θα εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Δεδομένου ότι οι Χριστιανοδημοκράτες απολαμβάνουν πλέον προβάδισμα 14 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα τους επέτρεπε να κυριαρχήσουν σε οποιονδήποτε συνασπισμό, το κόμμα είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Ο αρχηγός του κόμματος Φρίντριχ Μερτς σταμάτησε να καλεί τον Σολτς να δρομολογήσει διαδικασία εκλογών, αλλά κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να αναλάβει.

Για τον Σολτς οι εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές είναι πιθανό να γίνουν πιο δυνατές τον Σεπτέμβριο, όταν θα διεξαχθούν τρεις πολιτειακές εκλογές στα ανατολικά της χώρας, όπου το AfD είναι το ισχυρότερα κόμμα καιι πιθανό να κερδίσει και τις τρεις αναμετρήσεις. Είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι μέρες του Σολτς στην καγκελαρία μπορεί να είναι μετρημένες.

Politico

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή