Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκθείασε τους «ακατάλυτους» δεσμούς της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εκθείασε τους «ακατάλυτους» δεσμούς με τη Ρωσία πριν από μία αναμενόμενη επίσκεψη του Πούτιν
O Κιμ Γιονγκ Ουν
O Κιμ Γιονγκ Ουν
ΑΡ
2'

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εκθείασε σήμερα τους «ακατάλυτους» δεσμούς της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα, πριν από μία αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί στη Βόρεια Κορέα "από την ερχόμενη εβδομάδα", εννέα μήνες μετά τη σπάνια επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο ο Κιμ στη γειτονική χώρα προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι δύο χώρες ανέπτυξαν «ακατάλυτους δεσμούς αδελφών στα όπλα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του βορειοκορεατικού κράτους σε μήνυμα που απηύθυνε σήμερα στον Πούτιν με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ρωσίας.

«Ο λαός μας εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην ιερή υπόθεση του ρωσικού στρατού και του λαού, που προχωρούν αποφασιστικά προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι Δυτικοί κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι παραδίδει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία με αντάλλαγμα κυρίως βοήθεια ώστε να αναπτύξει το πρόγραμμα δορυφόρων της.

Καμία συμφωνία δεν είχε ωστόσο επίσημα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο και η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς "παράλογους".

Όμως το Πεντάγωνο δήλωσε στα τέλη Μαΐου πως οι αναλύσεις σε συντρίμμια βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν τη βορειοκορεατική προέλευσή τους. Στα μέσα Μαΐου, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως προετοιμαζόταν επίσκεψη του Πούτιν στη Νότια Κορέα και πως θα ανακοινωνόταν "εν ευθέτω χρόνω".

Σύμφωνα με το Yonhap, δορυφορικές εικόνες μαρτυρούν την εγκατάσταση στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ μιας "μεγάλης δομής" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή του Ρώσου ηγέτη. Ο Πούτιν αναμένεται να μεταβεί ακολούθως στο Βιετνάμ, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δύο χώρες μπορεί στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής να συμφωνήσουν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές τους. Ο Πούτιν «έχει ανάγκη από βοήθεια στην πολεμική προσπάθειά του και ο Κιμ θέλει να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του», δήλωσε στο AFP ο Σου Κιμ, πρώην αναλυτής στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή