BBC: Το «σημάδι» που είδαν οι ιθαγενείς στον ιερό λευκό βίσωνα - Η προφητεία που φέρνει αλλαγές

Οι ιθαγενείς της Αμερικής είδαν έναν οιωνό στον πρώτο λευκό βίσονα που γεννήθηκε εδώ και δεκαετίες στο Yellowstone. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να θεραπεύσουμε τη γιαγιά Γη» λένε οι Ινδιάνοι που κάνουν λόγο για «ευλογία και προειδοποίηση». To BBC έκανε μεγάλο αφιέρωμα.
Ο ιερός βίσωνας του Yellowstone
4'

Ένα απίστευτα σπάνιο λευκό μωρό βίσωνα φωτογραφήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, συναρπάζοντας τους ιθαγενείς της Αμερικής που είδαν την άφιξή του ως μια θρησκευτική προφητεία που προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές. Εντοπίστηκε στην περιοχή Lamar Valley του πάρκου και είναι ο πρώτος λευκός βίσωνας που γεννήθηκε από το τελευταίο άγριο κοπάδι στις ΗΠΑ, κάτι που για τους Ινδιάνους σημαίνει πολλά.

Άλλες γεννήσεις λευκών βίσονων τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν σε αιχμαλωσία και από γονείς που περιείχαν DNA οικόσιτης αγελάδας, καθιστώντας το άγριο ζώο που γεννήθηκε πιο σημαντικό θρησκευτικά για τις φυλές.

Η φωτογράφος της Μοντάνα, Έριν Μπράατεν, τράβηξε φωτογραφίες του νεαρού βούβαλου στην κοιλάδα Λαμάρ στις 4 Ιουνίου, ενώ επισκεπτόταν το πάρκο με τα τρία από τα οκτώ παιδιά της. Καθηλωμένη στην κίνηση που προκάλεσε ένα κοπάδι από βίσωνες που κινούνταν αργά, παρατήρησε το νεαρό μοσχάρι σε ένα ποτάμι, σχεδόν 100 μέτρα μακριά, και αρχικά το μπέρδεψε για κογιότ λόγω του αμμώδους ανοιχτού χρώματός του.

«Υπήρχαν τόσες πολλές διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα», είπε στο BBC η κυρία Μπράατεν, η οποία μεγάλωσε ακούγοντας για το ιερό μοσχάρι του λευκού βίσονα. «Ήταν τόσο καταπληκτικό. Σκέφτηκα ότι θα είχα περισσότερες πιθανότητες να απαθανατίσω τον Μεγαλοπόδαρο από ένα λευκό μοσχάρι βίσονα», προσθέτει.

Ο μύθος της φυλής Λακότα

Η γέννηση ενός λευκού βουβάλου είναι ένα ιερό γεγονός για πολλές φυλές ιθαγενών των Μεγάλων Πεδιάδων, συμπεριλαμβανομένων των Lakota, που πιστεύουν ότι σχετίζεται με μια εποχή περίπου πριν από 2.000 χρόνια, όταν η τροφή ήταν σπάνια και οι βίσονες επίσης.

Ο μύθος των Λακότα μιλάει για μια όμορφη γυναίκα που εμφανίστηκε και παρέδωσε τα δώρα μίας ιερής πίπας στους ανθρώπους. Η γυναίκα τους είπε ότι θα επέστρεφε για να αποκαταστήσει την αρμονία σε έναν ταραγμένο κόσμο και στη συνέχεια κύλησε στο έδαφος τέσσερις φορές, αλλάζοντας χρώμα κάθε φορά πριν μετατραπεί σε ένα λευκό μωρό βούβαλο.

Η αναχώρησή της οδήγησε στην επιστροφή του βίσωνα και οι λευκοί βούβαλοι θεωρούνται πλέον ως σημάδι ότι οι προσευχές ακούγονται και ότι η αλλαγή έρχεται. Η γυναίκα του λευκού βουβάλου θεωρείται ο κεντρικός προφήτης -μια φιγούρα που μοιάζει με Μεσσία- στη θεολογία πολλών φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Σιού, Τσερόκι, Κομάντσε και Ναβάχο. Η ιστορία της συχνά παρομοιάζεται με αυτή του Ιησού Χριστού στη χριστιανική πίστη.

Ο Simon Moya-Smith, συγγραφέας των Lakota που επίσης μεγάλωσε με την ιστορία της γυναίκας του λευκού βουβάλου, είπε στο BBC ότι η άφιξη ενός λευκού μοσχαριού θεωρείται ως «ευλογία αλλά και προειδοποίηση», σύμφωνα με την παράδοση.

Γιατί ο ιερός βίσωνας θα μπορούσε να είναι καλός για τον πλανήτη

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα λευκό μοσχάρι, «υπάρχει αυτή την προφητεία ότι κάτι καλό ή κάτι κακό θα συμβεί. Αλλά ξέρουμε ότι θα είναι υπέροχο - υπέροχο με την έννοια ότι θα είναι σημαντικό».

Ο Moya-Smith λέει ότι οι φυλές εργάζονται επί του παρόντος για να ερμηνεύσουν το νόημα της άφιξης του μοσχαριού, ενώ το Yellowstone δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη γέννησή του. Μια εκδήλωση για τον εορτασμό της άφιξής του έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου στην πόλη West Yellowstone της Μοντάνα, και φιλοξενείται από την Buffalo Field Campaign, μια ομάδα που υποστηρίζει το άγριο ζώο.

Οι πρεσβύτεροι των Λακότα θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και άλλες φυλές μπορούν επίσης να στείλουν αντιπροσώπους. Ο αρχηγός της φυλής Arvol Looking Horse, ο οποίος είναι ο φύλακας της 19ης γενιάς της πίπας που πιστεύεται ότι δόθηκε από τη γυναίκα του λευκού βουβάλου, είπε σε μια δήλωση ότι η άφιξη του μοσχαριού είναι ένα σημάδι οτι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

«Όλα τα έθνη πρέπει να ενωθούν στους ιερούς τους τόπους και να ενωθούν μαζί μας στην προσευχή», είπε. «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να θεραπεύσουμε τη γιαγιά Γη και να προστατεύσουμε τα ιερά της παιδιά. Η γέννηση αυτού του μοσχαριού είναι και ευλογία και προειδοποίηση»

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι λευκοί βίσωνες υπάρχουν στις ΗΠΑ, αλλά η Εθνική Ένωση Βίσωνων είχε προηγουμένως υπολογίσει ότι μόλις ένας έως δύο γεννιούνται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον αρχηγό των Λακότα υπήρχε ένας λευκός βούβαλος ζωντανός στη Βόρεια Αμερική σχεδόν ανά πάσα στιγμή από το 1994, όταν ένα μοσχάρι με το όνομα «Θαύμα» γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Ουισκόνσιν.