Άνοιξε αυλαία η G7 στην Ιταλία - Η οικοδέσποινα Μελόνι, η ατζέντα και οι 7... νέες γεύσεις παγωτού

Οι ηγέτες της G7 συγκεντρώνονται στην Απουλία της Ιταλίας, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Όλα τα φώτα στρέφονται στην οικοδέσποινα Τζόρτζια Μελόνι, τη μοναδική από τους ηγέτες της δυτικής Ευρώπης που βγήκε κερδισμένη από τις ευρωεκλογές.
Άνοιξε αυλαία η Σύνοδος G7 στην Ιταλία
Άνοιξε αυλαία η Σύνοδος G7 στην Ιταλία
5'

Στη Σύνοδο Κορυφής της G7 αυτής της εβδομάδας στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας υπάρχουν δύο επιλογές διαμονής: η μία, ένα πολυτελές θέρετρο με βίλες με μπουκαμβίλιες και ιδιωτικές πισίνες, όπου έκαναν διακοπές οι Μπέκαμ και η Μαντόνα και όπου παντρεύτηκε η ηθοποιός Τζέσικα Μπίελ. Και η άλλη ένα γιγάντιο πλοίο αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών του Μπρίντιζι, που έχει διαρροές νερού και σπασμένες μονάδες κλιματισμού.

Το πρώτο, το ανακτορικό Borgo Egnazia, στεγάζει τους ηγέτες των μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών του κόσμου, από τον Τζο Μπάιντεν έως τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρίσι Σουνάκ έως τον Τζάστιν Τριντό. Το δεύτερο επιστρατεύτηκε για να φιλοξενήσει τους 2.600 αστυνομικούς που μεριμνούν για την ασφάλεια. Καταγγέλθηκε από τα συνδικάτα τους ότι είχε «απάνθρωπες» συνθήκες, που μοιάζουν με εκείνες των αρχαίων σκαφών των σκλάβων. Αναφέρθηκε ότι κόστισε στην ιταλική κυβέρνηση 6 εκατ. ευρώ και τώρα κατασχέθηκε, καθώς διεξάγεται έρευνα για απάτη. Τα παραπάνω δείχνουν τα δύο πρόσωπα της Ιταλίας: το υπέροχο και το άθλιο.

Η πρωθυπουργός Tζόρτζια Μελόνι, είναι η πρωταγωνίστρια αυτή την εβδομάδα, καθώς φιλοξενεί παγκόσμιους ηγέτες, απολαμβάνοντας όχι μόνο τον ένδοξο ιταλικό ήλιο αλλά και τη νίκη της στις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το κόμμα της, το ευρωσκεπτικιστικό «Αδελφια της Ιταλίας», πέτυχε πειστική νίκη υπό την ηγεσία της, καθιστώντας την τη μοναδική ηγέτη στη Δυτική Ευρώπης που ενισχύθηκε από την ψηφοφορία.

Μεταξύ των άλλων προσκεκλημένων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Eμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε ηχηρά από την «Εθνική Συσπείρωση» της Λε Πεν, ωθώντας τον να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έδωσε στους Σοσιαλδημοκράτες το χειρότερο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και κατέκτησαν την τρίτη θέση με δεύτερο το λαϊκιστικό AfD.

Όσο για τους άλλους ηγέτες της G7, ο Ρίσι Σούνακ πέφτει στις δημοσκοπήσεις πριν από τις επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και ο Τζάστιν Τριντό ενόψει του εκλογικού του αγώνα στον Καναδά το επόμενο έτος και ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να εκδιωχθεί από τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Δεν είναι περίεργο που η Μελόνι καυχήθηκε ότι η Ιταλία πήγε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με «την ισχυρότερη κυβέρνηση από όλες».

Πριν απο λίγο καιρό δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η χώρα της οποίας η περιβόητη πολιτική αστάθεια οδήγησε σε σχεδόν 70 κυβερνήσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα θεωρούνταν τώρα ως η πλέον σταθερή καθώς οι άλλες χάνουν τη βάση τους; Αυτή η αστάθεια σε πολλές χώρες της G7 δημιουργεί χαμηλές προσδοκίες στους αναλυτές.

«Υπάρχουν δύο επίπεδα στη G7: ποια είναι η μεγάλη αφήγηση και ποια είναι τα συγκεκριμένα παραδοτέα – και από τις δύο απόψεις, μοιάζει με μια πολύ άτυχη σύνοδο κορυφής», λέει η Natalie Tocci, διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. Συγκριτικά, λέει, το 2021 σηματοδότησε την πρώτη G7 του Προέδρου Μπάιντεν, στην οποία δεσμεύτηκε εκ νέου στην πολυμέρεια μετά τα ταραχώδη χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ. Και τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε ένα ξεκάθαρο αίσθημα αλληλεγγύης στη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αλλά τώρα», προειδοποιεί, «αν κάτι προκύψει από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ο φόβος μιας καταστροφής που θα διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας», με τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης συμφωνιών πριν από την πιθανότητα νέων κυβερνήσεων. Και ποιοι από αυτούς τους στόχους θα επιτευχθούν στη Σύνοδο Κορυφής; Το πιο πιθανό να εκπληρωθεί είναι ένα σχέδιο δανεισμού στην Ουκρανία 50 δισ. $ από τους τόκους σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση.

Θα υπάρξουν επίσης συνεδρίες για την κλιματική κρίση, με τους συμμετέχοντες να πιέζονται να προχωρήσουν ταχύτερα στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. στην Αφρική, καθώς η Ιταλία πρωτοστατεί σε επενδυτικά σχέδια εκεί εν μέρει για να ενθαρρύνει τους νέους Αφρικανούς να παραμείνουν στις χώρες τους αντί να μεταναστεύσουν, συχνά παράνομα, στην Ευρώπη. Θα μιλήσουν για τη Μέση Ανατολή, αφού τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς· Και τέλος για την τεχνητή νοημοσύνη, με την οποία θα ασχοληθεί ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο 87χρονος ποντίφικας ζήτησε παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο για την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικά για την περίσταση τέλος, ο Vincenzo Iannacone γκουρού της ζαχαροπλαστικής στην περιοχή εδώ και 57 χρόνια, δημιούργησε επτά νέες γεύσεις...παγωτού, μία για κάθε μέλος της G7.

Φέρουν πολύχρωμα ονόματα περιφερειακών πόλεων, από το Almond of Toritto έως το Cookie of Messapica, προκαλώντας ενθουσιώδεις συζητήσεις για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των πελατών του, λέει. «Θα ήθελα πολύ να έρθουν οι αντιπροσωπείες και να τις δοκιμάσουν», μου λέει. Ελπίζει άραγε ότι θα προστεθούν στο μενού στο Borgo Egnazia, το θέρετρο των ηγετών; «Αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα της ζωής μου», λέει, «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί – αλλά ποτέ μην λες ποτέ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή