Δύσκολο προμηνύεται το καλοκαίρι - Καύσωνας στην Ελλάδα, φωτιές στην Κύπρο, πλημμύρες στην Ισπανία

Οι καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη Μεσόγειο δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ

Ακρόπολη
Τουρίστες στην Ακρόπολη εν μέσω καύσωνα
Associated Press
2'

Με άγριες διαθέσεις έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας πως η κλιματική αλλαγή δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Την ώρα που χώρες της ανατολικής Μεσογείου βιώνουν πρώιμο καύσωνα, η περιοχή της Κόστα Μπλάνκα της Ισπανίας και το νησί της Μαγιόρκα πλημμύρισαν από την καταιγίδα Tamara, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καιρού.

Στο αεροδρόμιο της Πάλμα της Μαγιόρκα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 44 τετραγωνικά μέτρα βροχής έπεσαν σε μόλις μία ώρα την Τρίτη - πλημμυρίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης και καθηλώνοντας τουλάχιστον 100 πτήσεις.

Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν απίστευτες εικόνες από τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, και ανθρώπους να παρασύρονται από τα νερά.

Την ίδια ώρα στη Ελλάδα, ο υδράργυρος σε περιοχές στα κεντρικά ξεπέρασε τους 43 βαθμούς κελσίου προκαλώντας κλείσιμο σχολείων και προειδοποιήσεις για την υγεία.

Οι μετεωρολόγοι έχουν σημειώσει ότι αυτό είναι το πρώτο κύμα καύσωνα - το οποίο για την Ελλάδα είναι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις ημέρες - που έχει καταγραφεί.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε αρκετές περιοχές της χώρας την Τετάρτη και θα το κάνουν ξανά την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει συμβουλεύσει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να εργάζονται από το σπίτι.

Στην Κύπρος, αεροσκάφη από την Ελλάδα και την Ιορδανία βοηθούσαν τις κυπριακές αρχές να καταπολεμήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά στη νοτιοδυτική περιοχή της Πάφου που πιστεύεται ότι ξεκίνησε από παράνομο χώρο υγειονομικής ταφής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη ανατολικά του χωριού Γιόλου, ενεργοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είδε την πολιτική άμυνα να εκκενώνει πέντε ορεινά χωριά που κινδυνεύουν.

Πυρκαγιές ξεσπούν συχνά στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των αποπνικτικών καλοκαιρινών μηνών στο νησί, το οποίο υποφέρει από σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η Κύπρος κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα του Ιουνίου την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στο πρωτοφανές επίπεδο των 44 βαθμών Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα