Ουκρανία: Πολιτική συμφωνία της G7 για δάνειο μαμούθ 50 δισ. δολαρίων

Η Σύνοδος της G7 διαξάγεται σε πολυτελές θέρετρο στη νότια περιοχή της Απουλίας
Η συνεδρίαση της G7 στην Ιταλία
Associated Press
2'

Σε μία γενική συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) για την παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσαν μετά την έναρξη της ρωσο- ουκρανικής σύγκρουσης το 2022.

Η πολιτική συμφωνία ήταν το επίκεντρο της ημέρας έναρξης στη νότια Ιταλία της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7, στην οποία παρευρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης θα υπογράψει μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και μια συμφωνία με την Ιαπωνία, μέλος της G7.

Πολλοί από τους ηγέτες της G7 είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη διαφορά στην παγκόσμια σκηνή, καθώς επιδιώκουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας.«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτές τις δύο ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στους καλεσμένους της G7 κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο θέρετρο στη νότια περιοχή της Απουλίας.

Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές δάνειο που χρησιμοποιεί κέρδη από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια κατασχεθέντων ρωσικών κεφαλαίων. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters διπλωματική πηγή της G7.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παρέχουν οι ίδιες έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά καθώς άλλες χώρες ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους.

Ο στόχος της συμφωνίας ήταν να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία των ΗΠΑ. Την ώρα που ωστόσο η Μελόνι έρχεται από έναν θρίαμβο στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών - Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς - αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.