G7 - Τζόρτζια Μελόνι: Το ροζ ντύσιμο, οι ψυχρές χειραψίες και τα σύντομα «πηγαδάκια»

Πώς υποδέχθηκε η Τζόρτζια Μελόνι τους ηγέτες της G7 
AP
2'

Ποτέ μια οικοδέσποινα δεν είχε τόσο λίγα κοινά με τους καλεσμένους της. Ο λόγος για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φόρεσε ένα σομόν-ροζ κοστούμι και περίμενε να χαιρετήσει τους ηγέτες της G7.

Η Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκε κάτω από μια τέντα με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και δένδρα ελιάς, ενώ στο βάθος κυμάτιζαν οι σημαίες της G7. Στα δεξιά της υπήρχε μια μεγάλη πέτρινη καμάρα που λειτουργεί ως η είσοδος στο Borgo Egnazia, το ειδικά κατασκευασμένο «μεσαιωνικό» συγκρότημα διακοπών που δίνει στους επισκέπτες μια αυθεντική αίσθηση της αγροτικής ζωής της Απουλίας.

Μέσα σε διαστήματα τριών περίπου λεπτών, οι παγκόσμιοι ηγέτες περνούσαν την επιβλητική πύλη, προκειμένου να συναντήσουν την οικοδέσποινα.

Κατά τον βρετανικό Τύπο, στο ύφος πολλών αποτυπώθηκε η εικόνα πως πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής. Ένας από τους πρώτους που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που φέρεται ότι σχεδίαζε να αποτρέψει τη δεύτερη θητεία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προφανώς δεν έφτασαν μαζί. Ο Μισέλ έλαβε την πιο βιαστική χειραψία, λίγο πριν προχωρήσει για να υπογράψει στο βιβλίο των επισκεπτών. Μάλιστα, πολλοί σχολίασαν το ύφος του χαρακτηρίζοντάς το θλιμμένο.

Ακολούθησε, ο Ρίσι Σούνακ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία. Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των G7, στην Ιαπωνία, ο Σούνακ ήταν η «ψυχή» της συγκέντρωσης, φορώντας κόκκινες κάλτσες της ομάδας μπέιζμπολ της Χιροσίμα, Toyo Carp. Φέτος οι κάλτσες ήταν μαύρες.

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως τόσο η Τζόρτζια Μελόνι όσο και ο Ρίσι Σούνακ βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια. Ακολούθησε ο Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός καγκελάριος, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα του 13,9% το οποίο έλαβε το κόμμα του στις Ευρωεκλογές.

Αμέσως μετά, έφτασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος πριν από δύο ημέρες ήρθε αντιμέτωπος με το ποσοστό της δημοτικότητάς του, το οποίο σημείωσε μεγάλη πτώση, καθώς έφτασε στο 21%.

Σειρά είχε ο Τζάστιν Τριντό, φορώντας μπλε κοστούμι και καφέ παπούτσια. Ήταν χαμογελαστός παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να χάνει πολλές μονάδες στη δημοτικότητά του και τις φήμες να οργιάζουν πως χάνει στις επόμενες εκλογές.

Η επόμενη άφιξη ήταν του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά την άποψη πολλών βλέπει επίσης… την έξοδο. Μαζί του η Τζόρτζια Μελόνι είχε μία σύντομη και ευγενική κουβέντα.

Τελευταίος στη σειρά ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε με 21 λεπτά καθυστέρηση στο μεσαιωνικό χωριό.

*Με πληροφορίες από Guardian