Έρχονται νέες «παρελάσεις πλανητών» - Οι συμβουλές της NASA για το πώς θα τους δούμε καλύτερα

Στις 29 Ιουνίου η επόμενη ευθυγράμμιση πλανητών - Τα βλέμματα στον ουρανό!
Έρχονται νέες «παρελάσεις πλανητών» - Οι συμβουλές της NASA για το πώς θα τους δούμε καλύτερα
Pixabay
2'

Σε ποιον δεν άρεσε η «παρέλαση των πλανητών» που έλαβε χώρα στο διάστημα στις 3 Ιουνίου; Η τέλεια ευθυγράμμισή τους μαγνήτισε τα βλέμματα χιλιάδων κόσμου, καθώς χάρη στο φως του Ήλιου ήταν ευδιάκριτη από τον πλανήτη Γη. Την ίδια ώρα όμως, η NASA αναφέρει πως το εν λόγω φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο, καθώς στις 29 Ιουνίου ακολουθεί η επόμενη «παρέλαση» στον νυχτερινό ουρανό.

Η νέα παρέλαση θα αφορά τον Κρόνο, τη Σελήνη, τον Άρη και τον Δία οι οποίοι θα παραταχθούν στον ουρανό και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, θα είναι αρκετά ορατοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αντίστοιχα, στις αρχές Ιουνίου η πλανητική ευθυγράμμιση που περιελάμβανε έξι πλανήτες δεν ήταν τόσο ορατή όσο αρχικά προέβλεπαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τη NASA, από τους έξι πλανήτες που συμμετείχαν, μόνο ο Κρόνος και ο Άρης ήταν ορατοί. Η NASA εξήγησε πως ο Δίας και ο Ερμής βρίσκονται κάτω από το ύψος του ορίζοντα και συνεπώς δεν είναι ορατοί, ενώ ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας ήταν πολύ αμυδροί για να εντοπιστούν χωρίς τηλεσκόπιο.

Ωστόσο στις 29 Ιουνίου, η πλανητική παρέλαση αναμένεται να είναι πιο ευδιάκριτη λόγω της κίνησης των συγκεκριμένων πλανητών αλλά και της θέσης τους, παρά το γεγονός ότι θα βρίσκονται αρκετά μακριά από τον ήλιο.

Γύρω στις 27 Ιουνίου θα μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για το φεγγάρι και τον Κρόνο. Θα «αναδυθούν» κοντά στα μεσάνυχτα και θα είναι ψηλά στον νότιο ουρανό μέχρι τα ξημερώματα. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας κιάλια θα μπορεί κανείς να τους δει ακόμα καλύτερα.

Η NASA προχώρησε σε πολλές συμβουλές για να ξέρετε τι κοιτάτε όταν αγναντεύετε τους ουρανούς

Πέντε πλανήτες παρατηρούνται εύκολα με γυμνό μάτι. Από αυτούς, η Αφροδίτη και ο Δίας μπορεί μερικές φορές να φαίνονται απίστευτα φωτεινοί. Οι άλλοι πλανήτες είναι πολύ λιγότερο φωτεινοί, αλλά γενικά λάμπουν τόσο έντονα όσο τα αστέρια.

Η μεγάλη απόδειξη ότι κοιτάτε ένα αστέρι και όχι έναν πλανήτη είναι ότι οι πλανήτες τείνουν να λάμπουν σταθερά, ενώ τα αστέρια λάμπουν. Τα αστέρια είναι σημεία φωτός που βρίσκονται πολύ μακριά.

Πλανήτες και αστέρια ανατέλλουν από την ανατολή και δύουν στη δύση, και κινούνται πολύ αργά στον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

*Με πληροφορίες από silive.com

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή