«Θαύμα» στην Tαϊλάνδη: Γεννήθηκαν σπάνια δίδυμα ελεφαντάκια - Συμβαίνει σε ποσοστό 1%

Μία μαμά ελεφαντίνα στην κεντρική Ταϊλάνδη γέννησε σπάνια δίδυμα «μωρά», ένα κορίτσι και ένα αγόρι, κάτι που οι φροντιστές στο πάρκο περιέγραψαν ως «θαύμα»

Σπάνιοι δίδυμοι ελέφαντες γεννήθηκαν στην Ταϊλάνδη
Σπάνιοι δίδυμοι ελέφαντες γεννήθηκαν στην Ταϊλάνδη
BBC/Benjamin Begley
4'

Ένας ασιατικός ελέφαντας στην κεντρική Ταϊλάνδη γέννησε σπάνια δίδυμα, κάτι που οι φροντιστές στο πάρκο περιέγραψαν ως θαύμα. Η μητέρα, η 36χρονη Chamchuri, δεν αναμενόταν να γεννήσει δίδυμα και όταν γέννησε ένα αρσενικό μωρό την περασμένη Παρασκευή, το προσωπικό στο Ayutthaya Elephant Palace and Royal Kraal νόμιζε ότι ο τοκετός είχε ολοκληρωθεί.

Αλλά ενώ καθάριζαν το πρώτο ζωάκι και το βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια του, άκουσαν έναν δυνατό ήχο και συνειδητοποίησαν ότι η μητέρα είχε γεννήσει ένα δεύτερο ελεφαντάκι, θηλυκό αυτή τη φορά. Η δεύτερη γέννα τρομοκράτησε τη μητέρα και οι φροντιστές έπρεπε να την ηρεμήσουν για να μην πατήσει το θηλυκό ελεφαντάκι. Στη «μάχη» που ακολούθησε ένας επιστάτης τραυματίστηκε ελαφρά.

Μία σειρά από πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα πλήθος φροντιστών -που είναι γνωστοί στην περιοχή ως μαχούτ- να χωρίζουν το θηλυκό ελεφαντάκι από τη μητέρα. Τα δίδυμα μωρά ελέφαντα συμβαίνουν μόνο στο 1% των γεννήσεων και τα αρσενικά-θηλυκά είναι ακόμη πιο σπάνια, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό «Save the Elephants».

«Μόλις βγάλαμε το δεύτερο μωρό ελέφαντα και το απομακρύναμε από τη μητέρα, το μωρό σηκώθηκε. Όλοι ζητωκραυγάζαμε γιατί ήταν θαύμα», είπε η κτηνίατρος Lardthongtare Meepan στο BBC. «Πάντα θέλαμε να δούμε δίδυμους ελέφαντες, αλλά είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά», είπε.

Ο 31χρονος επιστάτης Charin Somwang έσπασε το πόδι του ενώ συγκρατούσε τη μητέρα. «Ήμουν τόσο χαρούμενος, δεν μπορούσα να νιώσω πόνο», είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι ένιωσε την έκταση των τραυματισμών μόνο όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Είναι φυσιολογικό η νέα μητέρα να προσπαθεί πάντα να κλωτσήσει ή να σπρώξει το μωρό... Φοβόμουν ότι μπορεί να τραυματιστεί το μωρό ελεφαντάκι, έτσι μπήκα μπροστά και προσπάθησα να εμποδίσω τη μητέρα, είπε.

Οι ελέφαντες θεωρούνται ιεροί στην Ταϊλάνδη, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βουδιστές. Αποτελούν επίσης εθνικό σύμβολο. Το Ayutthaya Elephant Palace και το Royal Kraal συστήνουν τα δίδυμα στο κοινό σε ζωντανές ροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επισκέπτες του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, επιτρέπεται επίσης να δουν τα μωρά, αλλά μόνο αφού απολυμάνουν τα παπούτσια και τα χέρια τους. Μια πινακίδα γράφει: «Παρακαλώ μην αγγίζετε τα μωρά των ελεφάντων».

Θα ονομαστούν επτά ημέρες μετά τη γέννησή τους, σύμφωνα με το έθιμο της Ταϊλάνδης. Στα 55 κιλά, το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο από το συνηθισμένο και πρέπει να ανέβει σε ένα σκαμνί για να το ταϊσει η μητέρα του. Ο αδερφός της είναι πιο βαρύς γύρω στα 60 κιλά.Το πάρκο ισχυρίζεται ότι οι ελέφαντες του σώθηκαν από τους δρόμους.

Το 1989, η Ταϊλάνδη απαγόρευσε την υλοτόμηση σε φυσικά δάση, αφήνοντας άνεργους τους «μαχούτ» που εργάζονταν σε αυτόν τον κλάδο. Αυτό τους ανάγκασε να μαθαίνουν στους ελέφαντες να κάνουν κόλπα για τους τουρίστες με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτή η πρακτική τέθηκε εκτός νόμου το 2010 - αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό.

Στην Αγιουτχάγια, την πρώην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ορισμένοι ελέφαντες μεταφέρουν τουρίστες στην πλάτη τους σε ναούς και ιστορικά ερείπια. Οι οικολόγοι αντιτίθενται στην ιππασία με ελέφαντα καθώς λένε ότι αυτό αγχώνει τα ζώα και ισοδυναμεί με κακοποίηση. Έκθεση της Παγκόσμιας Προστασίας των Ζώων (WAP) λέει ότι χρησιμοποιούνται σκληρές μέθοδοι για να πείσουν έναν άγριο ελέφαντα να μεταφέρει έναν άνθρωπο στην πλάτη του.

Ο ασιατικός ελέφαντας είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας, του παράνομου εμπορίου και της απώλειας οικοτόπων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Περισσότεροι ελέφαντες χρησιμοποιούνται για τουρισμό στην Ταϊλάνδη - πάνω από 3.000 - από οπουδήποτε αλλού.

Εν τω μεταξύ, οι επισκέπτες συνεχίζουν να συρρέουν στο πάρκο στην Αγιουτχάγια για να δουν τα δίδυμα μωρά, καθώς περιμένουν να βαφτιστούν. Περπατούν καλυμμένα με σανό καθώς τυλίγονται τρυφερά στο πόδι της μητέρας τους. «Είμαι πάντα χαρούμενος όταν βλέπω έναν ελέφαντα να γεννάει», είπε ο Somwang που αναρρώνει από τον τραυματισμό. «Δεν χρειάζεται να είναι δίδυμα. Τα μωρά ελέφαντα πάντα φέρνουν χαρά» είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή