Εκλογές στη Βρετανία: Δημοσκοπικό «χαστούκι» για τον Σούνακ - Το κόμμα του Φάρατζ πέρασε τους Τόρις

Στην τρίτη θέση υποχώρησαν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία, για πρώτη φορά πίσω από το αντιμεταναστευτικό κόμματ του Νάιτζελ Φάρατζ «Reform UK»

O Nάιτζελ Φάρατζ
O Nάιτζελ Φάρατζ
ΑΡ
2'

Στην τρίτη θέση «έπεσαν» οι κυβερνώντες Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία καθώς βλέπουν πλέον για πρώτη φορά σε πανεθνική δημοσκόπηση την πλάτη του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ «Reform UK». Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov οι Τόρις του Σούνακ συγκεντρώνουν ποσοστό 18% έναντι 19% του κόμματος του Φάρατζ - που συνεχίζει την ανοδική του πορεία - σε ένα ακόμη πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση του εκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών από τον Σούνακ προ ημερών και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν την έναρξη ενός ντιμπέιτ στο δίκτυο ITV με τον Φάρατζ να σπεύδει να δηλώνει μπροστά σε εκατομμύρια Βρετανούς τηλεθεατές: «Εμείς είμαστε πλέον η αντιπολίτευση στους Εργατικούς». Υποστήριξε επίσης ότι όσοι ψηφίσουν το κόμμα του Σούνακ αντί για το δικό του θα διευκολύνουν μια κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία η δημοσκόπηση φέρνει στην πρώτη θέση τους Εργατικούς με 37% (που χάνουν μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση της YouGov), στη δεύτερη το Reform UK του Φάρατζ με 19% (+2%) μπροστά από τους Συντηρητικούς του Σούνακ, που συγκεντρώνουν ποσοστό 18%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 14% (-1%), οι Πράσινοι με 7% (-1%), το σκωτσέζικο εθνικιστικό SNP με 3% (+1%) και το ουαλικό εθνικιστικό Plaid Cymru με 1%.

Το κόμμα του Φάρατζ αν και ενισχύεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει έστω και μία βουλευτική έδρα λόγω του μονοεδρικού εκλογικού συστήματος στη Βρετανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του βρετανικού δικτύου Sky News, Γουίλ Τζένινγκς, τα ευρήματα της δημοσκόπησης «αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο κίνδυνο για τους Συντηρητικούς» του Σούνακ.

«Λόγω της γεωγραφικής κατανομής της βάσης υποστήριξής του το Reform δεν προβλέπεται να κερδίσει πολλές έδρες, αλλά μπορούν να στοιχίσουν νίκες στους Συντηρητικούς σε περιφέρειες ανά τη χώρα όπου το αποτέλεσμα αναμένεται οριακό. Σε πολλές περιοχές αυτό θα κάνει τη διαφορά για το αν μια περιφέρεια θα περάσει στα χέρια των Συντηρητικών ή των Εργατικών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή