Επίθεση Λεπεν σε Μακρόν: «Δεν είσαι πρόεδρος όλων των Γάλλων» -«Λαικό Μέτωπο» συγκροτεί η Αριστερά

Τα τέσσερα βασικά κόμματα της Αριστεράς στη Γαλλία συγκρότητησαν κοινή πλατφόρμα εν όψει των πρόωρων εκλογών, με έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Η Λε Πεν διατηρεί το προβάδισμα και εξαπολύει επίθεση κατά του προέδρου Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν
ΑΡ
4'

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και η «Ανυπότακτη Γαλλία» τα τέσσερα βασικά κόμματα της Αριστεράς στη Γαλλία, συγκροτούν κοινή πλατφόρμα με έναν υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Συμφώνησαν να σχηματίσουν ένα «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NPF) εν όψει των πρόωρων εκλογών, κάνοντας εκστρατεία με κοινή πλατφόρμα και παρουσιάζοντας έναν και μόνο υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια για να ανακόψουν την επέλαση της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να κόψει πρώτη το νήμα.

Η Λεπέν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα». Τον στοχοποίησε για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη χαρακτηρίζοντάς την ως «εκλογική», ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Άμεση ήταν η απάντηση του Φρανσουά Πατριά, ηγέτη των «μακρονιστών» στη Γερουσία, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς του «Εθνικού Συναγερμού» (RN) της Λεπέν με το Κρεμλίνο. «Γιατί ο Πούτιν κάνει τόσες παρεμβάσεις και ενέργειες ώστε η κυρία Λεπέν να κερδίσει στη Γαλλία;» διερωτήθηκε ο έμπιστος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου.

Τα 4 κόμματα της Αριστεράς εν τω μεταξύ δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία μετά από αρκετές ημέρες δύσκολων συνομιλιών και θα παρουσιάσουν το μανιφέστο τους αργότερα σήμερα (14/6) «Γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έγραψε στο Twitter «τα θερμά του συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους διαπραγματευτές μας που είχαν τέσσερις άγρυπνες νύχτες» αποφασίζοντας για το πρόγραμμα και τους υποψηφίους.

Μέλη της συμμαχίας είπαν ότι οι πολιτικές που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία αύξησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια αντιδημοφιλή αλλαγή πέρυσι, συνδέοντας τους μισθούς με τον πληθωρισμό και εισάγοντας φόρο περιουσίας για τους πλούσιους.

Ο Ian Brossat, ένας κομμουνιστής γερουσιαστής, είπε ότι η αλλαγή της συνταξιοδότησης, που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, θα ακυρωθεί και η ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας θα επανέλθει στα 60. Ο βουλευτής του LFI François Ruffin είπε ότι η αριστερά μπορεί τώρα «να ξεκινήσει την εκστρατεία μας - με στόχο την επιτυχία»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το NPF, μια επανάληψη της συμμαχίας των αριστερών-πράσινων Nupes που σχηματίστηκε για τις βουλευτικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία, είναι απίθανο να κερδίσει τον λαΐκιστικό, αντιευρωπαΐκό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου το 33% των ψήφων.

Ωστόσο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερο από το 25%, αποκτώντας περισσότερους από αρκετούς βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών για να αποτρέψει τόσο τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν -που προβλέπεται να χάσει τους μισούς βουλευτές του- όσο και το RN, που θα μπορούσε να διπλασιάσει το ποσστό του, να σχηματίσει σταθερή πλειοψηφία.

Καθώς η αριστερά συνεργάστηκε το 2022 πριν από έναν αγώνα ηγεσίας, οι πολωτικές τακτικές και οι πολιτικές διαφορές του Μελανσόν, ιδίως σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν την de facto κατάρρευσή της.

Ο Μακρόν συγκάλεσε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, την περασμένη Κυριακή, αφού η λίστα του στις ευρωπαϊκές εκλογές υπέστη συντριπτική ήττα από το RN, αποκτώντας λιγότερο από το μισό ποσοστό του κόμματος της Λε Πεν.

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις συνεχίζονται στο κεντροδεξιό στρατόπεδο Les Républicains, το κόμμα των πρώην προέδρων Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, αφού ο πρόεδρός του, Έρικ Σιότι, ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική συμμαχία με το RN.

Αυτό ώθησε την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος να τον καταψηφίσει, αλλά ο Σιοτί είπε ότι εξακολουθεί να είναι αρχηγός του κόμματος, απορρίπτοντας την προσπάθεια να τον εκδιώξουν ως παράνομες «κουβέντες, μικρές μάχες από μέτριους ανθρώπους… που δεν καταλαβαίνουν τίποτα».Χαρακτήρισε την ψήφο των αντιπάλων του μια απόπειρα «εξαγοράς» και είπε ότι αμφισβητεί την εγκυρότητά της στο δικαστήριο.

Μιλώντας στο BFM-TV το πρωί της Παρασκευής, ο Ζόρνταν Μπαρντελά, ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος RN και πιθανός πρωθυπουργός σε περίπτωση που το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είπε ότι η δεξιά συμμαχία θα παρουσιάσει κοινό υποψήφιο σε περίπου 70 εκλογικές περιφέρειες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή