Ταγίπ Ερντογάν: Σημαντικά για εμάς τα Eurofighter

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα

Ταγίπ Ερντογάν: Σημαντικά για εμάς τα Eurofighter
2'

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής μετά το ταξίδι σε Ισπανία και Ιταλία απάντησε, όπως συνηθίζει, σε διάφορες ερωτήσεις και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξοπλιστικά.

Συγκεκριμένα για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter ο Ερντογάν είπε:

«Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Sanchez. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας παρέχουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά στο σημείο επαφής με τη Γερμανία, τους είπα να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση για το Eurofighter. Αλλά πάνω από όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή.

Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έχουν τις απαραίτητες συναντήσεις με τους συνομιλητές τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρωτίστως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα στο τέλος της διαδικασίας, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. To τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ μας έχει πλέον φτερά. Στο μέλλον, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής αποθεμάτων, δεν θα έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Κάποτε ζήσαμε μια παρόμοια διαδικασία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Αυτά δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας τότε. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν να κατασκευάσουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αποκτήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τις γερμανικές ενστάσεις για προμήθεια Eurofighter από την Τουρκία αποτελεί ένα χρονίζον πρόβλημα. Προ μηνών πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας παραδέχονταν ότι «η Γερμανία αρνείται την παραχώρηση των Eurofighter λόγω της Ελλάδας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή