Μακρόν-Λεπέν: Δύο ξένοι στην εξουσία-«Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση», σημειώνει η Γαλλίδα πολιτικός

Κλυδωνισμοί στη Γαλλία - Πώς διαμορφώνοντα οι ισορροπίες με φόντο τις επερχόμενες εκλογές 
epa11401194 National Rally parliamentary party leader Marine Le Pen arrives to deliver a speech at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European Elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Δεδομένοι πρέπει να θεωρούνται οι κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας μετά τα αποτελέσματα της ευρω-κάλπης.

Μετά την πρόσφατη επίθεσή της στον Μακρόν με την φράση «δεν είσαι πρόεδρος όλων των Γάλλων», η Λεπέν προέβη σε νέες τοποθετήσεις. Η Μαρίν Λεπέν έχει ήδη υποσχεθεί ότι δεν θα αμφισβητήσει τις εξουσίες του Εμανουέλ Μακρόν μέχρι το 2027 μιας και ο πρόεδρος στη Γαλλία είναι εκείνος, ο οποίος καθορίζει την πολιτική εθνικής ασφάλειας και τις εξωτερικές σχέσεις.

Σε νεότερες δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι δεν θα προσπαθήσει να απωθήσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εάν κερδίσει τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, κάτι που διαφαίνεται από μετριοπαθείς αναλυτές. «Σέβομαι τους θεσμούς και δεν ζητώ θεσμικό χάος», είπε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Figaro. «Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση».

Πού στοχεύει η Λεπέν

Η Λεπέν προσεγγίζει τους κύριους ψηφοφόρους καθώς στοχεύει να εδραιώσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, ένα αποτέλεσμα που θα αποτελούσε σεισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική. Το κόμμα της, το Εθνικό Ράλι, βρίσκεται ήδη σε τροχιά να καταστεί το μεγαλύτερο κόμμα της Κάτω Βουλής, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, στους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας και σε ένα τμήμα του γαλλικού κοινού.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επίσης υποχωρήσει από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση πριν από μια εβδομάδα.

«Το χάος είναι αυτός», είπε στη Le Figaro η Λεπέν. «Κοινωνικό χάος, χάος σε θέματα ασφάλειας, χάος με τη μετανάστευση και τώρα, θεσμικό χάος», είπε. Το Εθνικό Ράλι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει το 35% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Le Journal Du Dimanche. Το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο θα ερχόταν δεύτερο με 26% ενώ τρίτη η Αναγέννηση του Μακρόν με 19%. Αυτές οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η Λεπέν είπε ότι εάν καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφία -είτε μόνο με τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης είτε με συμμάχους- θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας της και ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός. Οι εκλογές σε δύο γύρους ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου.

«Το ισλαμοαριστερό μπλοκ υποστηρίζει την εξαφάνιση όλων των ελευθεριών μας»

Γενικά στην Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Figaro, την επόμενη μέρα της διάλυσης, γίναμε μάρτυρες της εμφάνισης τριών μπλοκ: μιας ενωμένης αριστεράς, ενός αποδυναμωμένου μακρονιστικού κέντρου και της συμμαχίας μεταξύ του Εθνικού Ράλι και του Éric Ciotti.

Η Λεπέν ερωτήθηκε από τη γαλλική εφημερίδα αν θεωρεί ότι έχει λάβει τη θέση της δεξιάς στο γαλλικό πολιτικό τοπίο

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επιστροφή στο διαχωρισμό αριστερά-δεξιά. Η ύπαρξη συμμαχίας με μέρος της LR δεν κάνει το RN δεξιό κόμμα. Το RN είναι ένα πατριωτικό κόμμα του οποίου ο στόχος δεν είναι να εγκλωβιστεί σε μια κατηγορία, είτε δεξιά είτε αριστερά. Παραμένουμε λοιπόν σε έναν αγώνα μεταξύ των εθνικιστών, δηλαδή εκείνων που θεωρούν ότι το έθνος είναι απαραίτητο σε όλα του τα προνόμια, και μετά των διεθνών-παγκοσμιοποιητών. Τα δύο άλλα αριστερά και μακρονιστικά μπλοκ έχουν ένα όραμα που το ονομάζω μεταεθνικό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε δε ότι «Το ισλαμοαριστερό μπλοκ υποστηρίζει την εξαφάνιση όλων των ελευθεριών μας».