Έβερεστ: «Πρασίνισε» η... Σκεπή του Κόσμου - Ο στρατός του Νεπάλ αφαίρεσε 11 τόνους σκουπιδιών

Έντεκα τόνοι σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τις κορυφές των Ιμαλαΐων, μετά απο επιχείρηση από τον στρατό του Νεπάλ

Λιγότερα σκουπίδια στο Έβερεστ
Λιγότερα σκουπίδια στο Έβερεστ
ΑΡ
3'

Ο στρατός του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι έχει αφαιρέσει φέτος έντεκα τόνους σκουπιδιών... τέσσερα πτώματα και έναν σκελετό από το Έβερεστ και δύο άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων. Χρειάστηκαν 55 ημέρες στα στρατεύματα για να ανακτήσουν τα σκουπίδια και τις σορούς από τα βουνά Έβερεστ, Νούπτσε και Λότσε.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από πενήντα τόνοι απορριμμάτων και περισσότερα από 200 σώματα βρίσκονται διάσπαρτα στο Έβερεστ. Το 2019, ο στρατός άρχισε να διεξάγει ετήσιο καθαρισμό του βουνού, το οποίο συχνά περιγράφεται ως η υψηλότερη χωματερή στον κόσμο, λόγω φόβων για συνωστισμό και ορειβάτες που έκαναν ουρές σε επικίνδυνες συνθήκες για να φτάσουν στην κορυφή.

Οι πέντε καθαρισμοί έχουν συγκεντρώσει 119 τόνους σκουπιδιών, 14 σορούς και μερικούς σκελετούς, λέει ο στρατός. Φέτος, οι αρχές στόχευαν να μειώσουν τα σκουπίδια και να βελτιώσουν τις διασώσεις, αναγκάζοντας τους ορειβάτες να φορούν συσκευές παρακολούθησης και να φέρουν πίσω τις δικές τους ακαθαρσίες

Στο μέλλον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα δασοφυλάκων για να διαχειρίζεται τα σκουπίδια και να διαθέσει περισσότερα χρήματα για τη συλλογή τους, δήλωσε στο BBC ο διευθυντής ορειβασίας του Τμήματος Τουρισμού του Νεπάλ Ρακές Γκουρούνγκ. Για την ανοιξιάτικη αναρριχητική περίοδο που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για 421 ορειβάτες, από το ρεκόρ των 478 πέρυσι. Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν οδηγούς του Νεπάλ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 600 άτομα ανέβηκαν στο βουνό φέτος.

Φέτος, οκτώ ορειβάτες πέθαναν ή χάθηκαν, σε σύγκριση με 19 πέρυσι.
Ένας Βρετανός, ο Daniel Paterson, και ο νεπαλέζος οδηγός του, σέρπα Παστέντζι, είναι μεταξύ εκείνων που αγνοούνται αφού χτυπήθηκαν από πτώση πάγου στις 21 Μαΐου. Η οικογένεια του Πάτερσον ξεκίνησε έναν έρανο για να προσλάβει μια ομάδα αναζήτησης για να τους βρει, αλλά είπε σε μια ενημέρωση στις 4 Ιουνίου ότι η ανάκαμψη «δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή» λόγω της τοποθεσίας και του κινδύνου της επιχείρησης.

Ο Γκουρούνγκ είπε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν μικρότερος φέτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, της Κίνας που εκδίδει επίσης άδειες και των εθνικών εκλογών στην Ινδία που μείωσαν τον αριθμό των ορειβατών από τη χώρα αυτή. Ο αριθμός των αδειών πιθανότατα θα μειωθεί περισσότερο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την κυβέρνηση τον Μάιο να περιορίσει τις άδειε, χωρίς να ορίζει μέγιστο αριθμό.

Ο Γκουρούνγκ δηλώνει ότι χαιρετίζει την εντολή και η κυβέρνηση σκέφτεται μεταρρυθμίσεις, όπως η διαχείριση των ορειβατών για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην κορυφή του κόσμου. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με ειδικούς για να καθορίσει έναν ασφαλή αριθμό ορειβατών, είπε ο Γκουρούνγκ. «Χωρίς επιστημονική μελέτη, δεν μπορεί να ειπωθεί ποιος θα είναι ο τέλειος αριθμός για το Έβερεστ», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή