Ντούα Λίπα: Μίλησε για την ισραηλινή γενοκτονία για το «καλό όλων» - «Δείξτε αλληλεγγύη στη Ράφα»

Η Ντούα Λίπα λέει ότι η κριτική του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα ήταν για «το συνολικό καλό»
H Nτούα Λίπα
AP
3'

Η ποπ σταρ Ντούα Λίπα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει αντιδράσεις για πολιτικές δηλώσεις, αφού πρόσφατα χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ως «ισραηλινή γενοκτονία». Σε συνέντευξή της στους Radio Times, η 28χρονη δημοφιλής τραγουδίστρια είπε ότι το σκέφτεται επανειλημμένα πριν κάνει μια δήλωση, αλλά το κάνει αν νιώθει ότι είναι για το «μεγαλύτερο καλό» και αξίζει τον κόπο.

Η βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης τον περασμένο μήνα δημοσίευσε στους 88 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram ένα γραφικό από το συγκρότημα Artists4Ceasefire, μαζί με το hashtag #AllEyesOnRafah, (Όλα τα Μάτια στη Ράφα) το οποίο ήταν δημοφιλές τις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της πόλης στη Γάζα από το Ισραήλ.

Η ίδια έγραψε: «Το να καίμε παιδιά ζωντανά δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί. Όλος ο κόσμος κινητοποιείται για να σταματήσει την ισραηλινή γενοκτονία. Δείξτε την αλληλεγγύη σας στη Γάζα». Πρόσφατα, αναφέρθηκε σε ένα ισραηλινό ραπ τραγούδι που καλούσε σε βία εναντίον δημοσίων προσώπων που έχουν εκφράσει φιλοπαλαιστινιακές απόψεις.

Η Λίπα είπε στους Radio Times: «Όταν μιλώ για πράγματα που είναι πολιτικά, επαναλαμβάνω τον εαυτό μου για να είμαι: «Εντάξει, πρόκειται για κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από εμένα και είναι απαραίτητο και αυτός είναι ο μόνος λόγος που το δημοσιεύω. Αυτή είναι η μόνη μου παρηγοριά που το κάνω»

«Πάντα θα αντιμετωπίζεται με αντιδράσεις και θα συγκρούεται με τις απόψεις άλλων ανθρώπων, επομένως είναι μια μεγάλη απόφαση. Το εξισορροπώ, γιατί τελικά νιώθω ότι είναι για το γενικότερο καλό, οπότε είμαι πρόθυμη να δεχθώ κριτική»

Η Λίπα, η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς Αλβανούς Κοσοβάρους, είπε ότι η κληρονομιά της επηρέασε την πολιτική της. «[Το να μιλάω είναι] μια φυσική κλίση για μένα, δεδομένης της καταγωγής και της κληρονομιάς μου, και ότι η ίδια μου η ύπαρξή είναι κάπως πολιτική – δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για μένα», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη, η Λίπα αποκάλυψε ότι συνέχισε να υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα και είπε οτι θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος στις προσεχείς βρετανικές εκλογές, αλλά δεν υποστήριξε προσωπικά τον Κιρ Στάρμερ.

«Για μένα, τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, κάπως αποφάσισα ότι το να στέκομαι πίσω από έναν συγκεκριμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος μάλλον δεν είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω. Πάντα υποστήριζα το Εργατικό Κόμμα, οπότε εκεί θα είμαι πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα εκφραστώ δημόσια υπέρ ή κατά κανενός… γιατί οι πολιτικοί γενικά απλώς έχουν τον τρόπο να σε απογοητεύουν».

Η Λίπα πρόκειται να βγει στο Glastonbury στο τέλος αυτού του μήνα στη σκηνή της Pyramid στο Πίλτον του Σόμερσετ. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, Radical Optimism, κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και συγκέντρωσε ευνοϊκές κριτικές.