Σκόνταψε η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν -Πιέσεις και αλλαγή ισορροπιών, όλο το παρασκήνιο
Οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να υποστηρίξουν την Ursula von der Leyen για μια ακόμη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Emmanuel Macron και του Γερμανού Olaf Scholz τις τελευταίες ημέρες ότι πλησίαζαν σε συμφωνία, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO.
"Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το δείπνο των ηγετών.
Πότε θα συνεχιστεί το παζάρι και τι μέλλει γενέσθαι
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δήλωσε ότι ενώ οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε τρία ονόματα, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πιθανότατα στην επόμενη συνάντησή τους στις 27-28 Ιουνίου.
Στον απόηχο των ευρωεκλογών, μια πρώτη συναίνεση προέκυψε γύρω από τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την εκ Μάλτας Ρομπέρτα Μετσόλα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.
Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιραστούν οι τέσσερις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων.
Σύμφωνα με το Politico, μετά την ήττα του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είχε φαινομενικά επιταχύνει τις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας. Συνήθως, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν εβδομάδες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη συνέχειας, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τι ζήτησε το ΕΛΚ
Αλλά οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξανεμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα, οι οποίες ανήκουν στην πολιτική του οικογένεια. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών - και το ΕΛΚ θα έπαιρνε το ένα από αυτά.
Αυτό, με τη σειρά του, ενόχλησε τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Costa. Και αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. "Αυτό ήταν εν μέρει ύβρις από το ΕΛΚ", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. "Ζητώντας να έχει εντολή μόνο για 2,5 χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα αντίληψης με τους [σοσιαλιστές], οι οποίοι θα έρχονταν σε δύσκολη θέση. Το ΕΛΚ δεν το έπαιξε καλά αυτό. Αυτό θα είναι δύσκολο να λυθεί".
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Michel δεν βοήθησε στις συζητήσεις. "Αντί να βοηθήσει να βρεθεί μια συμφωνία, έφερνε συνεχώς άλλα πράγματα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο ρόλος της Μελόνι
Ένας άλλος λόγος που οι συνομιλίες απέτυχαν ήταν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν δυσαρεστημένη με τον τρόπο που εξελίχθηκε η βραδιά, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ. Η Μελόνι, η οποία ήταν από τους λίγους ηγέτες που βγήκε από τις ευρωεκλογές με εκλογική νίκη, δυσαρεστήθηκε από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της ΕΕ να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός "αμφισβήτησε το είδος της προσέγγισης της συζήτησης", δήλωσε αξιωματούχος που είχε γνώση της συζήτησης.
Ξεκίνησε "από την παραδοχή ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να συζητηθεί τι πρέπει να γίνει υπό το φως των μηνυμάτων από τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, από αυτό το σημείο εκκίνησης, να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας και όχι το αντίστροφο", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μιλώντας στο G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Μακρόν, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές στη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καταρχήν απόφαση.
"Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των 27. Έχουμε τηλεφωνήσει ο ένας στον άλλον, μια συμφωνία φαίνεται πιθανή τις επόμενες ημέρες, την εβδομάδα που έρχεται", δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Scholz επανέλαβε αυτά τα σχόλια αργότερα, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών θα έρθει γρήγορα.