Ο Πούτιν στη Βόρεια Κορέα: Η αγκαλιά με τον Κιμ και το κοινό μέτωπο κατά της «ιμπεριαλιστικής Δύσης»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έτυχε θερμής υποδοχής στη Βόρεια Κορέα από τον φίλο και σύμμαχο Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πρώτο ταξίδι στην Πιονγιάνγκ εδώ και 24 χρόνια
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στη Βόρεια Κορέα, με το μήνυμα ότι οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν στενά για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενόψει της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον.
Παρά το προχωρημένο της ώρας, τον Πούτιν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Έδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν στο κόκκινο χαλί και ο Κιμ αργότερα ενώθηκε με τον Πούτιν στο αυτοκίνητό του για να τον ξεναγήσει προσωπικά στον κρατικό ξενώνα Kumsusan της Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Το πρακτορείο περιέγραψε τη συνάντησή τους ως ένα ιστορικό γεγονός που καταδεικνύει το «αήττητο και την ανθεκτικότητα» της φιλίας και της ενότητας των δύο εθνών.
Το πρώτο ταξίδι Πούτιν εδώ και 24 χρόνια
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Κιμ για την «αταλάντευτη» υποστήριξη στην Ουκρανία. Ξεκίνησε τις συνομιλίες του με τον Κιμ εκφράζοντάς του την εκτίμηση της Μόσχας για την υποστήριξη της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, όπως στο θέμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία πολεμά «δεκαετίες επιβεβλημένων ιμπεριαλιστικών πολιτικών των ΗΠΑ», φέρεται να είπε ο Πούτιν στον Κιμ.
Ο Πούτιν στο πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια, είπε σε σχόλια που εμφανίστηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν από την προσγείωση ότι εκτιμά τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στις στρατιωτικές του ενέργειες στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα το 2022.
Είπε ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που περιέγραψε ως φιλοδοξία της Δύσης «να εμποδίσει την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένη στη δικαιοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του άλλου».
Παράλληλα ανακοίνωσε ένα «νέο θεμελιώδες έγγραφο» που θα αποτελέσει τη βάση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ μακροπρόθεσμα, ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA.
Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για μια συμφωνία όπλων με βάση την οποία η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στη Μόσχα τα άκρως απαραίτητα πυρομαχικά για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορές τεχνολογίας που θα ενίσχυαν την απειλή που συνιστά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων του Κιμ.
Πορτρέτα του Πούτιν και σημαίες στους δρόμους
Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, οι δρόμοι στολίστηκαν με πορτρέτα του Πούτιν και ρωσικές σημαίες. Ένα πανό σε ένα κτίριο έγραφε: «Καλωσορίζουμε θερμά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου έδειξε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να πλαισιώνουν τους δρόμους και να γνέφουν από τα κτήρια. Κάποιοι εθεάθησαν να κρατούν λουλούδια και να κυματίζουν σημαίες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας. Πολλοί κρατούσαν ομπρέλες και καπέλα, ενώ πλήθος κόσμου εθεάθη να προσπαθεί να προστατευθεί από τη ζέστη κάτω από τα δέντρα.
Οι δύο ηγέτες φέρεται να έχουν ένα εννιάωρο πρόγραμμα συναντήσεων σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει μία αναμνηστική φωτογραφία, 90 λεπτά συνομιλιών και ενα tea party. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή αλλά αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ από το 2000.
Οι ΗΠΑ και η Σεούλ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό, πιθανότατα σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και στρατιωτική βοήθεια Και οι δύο χώρες αρνούνται την ύπαρξη συμφωνίας όπλων, αλλά υποσχέθηκαν πέρυσι να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς.
Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει γίνει persona non grata στη Δύση και αναζητά συμμάχους αλλού. Μετά τη Βόρεια Κορέα θα επισκεφθεί το Βιετνάμ, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο - και οι δύο χώρες αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως το εμπόριο.
Οι σχέσεις της Μόσχας με την Πιονγιάνγκ
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας φαίνεται να είναι σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, λένε αναλυτές στο BBC. Η Μόσχα πιστεύεται ότι λαμβάνει υλική υποστήριξη από τη Βόρεια Κορέα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από τη Ρωσία για το πυραυλικό της πρόγραμμα.
«Αυτό οδήγησε σε ένα επίπεδο συνεργασίας -σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τη Σοβιετική Εποχή», λέει η Τζένι Τάουν, διευθύντρια του Προγράμματος Κορέας στο Κέντρο Stimson που εδρεύει στην Ουάσιγκτον
«Ενώ η βιωσιμότητα αυτής της σχέσης δεν έχει ακόμη φανεί, βραχυπρόθεσμα, ο Πούτιν και ο Κιμ θα καρπωθούν τα οφέλη της αλληλεγγύης τους σε αυτό που έχουν αποκαλέσει ως πόλεμο κατά της Δύσης», λέει.
Ο Πούτιν και ο Κιμ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «εναλλακτικό δίκτυο» που είναι πέρα από τις κυρώσεις από τη Δύση, λέει ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury. «Οι ΗΠΑ και άλλοι θα συνεχίσουν να καταδικάζουν τη συνεργασία, αλλά εκτός από τις αυστηρές δηλώσεις, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε», πρόσθεσε.