Είδος προς εξαφάνιση ο χυμός πορτοκαλιού: Απειλείται από τις ασθένειες και την ξηρασία

Η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού βρίσκεται σε κρίση. Μία σειρά από ασθένειες, όπως επίσης η κλιματική αλλαγή απειλούν το αγαπημένο ρόφημα
Είδος προς εξαφάνιση ο χυμός πορτοκαλιού
Είδος προς εξαφάνιση ο χυμός πορτοκαλιού
Associated Press
3'

Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν σκαρφαλώσει εσχάτως σε ρεκόρ όλων των εποχών, με τη βιομηχανία να δοκιμάζεται από μια τέλεια «καταιγίδα» ακραίων καιρικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, τους επίμονους περιορισμούς εφοδιασμού και μια ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως «πρασίνισμα»

Η κρίση ώθησε ορισμένους κατασκευαστές να διερευνήσουν ακόμη και εάν μπορούν να παρασκευάσουν χυμό από εναλλακτικά φρούτα, όπως μανταρίνια, μήλα και αχλάδια. «Χωρίς βραχυπρόθεσμη λύση στον ορίζοντα και με τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών της ασθένειας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», δήλωσε ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών.

Το «ράλι» τιμών επιταχύνθηκε απότομα στο τέλος του περασμένου μήνα, αφού το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, ήταν πιθανό να καταγράψει μια από τις χειρότερες συγκομιδές πορτοκαλιού εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έκλεισαν στα 4,29 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα — σχεδόν διπλάσια από την τιμή που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο. Το συμβόλαιο αναφοράς έχει αντισταθμίσει τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας από ένα ενδοημερήσιο υψηλό των σχεδόν 5 $ ανά λίβρα στις 28 Μαΐου.

Οι αναλυτές της ερευνητικής ομάδας Mintec λένε ότι η Βραζιλία, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανίας χυμού πορτοκαλιού, παράγει συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) ανά συγκομιδή. Όμως ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία, και η ασθένεια έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή καλλιεργειών.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η Fundecitrus προέβλεψε ότι η Βραζιλία επρόκειτο να παράξει 232,4 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών την περίοδο 2024-2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο. «Η αποκατάσταση των κανονικών επιπέδων αποθεμάτων στη Βραζιλία θα απαιτήσει αρκετές διαδοχικές καλές συγκομιδές. Με το 40% των φυτειών της Βραζιλίας να πλήττονται από ασθένειες και τον κίνδυνο να αυξάνεται, σε συνδυασμό με τις ασταθείς κλιματικές συνθήκες, η πιθανότητα επίτευξης τέτοιων συγκομιδών είναι χαμηλή», δήλωσε η IFU’s Cools.

«Ως αποτέλεσμα, οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν. Αν και υπάρχει μια μικρή μείωση της ζήτησης, είναι ανεπαρκής για να εξισορροπηθεί η αγορά», πρόσθεσε.

Η μη θεραπεύσιμη ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα το φρούτο να γίνεται πικρό και να πρασινίζει προστέθηκε στις αντίξοες καιρικές συνθήκες ως κίνδυνος για τους αγρότες σε περιοχές που καλλιεργούνται εσπεριδοειδή σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα στη Φλόριντα, όπου η IFU λέει ότι η παραγωγή έχει καταρρεύσει σε περίπου 17 εκατομμύρια κουτιά, από 242 εκατομμύρια κουτιά πριν από 20 χρόνια.

Ο Andres Padilla, ειδικός στην έρευνα τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Rabobank, είπε ότι η υψηλή συχνότητα του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών πιθανότατα θα περιορίσει την παραγωγικότητα τους επόμενους μήνες.

«Η ασθένεια των εσπεριδοειδών παραμένει μια σημαντική απειλή σε όλες τις περιοχές παραγωγής και η αστάθεια του καιρού θα περιορίσει επίσης την πιθανή ανάπτυξη στην επερχόμενη συγκομιδή 2024/2025», πρόσθεσε ο Padilla.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή