Η συμβίωση με τους ελέφαντες είναι... εφικτή - Πρόγραμμα στην Κίνα παρέχει βοήθεια στους κατοίκους

Πρόγραμμα προστασίας των ασιατικών ελεφάντων της Κίνας έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην παροχή βοήθειας προς τις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους

Η συμβίωση με τους ελέφαντες είναι... εφικτή - Πρόγραμμα στην Κίνα παρέχει βοήθεια στους κατοίκους
Unsplash
2'

Η συμβίωση ανθρώπων και ελεφάντων μπορεί να φαντάζει δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα σε περιοχή της Κίνας.

Περισσότεροι από 280 άγριους ασιατικούς ελέφαντες της χώρας, βρίσκονται στον αυτόνομο νομό Xishuangbanna Dai, στο νοτιότερο τμήμα της επαρχίας Γιουνάν. Οι ελέφαντες ελκύονται από την αφθονία τροφής, όπως καλαμπόκι και μπανάνες και προσπαθούν να μπουν σε κατοικήσιμες περιοχές.

Κάτι τέτοιο όμως, δείχνει να έχει προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν έφεραν σχετική εμπειρία αναφορικά με τη συμβίωση με τους «γίγαντες» της πανίδας. Έτσι λοιπόν, οι τοπικές αρχές αλλά και οι οργανώσεις έλαβαν μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές.

Στην Xishuangbanna οι αρχές έχουν συστήσει την Ομάδα Παρακολούθησης Προειδοποίησης Ασφάλειας Ασιατικών Ελεφάντων. Μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν drones για τη συνεχή παρακολούθηση των κινήσεων των άγριων ελεφάντων, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες στις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους.

Προσφέροντας έγκαιρες ενημερώσεις σχετικά με το πού βρίσκονται οι ελέφαντες, ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις συναντήσεις ανθρώπου-ελέφαντα.

Από την έναρξη του προγράμματος προστασίας των ασιατικών ελεφάντων το 2000, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων της Κίνας έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην παροχή βοήθειας προς τις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους, δήλωσε ο Ma Chenyue, διευθυντής προγράμματος του IFAW China.

Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ο ίδιος είπε ότι «οι καλλιέργειες των κατοίκων καταστρέφονται, ενώ και οι ίδιοι κινδυνεύουν την ώρα που φροντίζουν φυτείες καουτσούκ ή καλλιεργούν μανιτάρια στα δάση. Στην πραγματικότητα, έχουν κάνει θυσίες στην οικονομική τους ανάπτυξη, ώστε να δοθεί χώρος στους ελέφαντες. Συνεπώς, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τους κατοίκους ώστε να βρουν βιώσιμους τρόπους αρμονικής καθημερινότητας μαζί με τους άγριους ελέφαντες».

*Με πληροφορίες από chinadaily

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή